horoszkóp

Céges bulik és dolgos másnapok

dns
2005.01.03. 19:54
Európa-szerte lokális eltérések mutatkoznak a karácsony és szilveszter táján tartott vállalati partik szokásaiban. A németek kulturáltan esznek és isznak a céges bulikon, a finnek részegen a főnökkel táncolnak az asztalon. A magyar céges partiknak bonyolultabb a lélektana. Amennyire lehetséges, megpróbáltuk megfejteni.

A németországi céges bulik jellemzően szolidak. A Velvetnek nyilatkozó, Hamburgban élő programozó szerint az alkalmazottak általában drága étteremben drága ételt esznek, és mértékletesen fogyasztanak alkoholt. A finnek ellenben óriási terhelésnek teszik ki a májukat, véli korábban Helsinkiben dolgozó informátorunk. A céges bulin az asztalon táncolni a főnökkel, majd együtt hányni vele nem számít renitens dolognak. A parti utáni munkanapon azonban nem illik a történteket említeni. Sem máskor.

Hazánkban is hagyománya van a karácsonyi céges vacsoráknak. Ezek egy része a finnekhez hasonlóan a nagy mennyiségű alkoholfogyasztásról szól. Ami az európai szeszfogyasztási statisztikákat illeti, északi nyelvrokonainknál nagyobb aktivitást mutatunk. A drog- és alkoholfüggőséget figyelő European Monitoring Centre for Drug and Alcohol Addiction központ felmérése szerint Európa nagyivóinak toplistáját a portugálok vezetik. A második helyen a magyarok állnak, akiket a csehek és a románok követnek. A sereghajtók a svédek (a listán nem említik Oroszországot). A továbbiakban arra keressük a választ, hogyan zajlik egy hazai céges parti.

A magyar mentalitás

"A magyarok tudnak alkohol nélkül mulatni, de az esetek többségében nem úgy szoktak. Ha buliznak, akkor nagyon buliznak, ha isznak, akkor nagyon isznak, amíg az osztrákok bedobnak két-három sört, és hazataxiznak" - mondta a Velvetnek Kata, aki egy éve kezdte meg tanulmányait a bécsi zeneakadémián, és ezzel egy időben az osztrák munkaerőpiacon is jelentkezett.

Az alkohol és a buli szoros kapcsolatát keresztnevükön, és munkahelyük megnevezése nélkül nyilatkozó megkérdezettjeink megerősítették. Gyűjtésünkből az is kiderül, a karácsony és szilveszter apropóján rendezett vállalati bulikra főleg vonatkozik az állítás.

A céges buli definíciója

"A céges parti az az esemény, ahol az ember, híven Dr. Csernus tanításához, bevállalja az igazi arcát" - mondta Anna, egy bulvárlap újságírója - "a kedvencem az, amikor makonya részegen odajön a főnököm, és megkérdi: na mire hívhatlak meg? Majd megvillantja a céges italbónt, amire az ingyen piát osztják" - tette hozzá a lány, majd arra is felhívta a figyelmet, a vacsorán a kollégák intelligenciájáról is árnyalt képet kaphatunk.

"Minél ostobább valaki, annál jobban felülöltözi az eseményt. Láttam én már bowlingpályán koktélruhát" - mondta Anna, aki szerint a férfi kollégák többnyire "lepukkantan" néznek ki, de mégis közelebb állnak az alkalomhoz illő megjelenéshez. A terep megismerésén ezzel túl vagyunk, rátérünk a céges vacsorára.

A nagyvonalúság

"Karácsonykor és szilveszterkor is be voltam osztva néhány éve, amikor egy kaszinóban dolgoztam. A cég a jól tejelő vendégeket hívta meg vacsorára, majd amit az alpakkaöltönyös kínaiak meghagytak, levitték a pincébe, ahol a műszak végén a személyzet megehette. Így mulattunk" - mesélte lesújtó élményét Andor, aki azóta már egy multinacionális reklámcégnél dolgozik.

"A multikra a nagyzolás jellemző" - folytatta Andor -" svédasztal, koktél, dobálózó mixer, flambírozott édesség, minőségi borok, és sztárvendégek. Mindez a dolgozók szórakoztatása érdekében, de szerintem az a cél, hogy hálásak és lojálisak legyünk. Nem bánom, amíg Lagzi Lajcsi felfedezettjei fel nem lépnek, nincs okom panaszra" - tette hozzá Andor.

