horoszkóp

Diabeteszt okozhat a munkahelyi stressz

2005.02.17. 10:57
Svéd kutatók szerint a munkahelyi stressz és bizonytalanság növeli a nőknél a diabétesz kialakulásának kockázatát. A magyar lakosság 5-6 százaléka szenved cukorbetegségben, de legalább ennyire tehető a lappangó betegek száma is.
A kutatást végző stockholmi Karolinska Institute munkatársa, Dr. Emilie Agardh az AFP hírügynökségnek elmondta, vizsgálataik során összefüggést találtak a nők 2-es típusú cukorbetegsége, a munkahelyi stressz, a kontrollhiány, illetve a korlátozott döntéshozás között. A vizsgálat során ötezer férfi 1992 és 1994 között gyűjtött adatait, illetve háromezer nő 1996 és 1998 között gyűjtött adatait tekintették át a kutatók. Az alanyok kérdőívben számoltak be munkahelyi körülményeikről, interperszonális kapcsolataikról, iskolai végzettségükről, étrendjükről és a testmozgásról. A vizsgált személyek közül 450-nél találtak 2-es típusú cukorbetegséget, ezek többsége nő volt.

Az eredmények szerint különösen a kontrollhiány korrelált a cukorbetegség kialakulásával. A tudósok azonban egyelőre még nem ismerik az összefüggés hátterében meghúzódó okokat, így azok feltárása további vizsgálatokat igényel.

Negyven után

A kettes típusú, azaz a nem inzulinfüggő diabétesz felnőttkori cukorbetegségként ismert, mivel általában negyvenéves kor után jelentkezik. Elsősorban a túlsúlyos felnőtteket érinti. Az éveken át tartó magas vércukorszint idegeket és véredényeket rongál, így vezethet szívbetegséghez, agyvérzéshez, vaksághoz, veseproblémákhoz, izommerevséghez. A prediabeteses - azaz cukorbetegséget megelőző magas vércukorszintes - időszakot követően akkor diagnosztizálják a 2-es típusú cukorbetegséget, amikor az izomsejt már képtelen inzulint felvenni a véráramból.

A lakosság 5-6 százaléka beteg

A Magyar Diabetes Társaság áprilisban közzétett adatai szerint szerint a magyar lakosság 5-6 százaléka cukorbeteg, de legalább ennyire tehető a még fel nem fedezett, úgynevezett lappangó betegek száma is. Évente mintegy kétszáz gyermeknél állapítanak meg cukorbetegséget, és összességében a számuk már eléri a háromezret. Az idősebb korosztályok esetében 10-15 százalékra tehető a megbetegedettek aránya.

A kávé segít?

Egyes tudósok úgy vélik, hogy a kávéfogyasztás drasztikus módon csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egy korábban végzett finn kutatás eredményei szerint a napi három-négy csésze kávé a nőknél 29 százalékkal csökkenti a betegség kialakulásának esélyét, míg a férfiaknál 27 százalékkal.