7000 stewardess a pesti metróban

2007.05.31. 22:30
Bemutatták végre a BKV frissen elkészült formaruháit, melyeket Makány Márta divattervező kreált. A munkaruhákat hamarosan 7000 darabban gyártatja le a BKV. A januári fagyban már Makány Márta for BKV-ba öltözött ellenőröktől hallhatjuk, hogy "jegyeket-bérleteket".

Csütörtökön a DBR Metró Igazgatóság Székházában megrendezett sajtótájékoztatón a BKV megmutatta, hogy ő bizony egy laza és költségkímélő vállalat: nem bérelt hivatásos modelleket, hanem - éppen úgy, ahogy az majd a valóságban is lesz - négy saját dolgozóján mutatta be, milyenek lesznek a megújult formaruhák. Maradt a sötétkék, de a kabátokon turpis zöld csíkok, alattuk halványkék csíkos ing bontja majd meg a szigort.

"A BKV-nál a fiatalok nagyon vállalkozó szelleműek"

Jegyeket, bérleteket, formaruhát!
Kiricsi Karola sajtószóvivő elmondta, tudatos lépés volt, hogy saját dolgozóikon és nem profi modelleken mutatták be az új munkaruhákat. "A BKV-nál nagyon jó a csapat, a fiatalok nagyon vállalkozó szelleműek" - vezetett be minket a vállalati kulisszák mögé. A képeken látható deres hajú fiatalember például buszvezető a 86-os viszonylaton, "imádja a Volvót, nagyon lelkes fiú". A többiek irodákból jöttek.

Szigorú feltételek

"A legnehezebben valamennyi pályázó divattervező azt vette tudomásul, hogy az itt látható kék és a hideg zöld a BKV két arculati színe. Ezeket kellett összekombinálni" - mondta Kiricsi Karola. A tervezőkhöz intézett kívánságok között szerepelt még a klasszikus vonalvezetés, illetve, hogy a formaruha ne valamilyen divatirányzat jegyében készüljön.

Makány Márta divattervezőt eddig főleg extravagáns alkalmi ruháiról ismertük, ezért megkérdeztük tőle, milyen volt szabott keretek közé szorítani kreativitását: "Alkalmazott művészettel foglalkozunk, ha valaki egy tejeszacskót tervez, vagy egy grafikai arculatot, ott is alkalmazkodnia kell a megrendelőhöz és a feladathoz, amit szolgál. Ez pedig pont inspirálja a dolgot, nem elveszi a lendületét. Egyúttal nagyon megtisztelőnek tartom ezt a megbízást, mert így valamilyen szinten hozzájárulhatok Budapest városképéhez is" - mondta.

Magas presztízsű dolog BKV-dolgozónak lenni

Makány Márta bevallotta, próbálkozott kicsit sportosabb és modernebb ötletekkel is, de a dolgozók másképp ítélték meg a BKV-imázst. "Nagyon vegyes korosztályú a munkavállalói csoport. Úgy élik meg, hogy magas presztízsű dolog BKV-dolgozónak lenni, így az elegáns, visszafogott elképzelésekhez ragaszkodtak."

Utoljára tíz évvel ezelőtt volt a BKV-nál nagy ruházati dizájnváltás, azóta - kis módosításoktól eltekintve - ez az első nagy átalakítás. A ruhák tervei véglegesek, egy-két apróbb módosítás még elképzelhető.

A gyártás még kérdéses

Megtudtuk, természetes alapanyagból készültek a mintaruhák, ami feltételként a gyártásra irányuló közbeszerzési kiírásban szerepelni is fog. Erre jelenleg is várják a jelentkezőket, az előminősítéses eljárásra június 25-ig lehet pályázni.

Az új BKV-kollekció hétezer darabban készül, konfekcióméretekben, és főleg a járművezetőkön és ellenőrökön lesz majd látható (a BKV körülbelül 13 600 dolgozót foglalkoztat jelenleg). Kiricsi Karola egyelőre nem tudta megmondani, elsőként mely vonalakon jelenik meg a kollekció, az viszont biztos, hogy a teljes ruhakészlet lecserélése több hónapot fog igénybe venni.

Ha minden jól megy, jövő januárban már Makány Márta for BKV-ben szállítanak és ellenőriznek minket a társaság dolgozói..