Tudósítóink Berlinben próbálták felfedezni egy igen trendi környék igen trendi boltjait, ami sikerült, bár közben fura tárgyakkal és lényekkel birkóztak, miközben útjukon kísérte őket a közeli Alexanderplatz mindent látó tévétornya.

Aki itthon szeretné feldobni lakását egy-két új és vicces tárggyal, vagy pusztán szórakoztató ajándékkal lepné meg szívének kedves, ám mégsem annyira közel álló barátait, hamar kimerítheti a lehetőségeket. Az ügyeletes 3-4 trendiboltot megjárva még mindig többnyire üres kézzel, vagy teli kézzel, de pénz nélkül állhat tanácstalanul. Alternatív megoldásként most néhány berlini boltot ajánlunk kedves olvasóink figyelmébe, amelyek a fapados járatoknak köszönhetően a Reichstaggal és az Alexander Platzcal együtt egészen közel kerültek hozzánk.

Berlin, Berlin, Prenzlauer Berg

Tekintse meg képeinket!
Az itt bemutatott tárgyakra - melyek szerény és hiányos válogatást képeznek csupán a palettáról - mind egyetlen utcában, 200 méteren belül bukkantunk. A Kastanienallee, amit a berliniek Castingsallee csúfnévvel is illetnek az egymás után sorakozó divatos és dizájner üzletek miatt, egyébként is kellemes célpont, hiszen Berlin legfiatalosabb és egyik legkellemesebb részét szeli keresztül. Az utca a Prenzlauer Berg nevű egykori kelet-berlini városrész egyik legforgalmasabb csomópontjából indul Mitte felé. A hozzánk hasonlóan rohamosan zsugorodó lakosságú Németország e kerületében születik az egy főre eső legtöbb gyerek, így az ifjú szülőknek valóságos közelharcot kell vívniuk az óvodai helyekért. A játszóterek és a parkok azonban példás mennyiségben állnak a kisgyerekes családok rendelkezésére. Prenzlauer Bergben, de különösképpen a Kastanienallee-n tehát főleg fiatalok laknak, egy-egy őszes halánték feltűnése nagyobb eseménynek számít, mint a hetente menetrendszerűen felbukkanó forgatócsoportok, így nem meglepő, hogy egy, a cikk szerzői által jól ismert helyi politológus "kollektív szabadidőparkként" jellemezte a városrészt.

Orosz diszkó és kínai termoszgyűjtemény

Olcsó termék és kitűnő ajándék a South Park-os feles pohár, aminek darabja 3 euró, igaz hátránya, hogy nem árt belőle egy komoly készlet, és akkor máris 18 eurónál tartunk. Ha komplett South Park-os szettet szeretnénk, megoldható, hiszen a feles poharakhoz bögre is kapható. A South Park mellett nagy kultusza van Berlinben egy sor egyéb rajzfilmfigurának, így a Szezám utcának is: ebből is összeállíthatunk egy komplett készletet párnástul, órástul, táskástul. Sőt aki igazán autentikusban nyomja, cirill betűs kollekciót is válogathat.

Az orosz dolgok egyébként is igen felkapottak Berlinben, a Checkpoint Charlie hajdan kelet-berlini oldalán például az orosz katonasapkák értékesítése jelenti a helyi törökök legfőbb bevételi forrását. Havonta két alkalommal kötelező szombat esti program a Russendisko, ahol a Berlinbe szakadt, azóta német nyelvű kultíróvá, valamint elsőszámú orosz megmondóemberré érett Vladimir Kaminer pakolgatja az aktuális orosz zenéket. Érdekességképpen jegyezzük meg, hogy Kaminer hosszú éveken át, egészen ez év elejéig a Kastanienallee közvetlen közelében lakott.

A tíz percre található Orosz diszkóból az utcába visszatérve kiderül, hogy a kínai termékek is népszerűek, olyannyira, hogy külön boltokat szentelnek a "már annyira ciki, hogy menő" jellegű kínai műanyag lábtörlőknek és leányiskolai egyenruháknak, az egyik boltban pedig meghökkentően gazdag kínai termosz-gyűjteményre lelünk.

Kütyüparádé

Klikk a képre!
Trendi táskákból Berlinben mindennél nagyobb a kínálat, szinte minden üzletben találunk érdekes, sokszor egyedi tervezésű darabokat, megfizethető áron, 20-30 eurótól felfelé. Meg kell jegyezni, hogy a trendi kütyük átlagban lényegesen olcsóbbak, mint itthon, hiszen nálunk az általános tapasztalat szerint értelmetlenül sok pénzt kell kiadni a színes tárgyakért. A kütyük beszerzése után a ruhatár felújítására is lehetőség nyílik a Kastanienallén, ezek az üzletek azonban jóval drágábbak, hiszen többnyire egyedi tervezésű ruhadarabokról, illetve Londonban beszerzett termékekről van szó. Aki temeti a retrót, azt szeretnénk kiábrándítani, mivel Berlinben is legalább annyi retrócuccot találunk, mint új ruhát, sőt ha lehet, egyre durvább irányba fordul a divat ezen amúgy is érdekes nosztalgiairányzata (melyet Németországban az Ost és a Nostalgie szavak összevonásával Ostalgie-nak neveznek). Idén a használtruha trendi-turik ugyanúgy tele vannak nejlonotthonkával és magastalpú szalmacipővel, mint a Berlinben szintén kötelező célpontnak számító H&M üzletek. Békás kenyérpirító és Marilyn Monroe-s transzvesztita baba

A lakásfelszerelés egy fokkal drágábbnak számít, így a malacos vagy békás kenyérpirítóért már 46 eurót kell kiadni, de igen kellemes lámpák szerezhetők be 30 euróért, hipertrendi szennyestartók és szemetesek pedig még olcsóbban. Órák minden méretben, formában és mintában 10-30 euróért, és hogy az értelmetlen dolgoknak is szenteljünk időt, fürdőkádban úsztatható gumikacsa (nem a vibrátoros fajta!), kissé borsos áron, 20 euróért, Pulp Fiction-ös és No Doubt-os játékfigura 30 euróért kapható, valamint ha nem vigyázunk, orrszarvús gyűrűre és Marilyn Monroe-s transzvesztita babára is könnyedén szert tehetünk.