A nők nagyobb része szerint hülyeség az a feltételezés, ami szerint a nagyobb mellű nők könnyebben érvényesülnek az életben. A férfiak szerint lehet valami a dologban. Szembejövőket kérdeztünk a melltartóárak egységesítéséről és a nagy mell előnyeiről.

Anglia egyik legnagyobb áruházláncának ruházati leányvállalata úgy döntött, szakít a helyi hagyományokkal és melltartóit kosármérettől függetlenül az egyenlőség nevében egységes áron kezdte árulni.

Ezután hallottunk olyan véleményeket, hogy nagyobb mellel könnyebb érvényesülni - munkához jutni, bepasizni -, ezért logikus lenne, ha a jobban megáldott nők többet fizetnének a melltartóikért. Úgyhogy bejártuk a Deák teret és annak környékét, ahol az egységes melltartóárak igazságosságáról és a nagyobb mell érdekérvényesítő képességéről kérdeztük az embereket.

Nagy mellűnek is áll a világ

„Lehet, hogy sikeresebbek igen, ismerek olyan nőket, akik csak amiatt, mert nagyobb a mellük, a férfiközösségekben jobban boldogulnak, mert a mellükhöz beszélnek és nem az arcukba" - mondta Zsuzsa az Erzsébeti téri játszótéren, aki egyébként nem érez közvetlen összefüggést az életben elért sikerek és a mellméret között.


Kati, akivel Régiposta utcánál találkoztunk azon a véleményen van, hogy egy kisebb mellű nő is lehet sikeres, mert a testi előnyök kihasználásakor nem a nagy mell az egyetlen, ami szóba jöhet: „Egy kismellű miért ne lehetne sikeres? Vannak egyéb előnyök is a nagy mellen kívül. Egy szép arc akár, egy jó segg, szóval van egy-két dolog még".


Krisztiánnak az a fontos, hogy mell legyen, de nem mindegy, hogy kié: „Mindenképpen megfogja az ember tekintetét, de az a lényeg, hogy ki hordja. A lényeg, hogy mell legyen. Kettő, ha lehet".


Dániel az előítéletes, férfiak irányította társadalmat ismerve úgy véli, a nagy mell csomó előnnyel jár: „. Nem készítettem még erről statisztikát, úgyhogy nem tudom megmondani, de ha előítéletesen nézem a helyzetet a férfiak irányába, akkor a nagyobb mellű nők jobban tudnak érvényesülni".


A szuperrövid felmérésünk alatt megkérdezett férfiak szerint inkább elképzelhető, hogy a mély dekoltázzsal több pénzhez lehet jutni, mint a nők szerint, akik általában hülyeségnek tartották ezt a felvetést például a már fent említett fenék miatt is, de volt, aki megemlítette még az intelligenciát és a személyes kisugárzást is.

Az egységár a jó

A Régiposta utcai Kati szerint a nagymell könnyen lehet hátrány is: „Nem gondolom azt, hogy többet kéne fizetniük a nagy mellűeknek, sőt van, hogy valakinek a nagy mell a legnagyobb hátránya".

Egy másik Krisztián nem hallott ugyan az angol újításról, de logikusnak tartja, hogy többe kerültek régebben a nagyobb melltartók: „Nem hallottam még erről, az igazat megvallva, de a nagyobb mellű nők fizethetnek többet, mert több anyag van a melltartóban".


Krisztián véleményével szemben akadtak olyanok, akik a több anyag kell hozzá vonal mentén azt mondták, a nagyobb nadrághoz, cipőhöz is több anyag kell, mégsem drágábbak, mint a melltartók, ezért teljesen normális, hogy a nagyobb kosár nem kerül többe.


Rebeka (jobbra) pedig az egész drágább melltartó kérdést, a nagy mell előnyeivel együtt hülyeségnek tartotta: „Erről nem tudok véleményt alkotni, szerintem ez hülyeség. A kérdés is hülyeség, meg az is hülyeség, hogy jobban tudnak érvényesülni".


Egyre nagyobb a brit nők melle

Legalább is ezt állítja a Daily Mail. Egy felmérés során ugyanis kiderült, míg tíz évvel ezelőtt a legtöbb brit hölgy 75B-s melltartót hordott, most már a 80C-s darabok a legkelendőbbek. Sőt, a vásárlók negyede D-s, vagy még nagyobb fehérneműt hord. A lap szerint ez csak részben magyarázható az egyre népszerűbb plasztikai beavatkozásokkal. Marilyn Glenville dietetikus úgy véli, a hormonpótló terápiák, valamint az ételekben található ösztrogénhez hasonló vegyültek szintén nagy szerepet játszanak abban, hogy a hölgyek keblei "növekedésnek indultak". A brit környezetvédelmi, élelmezési és mezőgazdasági minisztérium szerint pedig a víz, a só és alkohol is felboríthatja a hormonháztartást. A cikk írója hozzáteszi nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az Egyesült Királyság felnőtt lakosainak 50%-a túlsúlyos, a hölgyeknél pedig a csípő és a hátsó mellett elsősorban a keblek mérete jelzi, ha felszedtek pár plusz kilót. A Marks&Spencer szóvivője megnyugtatásként elmondta, nem csak az egészségtelen életmód miatt változhat a nők melltartómérete, hiszen ha valaki sokat edz, szintén változnak testének arányai.