Karácsonyi roham a plasztikai sebészeteken

2004.12.20. 16:16
Nagy-Britanniában nem bírják a rohamot a plasztikai sebészek, rengeteg hölgy szeretné ugyanis karácsony előtt kisimíttatni ráncait. Itthon is sok nő jelenkezik botox-injekcióra, és állítólag nem is férjüknek, mint inkább főnöküknek szeretnének tetszeni.

Nagy-Britanniában a karácsonyi előtti hetekben a legmagasabb azoknak a száma, akik ránctalanító botox-kezelésre jelentkeznek valamelyik plasztikai sebészeti klinikán. Az idei botox-rohamon még a plasztikai sebészek is meglepődtek, saját bevallásuk szerint sem gondolták volna, hogy ekkora forgalmat bonyolítanak, bár már évek óta megfigyelhető, hogy karácsony előtt többen jelentkeznek ilyen jellegű kezelésekre. Legnagyobb roham Manchesterben volt, és nem a kifejezetten idős, hanem főleg 30-45 év közötti korosztály jelentkezett a ránctalanító kezelésre. Volt olyan sebészeti klinika, amelyik nem is tudta állni a rohamot, és néhány kezelést le kellet mondania. A Harley Medical Group, amelynek tíz klinikája van Angliában, decemberben 150 százalékos forgalomnövekedést produkált.

A főnök a cél

Szakemberek szerint a hölgyek nem is családjuknak szeretnének tetszeni, hanem a karácsonyi vállalati partin akarnak tündökölni, az előrelépés és a karrier szempontjából ugyanis igen fontos lehet a pozitív fellépés. A karácsonyi parti valószínűleg a legmegfelelőbb alkalom, hogy tündököljünk a főnök előtt. A legtöbb vállalatnál fontos a fiatalos megjelenés és fellépés, és ennek biztosítékát sok nő a ránctalanító injekcióban látja" - mondta el Lousie Braham plasztikai sebész a BBC-nek.

Injekció karácsonyra

"Sokat dogozunk, de rohamról nincs szó, én legalábbis nem tapasztaltam" - mondta el a Velvet kérdésére dr. Csuha Lajos. "Valamivel többen vannak, mint az év más hónapjaiban, de ennek fő oka talán az, hogy jövőre áremelkedés várható a plasztikai sebészet területén is, emellett decemberben az emberek több szabadságot tudnak kivenni, így esetleg könnyebben eljutnak a plasztikai sebészhez. A botoxinjekció egyébkén kifejezetten egy kozmetikai kezelés, határeset a kozmetika és a plasztikai sebészet között, és karácsony előtt szinte minden nő elmegy kozmetikushoz és fodrászhoz is." A botox injekció a mimikai ráncokat simítja ki, hatása azonnal érezhető, így ez oka lehet egy karácsony előtti gyors kezelésnek. Dr. Csuha Lajos szerint ez teljesen veszélytelen beavatkozás, és azért inkább a fiatalabb nők alkalmazzák, mert az injekció a mély ráncok kisimítására már nem alkalmas. "Amikor a ránc már alvás közben is megjelenik, azt már nem lehet botox-szal kisimítani, arra más kezelés való, például lézeres hámlasztás. Ez azonban lényegesen drágább beavatkozás, és a bőr pár hétig piros utána, erre tehát nyilván nem vállalkoznak a nők pont karácsony előtt."

Összességében tehát nem a plasztikai műtétek, hanem kifejezetten ránctalanító injekciók, konkrétabban a botoxinjekció iránt növekszik az érdeklődés karácsony előtt. Emellett minden évben visszatérő jelenség, hogy a férfiak plasztikai műtéttel lepik meg szívük választottját karácsonyra. "Minden karácsony előtt hív néhány úr, hogy fizetne egy műtétet a feleégének karácsonyra, és hogyan lehetne ezt kivitelezni, de ez nem tömeges jelenég" - zárta a beszélgetést dr. Csuha Lajos. Magyarországon egy botoxkezelés 60-100 ezer forint körüli összegbe kerül.