horoszkóp

Nem bio a magyar

vz
2007.01.31. 10:30
Nem jön izgalomba a magyarok többsége a bio élelmiszerektől, háromnegyedük egyáltalán nem vásárol ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert.

Négyből három magyar fogyasztó egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, s e szokásukon a jövőben sem kívánnak változtatni - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített kutatásból.

A megkérdezettek 13,4 százaléka nagyon ritkán tesz bevásárlókosarába ilyen terméket. A ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert legalább hetente vásárlók aránya mindösszesen 3,1 százalékra tehető.

Zöldség, gyümölcs a menő

A bioélelmiszerek közül a kutatás szerint a zöldségek és gyümölcsök a legnépszerűbbnek. A tudatos biotermékvásárlók 42 százaléka ezen árukínálatából választja a biológiailag ellenőrzött minőségűt.

Biokenyeret közel minden harmadik, zöldség- és gyümölcslevet minden negyedik biotermékvásárló fogyaszt. A válaszadók 26,2 százaléka joghurtból illetve kefírből, 25,8 százalék müzliből és müzliszeletből vásárol bioárut.

A hipermarketek az elsők

A megkérdezett biofogyasztók 43 százaléka a hipermarketekben szerzi be a bioélelmiszert, 25 százalékuk pedig piacra jár. A megkérdezettek 18 százaléka a láncba szerveződött kisboltokat említette, míg 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy ő maga termeli meg ezeket az élelmiszereket. A szaküzleteket, azaz bioboltokat a megkérdezettek 15 százaléka említette beszerzési forrásként.