Piros Budapest, fehér Országház-kontúr, zöld Fashion Week - így néz ki a szerdától péntekig tartó, most először megrendezett Budapest Fashion Week logója. A három nap alatt mintegy 15 tervező munkáját felvonultató esemény a nemzetközi vérkeringésbe kívánja bekapcsolni a magyar tervezőket. Az első napot teszteltük.
Szórakoztató jelenség divatbemutatókon, ahogy a vendégek megpróbálnak extravagáns ruházattal és eltúlzott sminkkel a modellek nyomába érni - ez nyilván az ősi mimikri modern változata, de csak annyira vall jó stílusérzékről, mint esküvőn túlöltözni a menyasszonyt. Most is ez volt a helyzet, úgyhogy bámészkodással remekül el is szórakoztattuk magunkat addig, míg kevés csúszással el nem kezdődött a családias légkörű program.

Gyermekbetegségek

Tekintse meg képeinket!

Demcsák Zsuzsa, az est háziasszonya elmondta, mostantól félévente, tavasszal és ősszel rendezik majd meg a Budapest Fashion Weeket, mely még "gyerekbetegségekkel küzd", és szponzorok hiányában egyelőre nem olyan csillivilli, mint nemzetközi társai. Demcsák felkonfja után aztán elkezdődött a divatbemutató, melynek szubjektív elemzését itt olvashatják:

Borvirág - Kollár Borbála és Gellért Virág

Kollekciójuk olyan thrillert idéz, amikor a számítógép alkatrészei életre kelnek, megtámadják az embert és elkezdenek élősködni rajta: az egér felmászik a fülre vagy a mellre (erről akarva-akaratlan Janet Jackson technós mellkivillanására kellett gondolnunk), a mikrocsipek beépülnek a farpofába, a CD lemez az övbe kúszik. Az ötlet jópofa, de a ruhák hordása inkább a farsangi szezonra javasolt.

Orosz Réka

Kötöttség fantázianevű kollekciója szép is volt, hordható is volt, mégse bűvölt el minket: a poncsók, a patchworkölt kendők, a Harry Potter képvilágát megidéző manós mamuszok és bojtok leginkább olyan bölcsészlányoknak ajánlottak, akik egy borongós délután gondolnak egy merészet, és lemondják a különangolt.

Szebeni Magdalena Veronika

már begyűjtött különféle díjakat kalocsai mintás ruháival. A selyem anyagokra felvarrt kalocsai minta jól példázza, hogy a magyaros is lehet szexi, főleg ha kivillan mögüle egy modell melle. Ruhái a libcsi és az etno életérzést gyúrják ritkán látott egységbe, ugyanakkor arra is rámutatnak, hogyan lehet újrahasznosítani a tradicionálist, amit amúgy már a kutya sem hordana, legkevésbé a divatra fogékony urbánus lelkek. Már-már kezdünk fényes jövőt jósolni a tervezőnek, de aztán jönnek a földmintás és a szőrös darabjai, melyek láttán kicsit alábbhagy a lelkesedésünk.

Mihalkovics Edina

Traffic névre hallgató bemutatója rövid, de velős. A tervező egy fekete-fehér mintás anyaggal játszogat el és kombinálja klassz technószínekkel. Vagány buliviselet.

Herczeg Zoltán

Klikk a képre!

modelljeit Demcsák Zsuzsa úgy írja le, hogy a nagyvárosi szabadabb életet élők divatja. Mi ezt kiegészítjük a macsó jelzővel, ami nem feltétlen pejoratív, inkább csak utalás arra, hogy izompólós-koptatott farmeresek körében számíthat osztatlan sikerre. A krisztusi korba ért tervező a 33-as szám bűvöletében él: explicit motívumként valamennyi ruháján megjelenik a kereszt, vagy a dupla 3-as, olykor mindkettő. Modelljei különben jelenségek: kúl kisgengszterként vagy kétes tevéknységkörű rapperként mozognak a kifutón. Természetesen a Jézus Krisztus szupersztár zenéjére.

A romániai Fashion Week példáján

A látottak után elindultunk megkeresni az est egyik főszervezőjét, az immár 11 éve tervezőként ténykedő Kengurut. Rövid kutatómunkát követően sikerült fellelnünk a kulisszák mögött, ahol elmondta, az ötlet 2001-ben fogant meg a romániai Fashion Week kapcsán. Mivel támogatók nélkül, jobbára baráti segítséggel jött létre az első Budapest Fashion Week, természetesnek tartja, hogy voltak apróbb hibák, így elégedetten nyugtázza az első napot.

Nemzetközi figyelem

Mint megtudtuk az esemény célja, hogy összefogják, de még inkább, hogy bemutassák a magyar tervezőket a nagyvilágnak, ezért számítanak a nemzetközi sajtó érdeklődésére. Mi ebbe a folyamatba szerény eszközeinkkel úgy tudunk bekapcsolódni, hogy leírjuk két nyelven is az esemény nevét - Budapest Fashion Week in Hungary / Budapest Fashion Week in Ungarn - és szorítunk, hogy a keresőprogramok megtalálják. Maguk meg menjenek csak el ma és holnap este a második és a harmadik napra.