horoszkóp

Hernádi Judit megtudta, mi a kamut

ef
2007.10.05. 11:58
Két szőrős mamut tétován lebegtette a fülét, miközben a serpenyőben fortyogott az olivaolaj, majd rákerült az árpagyöngy és a nem génkezelt tofu is. Össznépi falatozással nyílt meg a budai Biocentrum, ahol még Hernádi Judit is vásárolt, pedig nem bigott.

Egy biobolt eddig is létezett a Mammutban, csakhogy megnőtt az igény – legalábbis az új centrum megnyitóján ez derült ki. Miközben végigböngésztük a natúr- és ökokozmetikumokat, a süteményeket és rizstejeket, és a zöldségek felé is elvetődtünk, tények is áramlottak felénk: 600 négyzetméteren, négy üzletben vásárolhatunk a Biocentrumban október 4-től kezdve. Kicsit drága ugyan, de az orvos is.

A belgyógyász színész szemmel

A megnyitóról a finom illatok és az "elkötelezett biofogyasztó" celebeken kívül nem hiányozhatott a bevásárlóközpont kabalaállata, a mamut sem. Két méretes állat lengette a füleit, miközben Létay Dóra színésznő beavatott minket abba, hogy ő miért és hogyan kötődik az egészséges táplálkozáshoz.

Nézze meg a biót!

A házigazda, Létay a Jóban Rosszban sorozatban belgyógyászt alakít, és ezért gyakran kap levelet a rajongóktól, akik életmódtanácsadást várnak tőle. És bár ő csak a szerepe szerint orvos, felelősségre készteti, hogy többet megtudjon a betegségek kialakulásáról, a megelőzésről és az egészséges táplálkozásról. Miközben rendkívül szépen artikulált, még a leírt szöveget is hűen követte, amit el kellett mondania: "túlzás nélkül állítom, hogy ez a legek áruháza".

Sajt, kolbász, pipere

A TV Paprika séfje, Bede Róbert elkezdte izzítani a tüzet a látványkonyhában, mi pedig körülnéztünk az üzletekben. A Bóbita öko-drogéria tényleg nagy választékkal szolgál, találtunk natúrkozmetikumokat dögivel: a Lavera sampontól (250 ml/2500 Ft) az arcfestéken át mindenféle allergénmentes krémet beszerezhetünk. Nem mondhatni sokkal drágábbnak, mint a hagyományos szépítőszerek, viszont ezeket nem tesztelték állatokon. És tisztítószereket is kapunk itt, olyanokat, amelyek természetes anyagból vannak és 100 %-ban lebomlanak – tiszta öröm lesz velük a házimunka (1,5 l mosószer 2390 Ft).

A Bioritmus üzlet választékába belemerülni ez alkalommal nem akartunk, főleg, mert elvonta a figyelmünket a kackiás bajuszú úriember, aki biopálinkás butykossal az oldalán szelte a bivalysajt kóstolnivalót. Birsalmalekvárt és krémsajtot is kenhettünk a falatkákra, de az állati zsírra vágyóknak töpörtyűkrém és kolbász is jutott. A bolt hűtőpultjában nagy bánatunkra a kóstolt biosajtot nem találtuk meg, de kapható sokféle joghurt, tofu és mindenféle csírák, péktermékek, és minden, ami egy hagyományos boltban is meglenne. Csak kicsit drágábban és bio formátumban.

A termékek körülbelül 30-40 %-kal kerülnek többe, mint ha az ember átlagközértben vásárolna. Viszont a Biokontroll Hungária jelzésével ellátott ételek egy sor szabálynak meg kell, hogy feleljenek, úgyismint: a gazdaságban nem használnak szintetikus növényvédő szereket és műtrágyát, az állatokat ökológiai gazdaságból származó takarmányokkal etetik, kerülik az antibiotikumok használatát és génmanipulált (GMO) növényekből előállított takarmányokat sem használnak. Ezenkívül a táplálkozástudatos vásárlók rémét, az E-számokkal is kifejezhető szintetikus adalékanyagokat sem alkalmazzák (vagy csak minimális mértékben).

Állapotfelmérés nélkül nem az igazi

Már nem is lepődünk meg azon, hogy a bio- vagy vegetáriánus életformával kapcsolatos rendezvények nem jöhetnek létre állapotfelmérés nélkül. Kipróbáltuk hát az akupunktúrán alapuló Voll-tesztet, amely során a két kezünk akupunktúrás pontjait böködték egy fémeszközzel, majd egy mérőműszer néhol jobban, néhol kevésbé kilengett. A számokból pedig a különböző szervek energiaállapotára következtetett a tesztet végző hölgy, de csak annyit kérdezett, hogy stressz van-e az életünkben. Bár szerencsére nem igazán élünk idegörlő és nyomasztó pillanatokat, elgondolkodtatott a kérdés, mert erre már az aurafotó alkalmával is utaltak. A felmérést egyébként bármikor elvégzik a bevásálóközpontban, sőt, a lábakon is mérik az energiát, majd egy orvos kielemzi és életmódváltoztatási javaslatokat tesz összesen 21900 forintért.

A zöldséges traktusba is betértünk, és megtudtuk, hogy a zöldségek nagy része magyar, de a gyümölcsök 90 %-át külföldről importálják. Nem voltak ugyanis elég gyorsak a biogyümölcsök "lekötésében" a bolt vezetői, így azokat maximum gyümölcslé formájában élvezhetjük valahol máshol. Az árakat még éppen ottjártunkkor rakosgatták ki, ezért csak két példát említhetünk: a fejessaláta 500 Ft/darab,a zeller 350 Ft/darab.

Hernádinál nem áll össze a biohús

A főzőcskés megnyitón Hernádi Judit is jelen volt, akárcsak Szinetár Dóra és a Crystal együttes. Hernádi művésznőtől megtudtuk, hogy szeret bioboltokba járni, mert azok érdeklik, de nem bigott. A Bioritmus búzaféleségei között állva elsorolta nekünk, hogy miket talált: "ezt a tönkölybúzamagot nem láttam még, a bulgurt imádom, nem szokták ismerni, kölest is szoktam enni, ezt a kamutot nem ismertem (búzafajta, a durum őse). Az amarantot szeretem, a quinoát (dél-amerikai gabonaféle) szeretem, a kuszkuszt is". Hozzátette azt is, hogy nem receptből főz, ugyanis "az néha elvadítja és megnehezíti a dolgokat, mert annyi kis lószart ír bele, ami lényegtelen". Hernádi még egyszer kiemelte, hogy nem bigott, és egy almát meg tud enni attól még, hogy nem bio. Viszont a biohúst nem érti: amúgy sem sok húst eszik, és bár annak örül, hogy van ilyen, az ő fejében nem áll össze a két fogalom: a bio és a hús.

Ön veszi a biót?
Szokott bioterméket vásárolni? Ha igen, mit és hol? Elfogadhatatlannak tartja a biomániát? Ne tartsa vissza a véleményét!