Férfi tesztalanyokat is rábírtunk Bíró Ica sejtmegújító és fiatalító menüsorának az élvezetére, akik a költészet eszközeihez nyúltak. A káposztaleves például vadregényes mocsár volt üledékszigetekkel, amelyek kis mozgatással újabb szigetekké voltak képesek összeállni. Összességében nem volt reménytelen a testszépítőként titulált volt modell gasztronómiai kísérlete, bár látványosan nem fiatalodtunk a fogyasztás hete alatt.

Stahl Judit, Schobert Norbert és más egyéb gasztronómiai hackerek menüsorát tesztelve a javarészt női tesztalanyaink immunrendszere megerősödött, emiatt szükségünk volt arra, hogy amikor majd Bíró Ica menüsorát fogyasztjuk egy héten át, a tesztereink között több férfi legyen. Különösen azután éreztük fontosnak a jelenlétüket, amikor elolvastuk az úgynevezett testszépítő ételek három ezoterikus altípusát, amelyeket az egykori modell kínál. Annak érdekében, hogy a tanítások ne torzuljanak, a menütípusokat szó szerint idézzük a keretesekben. Kollégáink véleménye úgyis sokkal inkább profán.

A káposztaleves tengerésztemetést kapott

IMG 0159

Összességében Bíró Ica fogásai közül a levesek a legerősebbek, a második fogásoktól egyik kollégánk sem világosodott meg, desszert pedig nincs, mert nyilván konokul lugosítja a stressztől amúgy is meggyötört szervezetünket. A mindenkori menüsor leginkább szórakoztató eleme az ételes dobozok mikrohullámú sütővel kompatibilis fémborítása, így emlékezhetünk meg étkezéskor az egykori Metal Lady-ről.

„A levesekkel elég magasra tette a mércét a konyhatündér jelmezes fitneszasszony, de utána megbüntetett a hiszékenységért”- kezdte a beszámolóját Dr kolléganő, de mielőtt rátérne a második fogásokra, a leveseket elemezzük még. „Az erdélyi burgonyaleves (Sejtmegújító menü, a mellé kínált mexikói pulykaraguval együtt 615 HUF) förtelmes volt, krumpli egy darab se, csak lé, az meg egy tejszínszerű, ízetlen lötty. A kollégák hangos röhögésétől kísérve tengerésztemetést kapott a vécében”- számolt be Nz kolléga arról, hogyan vált meg egy búcsúhoz nem illő vidámsággal az általa tesztelt első fogástól. A frappáns nevű G. kollégánk jóval hosszabban értekezett küzdelméről a káposztalevessel (Fiatalító menü: a mellé kínált tonhalas rakott krumplival együtt 650 HUF).

Modell menü

"A modellek étkezése rendkívül egysíkú (…) A tartózkodás sokféle ételtípustól egyoldalú, majd hogy nem hiánybetegségek kialakulására alkalmas táplálkozási szokást eredményez. A mediterrán ételek jellegzetessége a könnyen, gyorsan emészthetô ételek, a sokféleség, és testünk számára a legjótékonyabb alapanyagok. Hogy mi garantálja a mediterrán diéta egészségóvó hatását? Elsôsorban az olíva olaj egyszerû, telítetlen zsírsavai, és magas E vitamin tartalma (antioxidáns), valamint a gabonafélék és azok származékai, a zöldség- és gyümölcsfélék, és az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztása."

„A káposztaillat egyből csap, de az nem baj. A zsír miatt vágnék bele húst is, az ízén is érezni, hogy ezt egy vérbeli vega úgyis visszadobná, de nincs hús, se kolbász, persze ok, végül is káposztaleves. És döbbenet, a káposzta szinte tökéletes állagú, egy kicsit szinte még roppan is. És akkor, ami mindent tönkrevág: az első kanalak után érezni, hogy valami minden falatnál leülepszik a számban, majd a torkomon, kapar, próbálom egy újabb kanállal leöblíteni, ami sikerül, de érkezik az újabb adag üledék. A tányér alján végül egész kis mocsár marad üledékszigetekkel, amelyek körül kis mozgatással azonnal újabb szigetekké összeállni képes pormennyiség kering.”

A művésznő elrejtette szálkáit

A levesekre tehát a költészet eszközeivel reagáltak kollégáink, a második fogás a filozófiai gondolkodást erősítette. Dr kolléganő összegzése következik. „Szorulásos gyerekként büntetésnek éreztem, ha a reggelt joghurttal és egy nagykanál búzakorpával kellett indítani. Ez az emlék egészen addig nem jött elő, amíg nem találkoztam Bíró Ica képmásával ebédidőben”- utalt arra Dr, hogy a menüsor nagy része tartalmaz valamiféle, lúgosításra alkalmas korpaárut, legyen az leves, vagy főétel.

