Biochef: Jó kombók jó drágán

2008.10.14. 12:10
A Biochef nem fél a fűszertől és kreatív, viszont ezt a hozzáadott szellemi értéket alaposan megfizettük. Felettébb egészséges hetet zártunk, amikor az ételkiszállítótól rendeltünk: még sosem ettünk ennyi spenótot és sosem vágytunk ennyire a húsra.

Szerkesztőségünk néhány tagja nagy hatást tud gyakorolni az étkezési szokásainkra, most éppen Suze, aki már jó ideje fogyasztotta a Biochef ételeit. A néma tömeg pedig nyálcsorgatva nézte a hűtőben a csodásnak tűnő ételeket, aztán megfogalmazódott néhányunkban, hogy kipróbáljuk.

Az ízélmény megdöbbentően pozitív

„Ennyi spenóttal még életében nem találkozott a gyomrom, de sajnos minden étkezés után egy cukrászdaroham jött rám, és úgy spuriztam a legközelebbibe, mint tüzelő szuka a kandúrok felé"- mondta Dr kolléganő, aki néhány év húsfogyasztás után ismét vegetáriánus, nem panaszkodott túl sokat, de állítja, nő létére sem lakott jól minden nap. A Biochef kicsit drága - hiszen Pomázról jön az áru -, így a házhozszállítási díj mérséklésének érdekében, praktikus rávenni másokat is, hogy egyszerre rendeljünk. Az oldaluk felhasználóbarát, képekkel is illusztrálják a leírtakat, és egyvalami még kiemeli a magyar üzemi konyhák seregéből: receptjeiket nem titkolják. Minden étel mellett a hozzávalók, és az elkészítési mód is szerepel, így még a kezdő szakácsok bátran nekiállhatnak.

Klikkeljen a tesztért!

Legkevésbé sem érdekes, hogy bio, mert jó

„A Biochef az eddig ismert vega kajákhoz képest kreatív és fantáziadús, számomra újszerű módon dolgozzák fel és párosítják az ismert és kevésbé ismert zöldségeket. A tésztával, tofuval körített fogások miatt éhes se maradok, és a zöldfűszerek, fokhagyma, olívaolaj használata révén még az ízélmény is megdöbbentően pozitív. A bio sárgarépakrémet bizonyára szentségtörő dolog egyáltalán nem bio - ellenben isteni finom és ropogós - kukoricás stanglival tunkolni, de ez a legkevésbé sem érdekel, mert jó. Elhiszem, hogy az ételek ellenőrzött biogazdálkodásból készült alapanyagokból készülnek, de nem hat meg, mert nem enném, ha nem ízlene. Azt se bánnám, ha volna néha szárnyas vagy hal a portfolióban, mert vega sem vagyok, mégis inkább élek hetekig parajmártással nyakon öntött laskagombás-olívás pennén, túróval és füstölt sajttal töltött, szezámmaggal sütött, paradicsomrizottóval felütött paprikán, meg újhagymás zöldsalátával körített paradicsomos hajdinalasagnán, mert egyszerűen eszembe se jut, hogy hiányozna a hús. Amit kapok, az nem unalmas, és még ízlik is" - mondta Suze, aki hozzátette: lehetséges, hogy elfogult.

Pk kolléganőnknek a legnagyobb kihívást az ételek felbontása jelentette, utána pedig azzal sokkolták a többiek, mindezt mégis miért fogadja magába. „Az egy hetes tesztidőszak egyik legnagyobb tanulsága: ha bioételt akarsz enni, készülj fel arra, hogy minden ember, akit nem tájékoztattál a szándékaidról, a menü láttán meg fogja kérdezni: biztos, hogy azt meg akarod enni? Esetleg nem akarsz valami embernek való élelmet magadba tömni? Aztán elkezdik ecsetelni a húsfogyasztás örömeit, vagy azonnal kifordulnak a konyhából. Akik viszont ettek már ilyen jellegű étel, azok azonnal sorsközösséget vállalnak veled." Tagadhatatlan, hogy közösségi élmény a munkahelyi étkezés, és sokat tud ártani, ha valaki óvodás módjára zaklatja az éppen ebédelő tesztelőt.

Biztos az állat is bio, amelyikből érkezik

Nézze meg képeinket!

Kolléganőnk szerint a mandulában sült túrógombóc meggylekvárral (550 Ft) a mélypont volt, mert sem az íze, se a látványa nem volt kielégítő. Szerencsére másnap a szezámos szójaburger párolt zöldségekkel és barnarizzsel (850 Ft) feledtette a rossz élményt és visszaállította a cég ázsióját. A hét első napjára mindannyian ugyanazt rendeltük, azaz laskagomba pörkölt tönkölygaluskával (900 Ft), ami első osztályú volt, és jó kezdésnek is bizonyult. Annyit feltétlen megjegyeznénk, hogy a sóval spórolnak, de úgy vesszük észre, hogy lehet ez már globális stratégia az ételszállítók részéről.

Mm, aki egyetlen férfiként tesztelt, először azért reklamált, mert nem ehetett húst három napig. „A Biochef nem hoz sok ételt, de azt legalább drágán, a többi bioszállítóval ellentétben viszont bátran nyúlnak a fűszerekhez. Amit még nem értek, hogy miért nincs hús, pláne, hogy sajt mondjuk van, amire azt mondják, hogy bio, ezért feltételezem, az állat is bio, amelyikből érkezik." A mediterrán cukkínisült krémes fokhagymával, paradicsommal és tönkölymetélttel-ről (900 Ft) Mm egyenesen Majd a Budayra asszociált, aki egy ideig azzal kampányolt a tévében, hogy három összetevőből is tud lakomát varázsolni az asztalra. „Kicsi, félig nyers cukkíni, közepesen átsült paradicsomokkal, és egy marék tészta minden öntet nélkül, három gerezd fokhagymával: indulhat a kreatív konyhaművészet. A harmadik tételem valami sajtos dolog volt, de annyira kevés és annyira semmilyen, hogy egyáltalán nem emlékszem rá (olívával gyúrt juhsajt, zöldséges laskával és sült paradicsommal (1100 Ft), a szerk.), csak arra, hogy borzasztóan örültem, hogy elfelejtettem megenni a szállítás napján, mert így jó előételnek bizonyult a másnapi cukkínis kihíváshoz."

A számla három embernek négy napra 11.000 Ft lett, amit a szállítási költség 1870 Ft-tal fejelt meg. Megismerkedtünk a szójavirslivel, aminek állaga és kinézete elsőízben egy kicsontozott vízihulla ujjára emlékeztetett, küzdöttünk zöldségekkel, amiket végül nem sikerült maradéktalanul legyűrnünk, és rájöttünk a bio konyhaművészet is lehet változatos.