Pezsgőzés lurexben és estélyiben

MTI
2004.12.29. 16:10
Összeállításunkból megtudhatja, mit vegyen fel a bulira, és hogy pezsgőt csak hosszú, keskeny pohárból igyon.

A "mit vegyek fel?" kérdés gyakorisága egész évben igen magas a nők körében, szilveszter körül azonban ha lehet, még sűrűbben hallhatjuk. Szerencsére a divat korántsem olyan szigorú a szilveszteri bulikkal, mint például a bálokkal, amelyre Magyarországon is kötelező a sötét és fényes elegancia a hölgyek számára.

Hol, mit?

Az elegáns hotelekben történő újévköszöntés természetesen megköveteli a kis- és nagyestélyik vagy koktélruhák viselését, még ha mindezt nem formálisan teszik is a házigazdák, bár egyes meghívókon - főleg a Szilveszteri Operabál vendégei körében - fel is tüntetik eme igényt és ez magától értetődő. Ám ezeket a szórakozóhelyeket csak kevesen tudják megfizetni, akik pedig képesek rá, azoknak nem okoz gondot az 50-200 ezer forintos női öltözékek megvásárlása vagy kölcsönzése és a nem kevésbé borsos árú kiegészítők (cipő, táska, ékszer, bunda) beszerzése.

Ha izzad a tenyerünk

Baráti társaságba tökéletesen megfelel egy sötét szoknya és egy csillámos, lurexes, flitteres vagy strasszos ünnepi felső. A kosztüm kényelmetlen egy meleg lakásban - annál is inkább, mivel a kétrészesek többsége toppal hatásos igazán, ezek pedig önmagukban kabát nélkül csak tökéletes alak esetében hatásosak.

Az egészen fiatalok, főleg házibuliba, bármit felvehetnek ilyenkor is, általában a tréningfelsőtől a nyári kis blúzocskáig mindent variálnak. Ajánlatos azonban váltócipőt vinni, az edzőcipőt és a csizmát úgyis le kell venni, a divatos flitteres felsők azonban mezítláb nem mutatnak. Egy kis neszesszer ugyancsak hasznos lehet: nedves kéztörlővel, pótsmink készlettel, dezodorral, kölnivel, fésűvel felfrissülhetünk a mosdóban. Mindezt egy elegánsabb, nagyobb fekete táskában vigyük: szállodákba, jobb vendéglőkbe ne érkezzünk műanyag reklámszatyorral.

Hogyan igyunk pezsgőt?

Ha elegánsabb helyen szilveszterezünk nem csak öltözködésünkre, de a viselkedésünkre is oda kell figyelni. A szilveszter elengedhetetlen kelléke a pezsgő, és kevesen tudják például, hogy a pezsgőfogyasztásnak is szabályai vannak. Míg külföldön a pezsgő igazi ünnepi ital, addig Magyarországon még mindig nem számít nagy luxusnak, jóllehet, az árak az utóbbi években ugyancsak emelkedtek. Hosszú évekig olyan olcsó volt a champagne magyar változata, hogy a külföldi turisták tucatszámra vették üdítő helyett a Balaton partján.

Legfontosabb szabály, hogy a pezsgőt mindenképpen hűtve fogyasszuk. A pezsgőbontás rituáléja nem egyezik meg a Forma 1-es versenyeken való locsolótömlőszerű öntözködéssel: az az elegáns, ha halk pukkanás kíséretében gyöngyözve buggyan ki az ital, amelyet aztán lassan, félre döntve szoktak az ugyancsak félre döntött, flőte típusú pohárba önteni. A flőte - hosszú, keskeny, esetleg csak felül kiszélesedő pohár - ideális a pezsgő számára, míg a hajdan divatos, széles szájú talpas pohár nem - hiszen pillanatok alatt elillan belőle a pezsgő lelke, a szénsav. Az pedig egyenesen bűn, ha előre kiöntik széles szájú, talpas poharakba, mert hamar megmelegszik és az ereje is elmegy.

Nem szégyen, ha valaki az édes fajtát kedveli, jóllehet a szárazat tartják igazán elegánsnak és ez felel meg aperitifnek is. Az édes fajtákat inkább desszertekhez szokták ajánlani. A nagy pezsgőversenyeken nem nagyon indítanak ízesített "pancsokat" - a barackos, epres és más gyümölcsaromás pezsgők inkább csak amolyan vicces buliitalnak számítanak szakmai körökben. Megengedhetetlen, hogy a pezsgőnek fáradt íze legyen. A tankpezsgők nem állnak el sokáig, míg a hagyományos eljárással előállított italoknak nem annyira árt az idő. A jó minőséget persze alapvetően a szőlő és a bor magas színvonala garantálja.