Börtön szépét választottak Rióban

2004.08.24. 09:40
Az egykor lerobbant börtönben nemcsak a kulturális élet virágozott fel az elmúlt két évben, hanem még szépségversenyt is rendeztek. A 17 induló közül egy portugál elítélt lett a királynő.
Ha nem lettek volna olcsó tetkók néhány résztvevő vállán, ha nem hiányzott volna a légkondicionáló berendezés és ha nem álltak volna egyenruhás női őrök az ajtók körül, egészen úgy nézett volna ki, mint egy hagyományos szépségverseny, írja le az eseményt a Reuters tudósítója.

Tizenhét induló

A Rio de Janeiro-i Talavera Bruce börtönben rendezett Miss Prisoner (Miss Rab) verseny legalább annyira közismert, mint maga a börtön, mely korábban embertelen állapotairól volt hírhedt a dél-amerikai országban. "Mentsük meg a nők önbecsülését" - függött a szlogen a kifutó fölött, melyen a Talavera Bruce 310 lakója közül 17 kiválasztott szerencsés parádézott pénteken.

Az akció állítólag valóban segített fellendíteni önértékelésüket, még ha átmenetileg is: a hölgyek szinte sugároztak esti ruhájukban, miközben a nézőtéren állók lelkes ovációban részesítették őket. A verseny indulói először farmernadrágban vonultak föl, majd strandszoknyában, végül hosszú ruhában. A szünetekben a lányok Madonnára táncoltak és rappeltek.

Élen a kábítószer-kereskedelem

A szépségversenyt egyébként a börtön új igazgatósága rendezte meg. A két éve kinevezett új vezetőség kezdte el ugyanis átalakítani a fegyintézményt: munkát adott a raboknak és igyekezett kulturális életet vinni a falak közé.

"Csodálatos volt, feltöltött minket lelkierővel, hogy elviseljük mindennapos szenvedéseinket" - mondta Maria Aguilera, egy bolíviai nő a szépségversenyről, akit kábítószer-kereskedelemért csuktak le. Jóllehet nem ő lett a királynő, a hosszú barna koktélruhát viselő szőkeség mégis úgy nyilatkozott, büszke rá, hogy részt vehetett a versenyen: "Örülök, hogy képviselhettem az országomat - mondta.

Összesen egyébként 23 ország bűnözői élnek a Talavera Bruce börtönben, melyek közül szinte valamennyi nemzet lányát kábítószer-kereskedelemért ítéltek el. Az összes rabnak valamivel több, mint a fele tölti ugyanezért kiszabott idejét.

Portugál első díj, brazil ezüst -és bronzérmes

A szépségversenyen Brazília jelenléte volt a legdominánsabb, két karcsú helyi lány vitte el az ezüst -és a bronzérmet, akiket állítólag könnyen hivatásos modellnek lehetett volna nézni. A Miss Rabnak járó koszorút egy 25 éves testes portugál lány, Elisabeth Sardinha kapta. "Ez egy nagyon hasznos esemény volt, mivel sok lány eddig csak úgy elvolt itt, nem csinált semmit, nem is dolgozott, most pedig végre részt vettek valami nagyon csodálatos eseményen" - nyilatkozta a győztes bájosan mosolyogva.

A két éve megválasztott vezetőségnek köszönhetően a Talavera Bruce börtön egyébként ma már tiszta és rendezett és nem úgy néz ki, mint a többi brazil fegyintézet, melyek zsúfoltak, koszosak és amiket az emberjogi aktivisták egyszerűen csak "modern pokloknak" írnak le.