„A thai halgombóc (Sejtmegújító menü, a mellé kínált citromos almalevessel együtt 635 HUF) szaga már magában is borzasztó, az íze csak ráadás volt. Ugyanígy jártam a tonhalas rakott burgonyával (Fiatalító menü, a mellé kínált, költői káposztalevessel együtt 650 HUF), amiben a művésznő elrejtett nem kevés mennyiségű szálkát is. Gondolom azért, hogy lassan egyek, mert az fiatalon tart. A gombapörköltben (Fiatalító menü, a mellé kínált aszaltszilva levessel együtt 630 HUF) az olaj ijesztően sok volt, de nem vagyunk mi nyápic városlakók, bírjuk a kiképzést.”

Sejtmegújító menü

"Ázsiában van a legnagyobb hagyománya a test-lélek-szellem egység megteremtésének, és köztudottan errefelé élnek a legtovább az emberek. Az ottani ételekbôl tanulva, titkos fűszerkeverékeimmel állítjuk össze ezt a menüt, mégsem mondhatni keleti ételeknek ôket, inkább a titkokat ellesve a mi konyhanyelvünkre fordítva kínálok olyan ételeket, amik hozzájárulhatnak sejtjeink megújhodásához, életerônk folytonos fenntartásához."

A csirkerúd fallikus szimbólum

Moana kolléganő a henger alakú, zabpelyhes csirkerudakat (Modell menü, a mellé kínált tökfőzelékkel együtt 860 HUF) választotta, mert fallikus szimbólumot látott bennük, legalábbis a három együtt már egészséges méretnek tűnt a számára. „Meglepően ízletes voltak a rudak a melléjük applikált gyümölcspürével. Ebéd után valóban könnyebbnek éreztem a karácsonyi nagy zabálást még mindig nyögő szervezetemet”- fejezte ki kolléganőnk igen kedvesen azt, hogy az étel mennyiségében látott hiányosságokat. Pláne, hogy a már elemzett tonhalas rakott krumplival folytatta az ebédet, és éhes maradt. Ez az érzése vacsoraidőig oly mértékben fokozódott, hogy türelmetlenségében lámpát sem kapcsolt.

„A bizalom ennek ellenére maradt, és este farkaséhesen vettem rá magam a sertéshúsos muszakára (Sejtmegújító menü, a mellé kínált csontlevessel együtt 605 HUF), ami egy kicsit helyrebillentette a lelkivilágomat és a vércukorszintemet. Az egyik padlizsánszeletet a félhomályban szaláminak néztem, de ez nem vont le az étel élvezeti értékéből.” Moana továbbra sem szakadt el az erotikus gasztronómiától.

„Az utolsó tesztnapomon következett a kerti főzelék csirkerolóval (Fiatalító menü, a mellé kínált magyaros lencselevessel 585 HUF), amit a korábban már kipróbált csirkeropogós miatt választottam. Kellemes küllemű főzelékkel még soha nem találkoztam, így volt ez most is. Ízre pedig nem jelentett komolyabb kihívást sem a pozitív, sem a negatív irányban. Az éhség nagy úr.” A kerti főzeléket Dr kolléganő szervezete kevesebb ideig foglalkoztatta.

„ Egész teszthéten gyakran látogattam a mellékhelyiséget, amit valószínűleg annak köszönhetek, hogy semmiből nem sajnálta az a kedves asszony a korpát, persze apróra darálva, hogy ne tűnjön fel.”

Fiatalító menü

"Korunk népbetegsége nem csupán az elhízás, de az elsavasodás is. (…) Szervezetünkre óriási terhet ró a finomított ételek, a szénsavas italok fogyasztása. Ehhez hozzájárul a mindennapi stressz, a testünket bombázó környezeti sugárzások. (…) Ezzel a menüvel hozzájárulhatunk testünk természetes lúgosítási folyamatához, ezzel szervezetünk feltöltéséhez fiatalos dinamizmussal."

Pazar lakoma volt

Nem szeretnénk szomorúan zárni a kísérlet eredményeinek részletezését, ezért végezetül Nz kolléga fejezi ki a cukkínis karfiolos rakott pulykába (Modell menü, a mellé kínált paradicsomos zöldséglevessel együtt 825 HUF) vetett hitét. „Az adag nevetségesen kicsi, talán tenyérnyi darab. Alaposan megsózva tettem ehetővé, hús gyakorlatilag nincs benne. Érdekes gasztronómiai kísérlet, nem reménytelen.” A rizibizivel körített mexikói pulykaraguról pedig így nyilatkozott kollégánk. „A legolcsóbb rizs konzervborsóval, és még ez volt a jobbik fele a paprikás szószban volt pár szem kukorica, és a hús: pulykacomb cafatok, inas-porcos darabokkal. A kettéosztott műanyag tálkában a fogyó rizs helyére tettem át a húsokat, és a rizst ettem meg szósszal. Pazar lakoma volt.”