horoszkóp

Egészséges, csak épp nem fogyaszt

2008.01.17. 16:13
A szilveszteri fogadkozás után most acélosan növelhetjük az önbecsülésünket és csökkenthetjük a bugyiméretet egyszerre, bár azt nem olyan hatékonyan. Kezdő böjtölőknek adunk tanácsokat egynapos tisztításhoz.

A rövid tiszítókúrák a diétázás dzsolidzsókerei a kurta időből fakadó ár-érték arányuk és vállalhatóságuk miatt. Dr. Lukács Liza pszichológus szerint az év eleji diéta az újrakezdés élményét adja, amelytől lelkiállapotunk és kedvünk is javul. A tisztítás elsősorban nem a testsúlycsökkenésről szól, de mivel alapvetően étel-, illetve tápanyagmegvonás történik, gyakran követi fokozott étvágy.

A tisztítás során el kell zárni az alkoholt, a cigerettát, a zöld és fekete teát és a kávét is. Szauna, masszázs, napnyugatra vagy napkeletre nyíló terasz, és bálnazene lehetnek a rituálé kísérői. Az egynapos tisztítás a kevésbé edzett akaraterővel rendelkezőknek is menni fog, jól fogunk aludni, de lehet, hogy nap végére kicsit elegünk lesz.

Léböjt. Vidéki rokonlátogatások, szülinapok, évfordulók, ballagások után ajánlott, hogy egy kis szuszhoz jusson a has. Léböjt alatt nincs szilárd étel, és minimum 2,5-3 liter folyadékot igyunk meg egy ilyen nap alatt. Legjobb: ásványvíz, gyógytea, facsart zöldséglé, gyümölcslé, zsiradék és só nélküli főtt tiszta leves. Nehézségi fok: 3/5

Gyümölcs- vagy zöldségnap. Nincs sok szabály itt sem, a lényeg, hogy a nap folyamán ugyanazt a fajta gyümölcsöt vagy zöldséget együnk. Abból viszont annyit, amennyi belénk fér. A könnyű emésztés miatt a szervezet regenerálódni és felfrissülni képes ez idő alatt. Legjobb: alma, ananász, körte, szőlő, répa, cékla, uborka. Nehézségi fok: 2/5

Rizsnap. Lehetőleg barnarizst használjunk, mert hántolatlansága miatt sokkal több rostot tartalmaz. Itt sincs nagy mágia, főzzük meg a rizst, ne sózzuk, ne fűszerezzük. Együnk annyit, amennyi jólesik. Tartósabb jóllakottságot eredményez, mint a gyümölcsök, kellően salaktalanít, ellenben monoton. Nehézségi fok: 2/5

Joghurtnap. Szigorúbbnak tűnik az eddigieknél, itt van mennyiséglimit. 5 pohárkával lehet tervezni egy napra, a szaknyelv szerint felpezsdülünk tőle, hála a jótékony baktériumoknak. Lehetőleg ízesítés nélkül kanalazzuk a joghurtot, és ne feledkezzünk meg a másfél liternyi víz elkortyolásáról sem. Nehézségi fok: 3/5

A kilók hamar visszaugranak

Szendrei Zsolt, alias BioZsolti dietetikus tippjei: A gyorsan leadott kilogrammoknak az a híre, hogy gyorsan vissza is állnak, főleg ha rövid idő után abbamarad a diéta. Minimum háromszor, de inkább ötször étkezzünk naponta, ás igyuk meg azt a 2-3 liter vizet. Emellett heti két-háromszori, heti ötszöri mozgásból legalább kettő a szívet megdobogtató (azaz kardio) mozgás legyen. Egy-egy gyümölcs, vagy zöldségnapot maximum kéthetente iktassunk be.

"Ha diétázni szeretnének - bármilyen okból, legyen az testsúlycsökkentés, egészségesebb élet, méregtelenítés stb. - akkor soha ne 'holnap' kezdjék el" - tanácsolja Dr. Lukács Liza. Azaz, ha rászántuk magunkat a diétára, ne csábuljunk el mégis egy vékony szelet Sachertortára. "Ha valaki helyesen, kiegyensúlyozottan táplálkozik és edzi a testét, akkor egyrészt idővel sokkal tudatosabb lesz a teste és a szervezete igényeire és jelzéseire."

Mindkét szakember váltig állítja, hogy fő a fokozatosság! Sokkal könnyebb úgy megtisztítani a szervezetünket, ha olyan célokat tűzünk ki magunk elé, amelyek tarthatók, és később fokozhatók testileg és mentálisan is.