horoszkóp

Biokaja segíthet az elhízott gyerekeken

MTI
2004.11.08. 13:17
Megfigyelések szerint a bio-élelmiszerekkel táplált gyermekek nem annyira híznak el, kevesebbtől is jóllaknak, és ritkábban betegek.
A kövér gyermekeken segíthet az egészséges biotáplálkozás - ezt állapították meg az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban és Angliában is, ahol a gyermekek és általában a lakosság túlsúlya vészes mértékben emelkedik.

Minden ötödik német gyerek kövér

A fejlett országok lakossága körében tapasztalható elhízás mindinkább a figyelem középpontjába kerül világszerte. Az elhízás elleni harcot a német fogyasztóvédelmi miniszter, Renate Künast is felkarolta szeptemberben a Platform a táplálékozásért és a mozgásért fórum létrehozásával. A kezdeményezés célja az egészséges életmód népszerűsítése, amely megelőzi, hogy minden ötödik gyermek kövér, minden tizenkettedik pedig betegesen túlsúlyos, azaz adipázisos legyen Németországban.

Az iskolákban is

Angliában a jövőben az iskolákban is erőteljesebben szorgalmazzák a sok gyümölcs és zöldség fogyasztását, ezen belül is a bio módon termesztett növények felhasználását. Európában és az Amerikai Egyesült Államokban mind többet hallani a bio-élelmiszerek alkalmazásáról a kórházi és iskolai étkeztetésben.

Olaszországban kötelező

A négy legnagyobb területű európai országban, Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban ígéretesek az eddigi eredmények, főleg az utóbbi országban, ahol egyes közétkeztetéseknél már kötelező bioélelmiszert használni. Több száz olasz és osztrák iskolában főznek bio módon termesztett alapanyagokkal, általában is figyelembe véve az egészséges táplálkozási trendeket - adja hírül a nürnbergi BioFach vásár legutóbbi hírlevele.

Kevésbé híznak

Megfigyelések szerint a bio-élelmiszerekkel táplált gyermekek nem annyira híznak el, kevesebbtől is jóllaknak, és ritkábban betegek. A szervezetük átáll a rejtett pótanyag-, vegyszer-, tartósító-, ízfokozó- és festékmentes ételek fogyasztására, amelyek általában kevesebb sót és cukrot tartalmaznak, ám fűszerekkel mégis ízessé tehetők.

Amerikában aggasztó a helyzet

A legnagyobb a probléma az Egyesült Államokban, ahol a chips-üdítő-hamburger-fagylalt-csokoládé ördögi köréből nehezen tudnak kitörni a gyerekek, mert a szupermarketekben ezektől roskadnak a polcok, otthon pedig a hatalmas hűtőszekrények. A gyümölcsök és zöldségek közül általában azok adhatók el jól, amelyek hatalmasak és hibátlanok.

Ma még csak egy szűk kör lenne vevő e hatalmas országban a drágább bioélelmiszerekre és általában a kevésbé mutatós és nem hizlaló ennivalókra, ám előbb-utóbb szó szerint életfontosságú lesz az átállás, mert az elhízott gyermekekből kövér - és rövid életű - felnőttek lesznek, ami az Amerikai Egyesült Államok egyik legfőbb egészségügyi problémája manapság.