horoszkóp

Meleg és hideg bió a netről

vb
2006.08.22. 15:10
Utánanéztünk, hogyan lehet felváltani az unalmas és fapados ételfutárokat valami egészségesre és táplálóra. Gyorsan felmértük a neten, milyen lehetőségeink vannak, ha biót akarunk enni, egyet pedig önszántunkból ki is próbáltunk.

Elsőként a definíció a legfontosabb. Egy sajtóanyag szerint a "bio-" vagy "öko-" megnevezés azt mutatja, hogy ezeket a termékeket szigorúan ellenőrzik, előállításuk során nem használnak vegyszert, mérgező anyagokat, permetezőszert, növekedést serkentő hormont, antibiotikumot illetve mesterséges tápanyagot. A biotermékeknek igazi, tiszta íze van - állítják a hozzáértők, melyekből tápláló élelem készülhet (feltéve, ha az ember nem főzi szét benne az értékes alkotókat).

Véd a rák ellen és jó a vadvizeknek

Azért is jó biót enni, mert aki biót eszik, annak a szervezetében kisebb valószínűséggel alakul ki rák. Tudvalevő ugyanis, hogy számos hatósági engedéllyel bíró permetezőszerről kiderült már, hogy rákot illetve más daganatos betegséget okozhat. A biotermelés meggátolja, hogy ezek a vegyszerek bekerülhessenek a levegőbe, a földbe és a vízbe. A biogazdálkodás továbbá a vadvizeknek is kedvez és védi a termőföldet.

Egyre több bió

Együnk tehát biót, ami a fővárosban egyre kisebb kunszt, gombamód szaporodnak ugyanis a bio- és a kvázibioboltok és -étkezdék. Amíg viszont annyi lesz belőlük, mint a Minden 100 forint boltjából, addig a legegyszerűbb, ha a neten hozatjuk házhoz a nagy biokosarakat.

Hideg

Ennek egyik nagy mestere a valamilyen különös oknál fogva kerti törpének öltözött E-bio kertészet, melynek csillogó gereblyéjére az egyetlen árnyékot csupán Százhalombatta gyárkéményei vetik. Igaz, mint a honlap beszámol róla, ők nem a szélirányban helyezkednek el, ezért mégiscsak kijár nekik a bio megnevezés. A megrendelhető Nagy csomag 5-7 zöldséget tartalmaz és 3500 forint, a családi csomag 8-10 zöldség és gyümölcse 6000 forint szállítással együtt.

A BioFarmer is kosarakban küldi az egészséget: létezik az Alap kosár, a Családi kosár, a Baba-Mama kosár, és a Nyerskoszt kosár, melyek átlag öt kiló zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak. Ők házhoz vagy úgynevezett Farmer Pontokra szállítanak, ahol átvehetők a küldemények. Budapest majdnem egész területére ingyen szállítanak, néhány bolygóvárosban viszont fizetni kell a szolgáltatásért, utóbbi helyeken a minimális rendelésnek el kell érnie a 7000 forintot. Náluk egyébként a növények mellett a biobodzaszörptől (880 Ft) kezdve a biojoghurton át (140 Ft) a biorozskenyérig (400 Ft) több tucat terméket lehet megrendelni.

Hasonló a helyzet a Ly-Vital Bioszállítás esetében is: széles palettáról lehet válogatni a biomandulakrémtől (615 Ft) a tönköly teljeskiőrlésű tarhonyán át (226 Ft) a tofu burgerig (1469 Ft), de meleg étel itt sincs.

Meleg

Az indiai asszonycsendéletet nyitóoldalként használó Vegafood honlapját látva már kezdjük azt hinni, ők végre szállítanak ebédet, itt azonban a belépés után a cikk készülésének pillanataiban egy szerény "error" szó fogadta a látogatót. Azóta tudjuk, ez csak átmeneti hiba volt, és néhány Vegafood-fan azt is megírta nekünk, hogy konyhájuk nagyon finom és baráti árakkal dolgozik.

Aztán jön a Biosystem, akiktől végre lehet meleg ételeket rendelni egy letölthető exceltáblából. Itt levesek (380 Ft), főzelékek (550 Ft) főételek (750 Ft) és desszertek (300 Ft) közül lehet kiválasztani a szimpatikust. A serpenyős rizs laskagombával, a kukoricafőzelék zöldségfasírttal, és a csokis-vaníliás piskóta csak néhány név a lehetőségek közül.

A kipróbált bioebéd

Empirikusan egyelőre csak a Biochefről tudunk beszámolni, melyet hónapokig fogyasztottunk, és erősen megosztotta közösségünket: az ízgazdagság-fetisiszták éppúgy fintorogtak tőle, mint bármely más ételkihordó szolgálat főztjétől, a vegák viszont már csak kötelességből is dicsérték.

A Biochefnél átlag 18 elemből álló, széles palettából lehetett választani ebédet, de akár frissen szeletelt gyümölcsöket (500 Ft) is reggelire. A névhangzatossági versenyt még egy jelenleginél sokkal erősebb biomezőnyben is megnyerné a cég. Ilyen nevek vannak, hogy Norimaki sushi pácolt tofuval, kókusztejben párolt csípős zöldségekkel (750 Ft) vagy Mézes fokhagymával pirított tönkölybúzahús brokkolipudinggal (1050 Ft), aztán a valóság általában sokkal prózaibb. Egyik kolléganőnk szerint két-három hét után rájön az ember, hogy alapjában ugyanazt a pár ízt és zöldségfélét variálják, de végülis mi olyan négy hónapig elvoltunk vele. A másik hátulütő a néha magas árak mellett az, hogy - a pacallal és csülökkel ellentétben - nem telíti el az embert órákra.

Abban viszont mindkét tábor egyetért, hogy többször későn érkeztek, és hogy a nagyon magas szállítási költség miatt kicsit drága mulatság: csak úgy éri meg rendelni, ha többen összeállnak.