horoszkóp

Börtön jár a kényszerházasságért Belgiumban

2006.03.14. 10:30
A Belgiumban élő török és marokkói bevándorlók közt nem ritka, hogy erőszakkal adják férjhez a lányokat. A belga kormány most jogszabállyal próbál véget vetni a gyakorlatnak.

Belgium lesz a világ második országa Norvégia után, ahol jogszabály tiltja, hogy valakit akarata ellenére házasságra kényszerítsenek. Egy kutatásból kiderült, hogy az erőszakos házasságkötés nem ritka Belgiumban. A Flandriában élő 40 évesnél idősebb török és marokkói nők 27 százalékát kényszerítették annak idején, hogy a hozzámenjen "választottjához". A török bevándorlók közül a 17-24 éves lányok 13 százaléka, a marokkóiak 8 százaléka vált kényszerházasság áldozatává.

Pénzbüntetés és börtön

Laurette Onkelinx igazságügy-miniszter javaslatára a belga kormány támogatja azt a kezdeményezést, hogy 500-tól 2500 euróig terjedő büntetéssel, valamint egy hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtsák a házasság kierőszakolását. A kísérletért 15 naptól egy évig terjedő börtönbüntetés, illetve 250-től 1250 euróig terjedő pénzbírság jár majd.

A tervezett jogszabály hangsúlyozza a szabad házasságkötéshez való jogot, és felhatalmazza a bíróságot a kierőszakolt házasságok felbontására. A házasság semmissé nyilvánítását egyelőre csak a házastársak kérhetik.