Az őszi-téli szezon új kihívás a biciklisek számára. Ha rétegesen öltözünk, szaunát teremt a ruházat, ha nem, akkor is megfázunk. A Vár Kerékpár és a Mountex üzletben utánanéztünk, milyen a praktikus és trendi biciklis szett idén ősszel, és gazdagodtunk egy biciklis divatbemutató élményével is.

Egy pamutpólóban és egy kardigánban biciklizek végig a rakparton koradélután, még elég melegben. Mire a Budai Vár lábánál a Hunyadi utcában működő Vár Kerékpárba érek, persze szakad rólam a víz. Amíg lassan szárad a több réteg pamut, Durucz Tamással, a bolt egyik alkalmazottjával arról beszélgetünk, milyen a trendi, őszi-téli bringaszerelés. A biciklis bukókra most nem térünk ki, azokat már korábban feltérképeztük.

A pufimellényt és poncsót felejtsük el

Mint megtudom, az egyik alaphiba, amelyet minden, kevéssé szakavatott városi bringás elkövet, hogy reggel jó vastagon felöltözik. A rétegezéssel még nem is lenne baj, ha gyalogosan indulnánk útnak. Mivel azonban két keréken közlekedünk a dugót kikerülve, időnként hegynek fel, az induláskor felvett ruhabála alatt komótos bringázással kis idő elteltével szaunában érezzük majd magunkat. A lelkes biciklis ilyenkor kezd vetkőzni, az előbukkanó, vizes pamutrétegek azonban innentől kezdve már csak hűtenek. Pedig egy-két trükkel és a megfelelő szereléssel tulajdonképpen a négy évszakos biciklizés sem lehetetlen, de az első jeges, téli napokig mindenképp tekerhetünk.

A változékony őszi időjárás annyiban nehezebb a konstans téli hidegnél, hogy a hirtelen esőkre ugyanúgy fel kell készülnünk, mint a váratlan napsütésre és nem elég az sem, ha a meleg nappalokhoz öltözünk, az éjszakai lehűlésre is gondolnunk kell. Október tájékán ezért tökéletes megoldás lehet egy mellény, a kéz ugyanis ilyenkor még nem fázik, ha mégis, húzzunk karmelegítőt. Csábító választásnak tűnhet a közkedvelt pufimellény, ezzel azonban szintén mobil szaunának fogjuk érezni magunkat. A pufimellényt inkább felejtsük el. Ugyanez a helyzet a poncsóval is, ami szintén logikus megoldásnak tűnhet, hiszen esőben a lábunkat is beborítja, így nem ázunk bőrig, elég viszont, ha egy-egy erősebb széllökés a poncsónk alá kap és megváltoztatja az útirányunkat.

Egy wintexes térdmelegítőre vágyni

Biciklis szett a Mountexben

A hűvösebb napok előtt érdemes lehet beruházni egy wintex-kabátra. A lélegző anyagnak köszönhetően, ha meg is izzadunk, a kabát elpárologtatja a nedvességet, a szél pedig nem fúj át rajta, ellentétben a pamuttal és a kötött pulcsikkal, sálakkal, kesztyűkkel. Komótos városi biciklizéshez a télies napokra a szakértő a szintén wintexes térdmelegítőt ajánlja a farmer alá, de ha már komolyabban tekerünk, a hideg lábaink úgyis wintexes nadrágra vágynak majd.

A Vár Kerékpár és a hasonló szakboltok választéka az első átbringázott őszi-téli szezonnal kacérkodó lelkes biciklisnek talán csöppet túl profi és drága is. A mellények ára 4500 forinttól indul, kabátoké 20 ezertől akár 50 ezer forintig terjed. A kamáslik 7000 forint, a karmelegítők 5-6000, a térdmelegítők pedig 7-8000 forint körül mozognak.

A Mountex túraboltjaiban és outletében ugyan nincs kifejezetten kerékpáros ruházat, mégis találunk itt a célnak megfelelő darabokat, a fenti szereléseknél valamennyivel olcsóbban. Soft shell kabátokban felvehetjük a harcot a jeges széllel és az esővel 16 ezer forintért. Aláöltözetet is találunk széles választékban, merinói gyapjútól kezdve egészen a micro fiber-ig: az alsók 7000-12 ezerig, a felsők 5-10 ezer forintig terjednek.

Wintexes szupernadrág, amelyet biciklis tervezett

Ilyen egy biciklis divatbemutató

Ezek a felszerelések hasznosak, de nem feltétlenül lopják be magukat a divat-orientált kerékpárosok szívébe. Akkor is ezen morfondírozom, amikor megérkezem a Városligeti fasorban található Moszkvics kertjébe, ahol az összes lámpaoszlopot, fát és kerítést bringák ölelik: biciklis divatbemutatóra gyűlnek ugyanis az emberek. Amikor elkezdem lehámozni magamról a pamutrétegeket, mintha egy gőzkamra ajtaját nyitottam volna rá a téli hidegre: megint nem sikerült bringa-kompatibilisen felöltözni.

A szakboltok kínálata, bármennyire profi is, egy valamivel nem számol: a kerékpározás életmód, a városi biciklisek csoportja pedig közösség, szubkultúra. A biciklizés nem csak divat, de divatot is generál, így nem mellékes miben tekerünk. Hiába is tiltakoznak a "divat" és "divatos" címkék ellen a Cangira, a Bagaboo, a Rota, a Musu, a Felvarrom és a Serin márkák mögött álló tervezők, hiszen ők pont erre a piaci résre építenek. A szép színes, kerék- és fogaskerék motívumokkal, katicákkal, gyümölcsökkel, virágokkal, néhol masnikkal díszített szerelésekben, a wintexes nadrágokban, a hátzsebekkel ellátott kabátokban, a vízhatlan táskákban és az újrahasznosított anyagokban együtt jelenik meg az esztétikum és a praktikum. Mindezeket bringások tervezték. Csak azt sajnáljuk, hogy a bringautakról ugyanez nem mondható el.