horoszkóp

Kiricsi Karola macskával túrázik

2007.07.05. 10:46
Miután Jáksó Lászlótól megtudtuk, hogy a nyári pihenésre mindenképpen vinne egy Márai-könyvet, nem lepődtünk meg azon, hogy a BKV fiatal szóvivője rögtön két könyvet pakolna a hátizsákba, meg a kabalamacskáját.

Kiricsi Karola, a BKV szóvivője gyakorlott kerékpáros, minden nyáron nagy társasággal vág neki a túrának. "Második otthonom a Balaton északi partja" - mondja, idén tíznapos balatoni túrát terveznek, de persze mindenki ott csatlakozik be és addig tart a csapattal, ahol és ameddig akar.

A túrához nélkülözhetetlen tíz szükséges tárgy közül elsőként Gyuri, a macska kerül elő. Nem igazi, mert Kiricsi allergiás a macskaszőrre, hanem egy kőből faragott kabalatárgy. De ezzel még nincs vége a macskák sorának, ugyanis hősnőnknél van egy macskás pörgető is. Ilyet különösen ajánlunk csomagolni azoknak a filmőrülteknek, akik pár napra sem tudnak meglenni mozgóképek nélkül: csak előkapja az ember a zsebből a könyvecskét, hüvelykujjával végigpörgeti, és a szendéből máris ordas szájú macskává vált szörny vicsorog rá.

Életmentő tárgyak

"Imádom P. G. Wodehouse-t, és a kedvenc szerzőm Salinger, akinek mellesleg a Zabhegyező című könyve tetszett a legkevésbé. A Franny és Zooey-t vinném magammal, de nem hiszem, hogy lenne időm elolvasni". Nem hagyná otthon a BKV-s bokacsattintót sem, ami két okból is hasznos. Egyrészt össze lehet fogni vele a nadrágot, hogy ne legyen olajos (e célból a jobb lábon van értelme viselni), másrészt, ha a bal lábra csapjuk, fényvisszaverőként megmentheti az életünket. Hasonlóan praktikus dologként magával vinne egy bukósisakot is, valamint vitaminnal dúsított ivóvizet a kulacsban.

Fürdőruhát is mindenképpen vinne magával, és napszemüveget: ha valaki 60-70 kilométert teker egy nap, előfordulhat, hogy muslicahadat kellene kimosnia a szeméből az út végén, és persze a szél ellen sem árt védekezni a szemüveggel. A lábra nyáron leginkább egy papucsot óhajt az ember, de biciklin praktikusabb legalább félig zárt cipőt viselni. A ruházattal kapcsolatban megemlíti, hogy nem kedveli a csupa szintetikus bringásruhákat, de megérti azokat a férfiakat, akik a több száz kilométeres túrára párnázott kerékpárosnadrágba bújnak.

Kiricsi Karola különösen sokszor hangsúlyozza, hogy mivel megváltozott a KRESZ, június 1-től lakott területen kívül éjszaka kötelező a nem túl csinos, ámde biztonságot nyújtó fényvisszaverő mellény viselete. A tizedik tárgy, amit magával vinne, pedig teljesen prózai: ez a biciklilánc.

Arról pedig, hogy mire kell feltétlenül felkészülnünk, elmondja: "Nem a teljesítmény a lényeg a biciklitúráknál, hanem az, hogy mindennek tudjunk örülni. Óriási élmény még esőben is biciklizni." Nem számít, ha az ember megázik, hiszen a ruha hamar megszárad menet közben, akár a hátizsákra kötözve. Elég néhány darab póló, "lehetőleg BKV-s, mert olyan is van", de a sminkkészlet nyugodtan otthon maradhat. Viszont fényvédő krémet vigyünk magunkkal!