Mellrákban hal meg a legtöbb európai nő

MTI
2004.10.01. 21:38
A 35 és 55 életév közti nők első számú halálozási oka a mellrák - holott ez a betegség időben felismerve 90 százalékos eséllyel gyógyítható.
A mellrák a leggyakoribb halálozási ok a 35. és az 55. életév közötti európai nők körében - hívta fel a figyelmet a betegség veszélyességére pénteken a Die Presse című osztrák napilap. Az újság szerint évente 220 ezer nő betegszik meg mellrákban a kontinensen, s közülük 75 ezren halnak meg, pedig az időben felismert betegség gyógyításának 90 százalékos az esélye.

Erre hívták fel a figyelmet azon a pénteki bécsi sajtóértekezleten is, amelyen az ausztriai mammográfiai program előkészítéséről számoltak be. Ernst Kubista egyetemi professzor, a bécsi általános kórház (AKH) osztályvezetője sajnálattal állapította meg, hogy Ausztriában egyáltalán nem működik a Minden eszközzel a mellrák ellen elnevezésű program. Míg sok országban már megelőzési programok működnek, addig Ausztriában ez még nem bontakozott ki. A koncepció ugyan elkészült, de az egészségügyi kormányzatnak még gondoskodnia kell a finanszírozásról.

Időben felismerve nagyon jó eséllyel gyógyítható

Kubista arra hívta fel a figyelmet, hogy évente 4500 nő betegszik meg mellrákban, és jelenleg is 35-40 000 mellrákos nő él a 8,15 milliós népességű országban. Az 5 milliméternél kisebb átmérőjű rákos melldaganat sikeres kezelésének 95 százalékos a valószínűsége, az 1 centiméteresnél kisebbnek pedig 80 százalékos. Ezért rendkívüli fontosságú a betegség mielőbbi felismerése. Nagy-Britanniában, Svédországban, Norvégiában és más országokban már nagy sikereket értek el a mellrák korai felismerési programjának a megvalósításával, Ausztriában azonban ez még nem sikerült. Pedig a programmal 30 százalékkal lenne csökkenthető a mellrákos osztrák nők halálozási aránya, azaz 500 nő életét mentenék meg évente Ausztriában.

Amerikában például már az 50. életévnél idősebb nők kétharmada vesz részt a rendszeres mammográfiai vizsgálaton, amelynek programját a 90-es évek elején indították el. Ennek eredményeként 2001-ben az Egyesült Államokban 100 000 nőre számítva 26-ra csökkent a mellrákban elhunyt nők száma, miközben Ausztriában évek óta a 35,6-es értéken stagnál.