A performansz

Ami a fellépőket illeti, egyik megkérdezettünk arról számolt be, egy céges rendezvényen Kaszás Attila szórakoztatta volna a dolgozókat, de unottsága megrémisztette a kollégákat. A cinikus buli-elméletet kidolgozó Anna szerint azonban semmi nem lehet olyan ijesztő, mint amikor a show-t a cégvezető adja.

"Az évértékelő beszéd a mélypont. A legnagyobb boss mindig mond beszédet: minél részegebb, annál hosszabbat, és kínosabbat. De a legrosszabb mégis az, ha a boss külföldi" - mondta Anna, aki állításával cikkírónkban is felelevenítette, hogy külföldi cégvezetője egy elő szilveszteri vacsorán arra a téves meglátására alapozta "speech"-ét, hogy a húszéves gyakornokok kocsival járnak le dolgozni a hegyről. De a jobbik eset, ha valaki erre is emlékszik. Arra ugyanis hiába tettünk kísérletet, hogy a szemtanúk visszaemlékezése alapján rekonstruáljuk, mi történhetett a bűvésszel egy magyar médiavállalat három évvel ezelőtti karácsonyi partiján. Az illuzionista állítólag önhibáján kívül marihuánát fogyasztott, és kiszámíthatatlanul kezdett viselkedni, ám nem értette, mi történik vele. A mutatványai javát elrontotta, a kettéfűrészelésre már nem akadt önként jelentkező. A fellépő további sorsa máig ismeretlen.

A muníció

A céges bulikat illetően érdemes elsősorban az alkohol hatásait vizsgálni. Nem állíthatjuk, hogy minden dolgozó lerészegedik a céges bulikon, de a statisztikák általánosságban arra hívják fel a figyelmet, lakosságunk gyakran kerülgeti a söntést. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása szerint évente több mint tíz liter tiszta szesznek megfelelő alkoholt veszünk magunkhoz.

A European Monitoring Centre for Drug and Drug Addiction 2004-es nemzetközi felméréséből kiderül, az alkoholfajták toplistáját a sör vezeti, a második helyen a bor, és a harmadik helyen az égetett szesz áll. A statisztikák ugyan számolják külön az évnek ezt az időszakát, amelyre így külön adatokat nem találtunk, de megkérdezettjeink szerint az iparág jelentős bevételhez juthat a karácsonyi időszakban.

A kapcsolatépítés

"Általában keveset iszom, de a céges partikon mégis mindig szétcsapom magam. Tavaly említésre se méltó vállalati partink volt, de hazafelé felszedtem egy programozó matematikusnak tanuló vietnámi kollégista lányt. Sajnos nem emlékszem, mit csináltunk" - mesélte Tamás, aki egy rajzfilmstúdió munkatársa, és szintén kollégista. Gyakoribb, hogy a dolgozót a céges bulin ér az esetenként emlékezetkieséssel végződő alkoholos metamorfózis.

"Mindig félénk voltam. De egyszer a céges karácsonyt az irodában tartottuk, amikor ittasan intim kapcsolatba kerültem egy titkárnővel a fénymásolón, mint egy ósdi filmben. Az életemben nincsenek érdekes sztorik, de azért azt elárulom, ez a lány már a menyasszonyom" - tudtuk meg Mártonról, aki egy rendszerépítő cég alkalmazottja.

A rombolás

"A főnökünk mondta, érezzük jól magunkat, de mégis berekesztette a bulit, amikor a harmadik drága dél-afrikai bort rendeltem. Többen rám fogták, hogy tönkretettem a vécét, mert én voltam a legjobban berúgva. Aztán az étterem leállította a céges bulik rendezését, nem sokkal később pedig megszűnt" - mesélte Péter, egy internetes cég egykori alkalmazottja. A mosdó sarkalatos pontja lehet a céges partiknak. Egy televíziótársaság alkalmazásában álló visszaemlékezőnk is arról számolt be, miután egy illumináltan agresszív kollégája leszakította a vécélehúzót, távozásra szólították fel az egész kollektívát.

"Kár, hogy egyesek nem tudnak elnézőnek lenni a céges bulizókkal. Hiszen ők csak a stresszt próbálják levezetni, amit egész évben a gyomrukban gyűjtögettek" - véli Andrea, aki riporterként dolgozik.