horoszkóp

Akik az egyenfejekért felelnek, Elvistől Posh Spice-ig

2008.01.27. 08:39
Victoria Beckham legújabb, celebkörökben és egyébként is rendkívül ragadós frizurájának sikerén felbuzdulva összeszedtük, kik voltak azok a sztárok, akik hozzá hasonlóan divatot tudtak teremteni a hajukkal. Jennifer Anistonnak vagy Farrah Fawcettnek például az alakításaira, a Milli Vanillinek és Robert Smithnek meg a zenéjére is emlékszünk még valamennyire - de a frizurájukra sokkal inkább!

Elvis kacsája és a Beatles-gombák

Elvis Presley temérdek szempontból volt meghatározó az ötvenes évektől kezdve, és természetesen ezt az összeállítást sem kezdhetjük mással. Ha valaki ma maga elé képzeli Elvist, oldalsó választékot gondol a hollófekete, elöl kacsafarokra emlékeztető módon feltornyozott, pomádétól csillogó hajba. Ahogy a rock'n'roll királya egyre népszerűbb lett, egyre többen saját magukat is csak ilyen séróval tudták elképzelni, így lett ez a popkultúra első számú frizurája az ötvenes években. Elvis népszerűségét a hatvanas években a Beatles kezdte elhomályosítani, akiket magyarul is gyakran szokás a "gombafejűek" néven emlegetni. A beat-korszakban fiatalok millióinak lázadása öltött testet ebben a homlokot takaró frizurában, ami aztán a Beatles feloszlásával lassanként ki is ment a divatból.

Beatles-gombák és más klasszikusok

Angyalok, punkok, raszták

Meglepő, de frizura szempontjából az első igazán meghatározó nőre a hetvenes évekig kellett várni. 1976-ban indult a Charlie angyalai tévésorozat, amelynek leghíresebb angyala a fürdőruhában is gyakran fényképezkedő - sőt, jóval később, a Playboy 1995 decemberi száma kedvéért teljesen le is vetkőző - Farrah Fawcett volt. Egyetlen évig szerepelt csak a sorozatban, kifelé bodorodó, hatalmas frufrujának azonban ennyi is elég volt ahhoz, hogy a mai napig beszéljünk róla, sőt, a frizura egy punk-rock musicalt is inspirált, amelynek főszereplője, az NDK-s bevándorló, nővé (félig) átoperált Hedwig is ilyen tincsekről álmodik. A hetvenes évek második felében érkezett a Sex Pistols is, akik a punk stílussal a hajvágás terén is az anarchiát hirdették - így született meg a sokak által a mai napig kedvelt taraj. Ugyanekkor Jamaica felől is új áramlatok érkeztek, hiszen Bob Marley 1975-ben tett szert nemzetközi hírnévre, és hamarosan sem ő, sem raszta-hurkákba (azaz dreadlockokba) összesodort haja nem számított többé szokatlannak egyetlen kontinensen sem.

Ízléstelen Madonna, félelmetes cure-osok

Egy legendás magyar sztárhaj

A fej tetején hosszú, körös-körül azonban borotvált halánték és tarkó. A lelógó egyenes haj hátul copfban összefogva. Így nézett ki Kovács Ákos 1992-től nagyjából 1996-ig. És nem csak ő: többszáz, talán többezer rajongója szintén ezt a frizurát választotta. Közülük vannak olyanok, akik a mai napig kitartanak e mellett a viselet mellett.

A punk korszak kétes eredményeit a legnagyobb sikerrel Madonna mentette át a 80-as évekbe, aki divat terén sem tűrte a szabályokat. Miközben a vad táncosnőből szupersztár lett, mindenki az összecsapott melírről beszélt, amivel Madonna hagyta a fejét elcsúfítani. A popkirálynőben mára kevés maradt az akkori polgárpukkasztó csajsziból, de szőkített haját a mai napig feltűnően gyakran hagyja lenőni. Ha ő nem lenne, ez a mai napig nem lenne szalonképes. Az évtized férfi frizuraguruja pedig Robert Smith - a The Cure énekese - volt, aki a fején hordott hatalmas, szálanként borzolt fekete gólyafészekkel együtt vált legendává. Mai napig leghíresebb követője Tim Burton, aki az általa rendezett Ollókezű Edward című filmben ilyen hajat csináltatott Johnny Deppnek is. A híres frizurák között (esetleg a punk-taréj mellett) ez az egyetlen igazán uniszex séró - "alteros" körökben a mai napig lehet Robert Smith-frizut egyensúlyozó lányokkal találkozni.

Félelmetes cure-osok a képeken

Pasiktól és csajoktól, de csak nőknek

A 80-as évek legvégén tűnt fel Németország felől a Milli Vanilli, akik a zene világát megrengető playback-botrány után azonnal el is tűntek a slágerlistákról - de a fodrászatokból nem. Ők a rasztahaj új verziójával álltak elő, amelynek hosszú tincsei nem voltak összesodorva, hanem csak befonva, sokszáz apró copfból. Érthető módon azonban követőik inkább nők voltak, mint férfiak. Szintén a nőknek kedvezett a 90-es évek leg-leg-leg-vígjátéksorozata, a Jóbarátok. Az ebben szereplő Rachel Greennek csak egyetlen évig volt Jennifer Aniston-os frizurája, azaz az őt alakító színésznő igen hamar hajat váltott, a rajongók azonban rendkívüli módon megszerették ezt a fazont, amely a közmegegyezés szerint a '90-es évek legnépszerűbb frizurájává vált. Ugyanezt a címet könnyedén elhozhatja a nullás években Victoria Beckham "pob"-sérója. Az aszimmetrikus bubifrizura barna és szőkített változatban is hódít jelenleg, hála Posh Spice-nak, illetve fodrászának.

Legyen az ön haja is híres!

Megvolt önnek is valamelyik frizura a fentiek közül? Vagy teljesen máshonnan merített ihletet a fodrásza? ĺrja meg nekünk!