Csiszár Jenő életéből már csak egy bőgő szarvas hiányzik

dns
2008.05.22. 21:31
Csiszár Jenőt borlovaggá avatják a Badacsonyi Borfesztiválon, de ő nemcsak ezért beérkezett személyiség. Mint elmondta, a zen buddhista alapfeladatainak eleget tett: házat épített, fát ültetett és ikerfiaiban megalkotta a képmását. Aki arra is kíváncsi, hogyan gyógyíthatjuk a szívbetegséget és a madárinfluenzát fehérborral, annak is kedveskedünk ezzel a beszámolóval.

„Az igazi borivó magyar ember imádja a mámort”- jelentette ki Csiszár Jenő az Andante borpatikában az első Budapesten rendezendő Badacsonyi Borfesztivál sajtótájékoztatója után. Az események részletezése előtt az egykori műsorvezető gondolataira térünk rá, kíváncsiak voltunk ugyanis, Csiszár szerint mi a különbség a mámor és a berúgás között.

Borozom, a két fiam ordít, mászik

Borostás Csiszár, és egy tiszta bor!

„Egy képet leírva válaszolok. Borozom otthon, Szigligeten, és azt nézem, hogy a két fiam - akik most múltak kilenc hónaposak - ordítanak, másznak, felállnak, játszanak az udvaron. És ekkor úgy érzem, mindenem megvan: nekem most ez a mámor.” Csiszár harminc éve él a Balaton-felvidéki faluban, és erről interjúinak sorában megemlékezett már. Nagy büszkesége, hogy tavaly csapatával győzött a Kékszalag vitorlásversenyen, és kedvenc szabadidős tevékenységei közé tartozik, hogy a régió borospincéit látogatja. A fesztivál szervezői ezen okok miatt Csiszár Jenőt a május utolsó hétvégéjén Budapesten rendezendő fesztiválon borlovaggá ütik. A Vinum Vulcanum lovagrend címével rajta kívül Vágó Istvánt is kitüntetik, aki azonban nem volt jelen az eseményen.

Az Északi part turisztikai és borimázsával foglalkozó volt TV2-s műsorvezetőt arról is kérdeztük, vajon mit lehet csinálni telente Szigligeten. „Hallgatni a hideg hangját, nézni a semmivel össze nem téveszthető természeti csodákat, a nyugalmat, az imádott vizet. Ez egy imádnivaló, giccses kép. Már csak a bőgő szarvas hiányzik a falvédőre a kép teljességéhez, vagy a gombolyító macska.”

Egy férfi az életében három dolgot tegyen meg

A leendő borlovag beérkezett személyiség, ezt abból tudjuk, hogy a mámor és a berúgás témájának részletezésekor még egy gondolatát megosztotta velünk, miközben a borpatika hangszóróiból halkan egy kilencvenes évekbeli Bonanza Banzai koncertfelvétel szólt. A hely tulajdonosa Kovács Ákos. „A zen buddhistáknak van egy alap tanítása. Eszerint egy férfi az életében három alap dolgot tegyen meg: építsen egy házat, ültessen egy fát, és csinálja meg a képmását. Építettem egy házat, a kertben elültetem tizenhárom szomorúfüzet - az a kedvenc fám - és megcsináltam a képmásomat, hiszen van két fiam. Már csak a bőgő szarvast keresem a falra.”

Visszatérve Csiszár Jenőnek a borhoz fűződő viszonyára, a volt médiaszemély 11 éves kora óta szereti a bort, amióta titokban soproni borász édesapjának a pincéjében megkóstolta a „jó soproni vörösbort.” Mint elmondta, minden korszakát végigkísérte a bor és a sör is. „Minden embernél van egy fejlődési folyamat, akit legalábbis az ivás, mint műfaj izgat. „Nekem megvolt a cseresznyepálinka-, az unikum-, a whiskey-kóla, tequila-korszak, mostanában fehérbort iszom.” Az étterem ajánlata számára kihelyezett fekete tábla felső sorába Hamvas Bélától idéztek egy gondolatot fehér krétával: „Végül ketten maradnak: Isten és a bor.”

Az olaszrizlingben több a magnézium, mint az ásványvízben

A badacsonyi borfesztivál a térség 25 borászának összefogásával jön létre. Az erről tartott bemutató legérdekesebb része számunkra Mayer Jánosnak, a Pannon Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetét vezető kutatójának az előadása volt, amelyben a badacsonyi borok élettani határára tért ki. Kutatásainak eredményeiről bővebben beszélgettünk a sajtótájékoztató után. Mint elöljáróban megtudtuk, a térség szubmediterrán mikroklímája és bazaltos talaja egyedi az ország borvidékeit tekintve. „Méréseink alapján az olaszrizlingnek kiemelkedően magas a magnéziumtartalma. Körülbelül 100 mg/liter, amíg az ásványvízben harmada ennek a mennyiségnek: 34-40 mg literenként.” A magnézium a szervezet anyagcseréjében játszik szerepet, több száz enzim működéséhez szükséges. Hiánya visszavetheti a csontnövekedést, szívritmuszavarokat idézhet elő, és növeli a trombózishajlamot. Az ásványi anyag természetes pótlására a burgonya, a halfélék és a csonthéjas gyümölcsök alkalmasak.

A kéknyelű szívgyógyszer, a Vulcanus madárinfluenza ellen is jó

„A kéknyelűben a káliumtartalom kiemelkedősen magas, még a vörösboroknál mértnél is magasabb ez a vitamintartalom. Ez nélkülözhetetlen a szívbetegségek kezelésében”- folytatta Mayer János. A kálium a sejtek tápanyagfelvételében, a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet, és a szervezetben alapvetően elegendő mennyiségben fordul elő. A magas vérnyomás kezelésére alkalmas a megemelt káliumbevitel, a természetes pótlása nem nehéz, ugyanis valamennyi nyers zöldségben és gyümölcsben megtalálható. Végül a legfrissebb kutatási eredményeikről számolt be, amelyik szerint a madárinfluenza ellenszere megtalálható a Badacsonyi Vulcanusban. A kémiai vegyületek elemzésétől most eltekintünk.

„A madárinfluenza ellen egy csillagánizsból készült gyógyszert szoktak alkalmazni, amelyiknek többek közt sikiminsav a hatóanyaga. Erről egy brit orvosi szaklap emlékezett meg 2006-ban. Mi is végeztünk kutatásokat, és ugyanezeket a hatóanyagokat megtaláltuk a 2004-ben elismert Vulcanusban, ami egy savas karekterű, sós ízű fajta” - mondta büszkén a kutató, bár most tudomásunk szerint bennünket nem fenyeget a kór.