Lehet, hogy nagyon aranyosak, de a személyiséget súlyosan és visszafordíthatatlanul károsító kórokozót hordoznak és terjesztenek a házimacskák - állítják ki brit kutatók. Persze nem kell mindent azonnal elhinni: mielőtt pánikszerűen szabadulna meg vicces szőrös lakótársától, olvassa végig a cikket!

Az új felfedezéssel brit kutatók álltak elő, akik a Toxoplasma gondii nevű kórokozó elterjedtségét vizsgálták. Ez a toxoplazmózis nevű betegséget okozó egysejtű parazita szinte minden állatban megtalálható, a tudósok azonban kimutatták, hogy az angol népesség felének agyában is jelen van. Mivel Angliában rendkívül népszerű a macskatartás - közel 9 millióra tehető a házimacskák száma -, a kutatók arra jutottak, mindezért ezek az állatok felelősek.

A kutatók patkánykísérletek során azt figyelték meg, hogy a megtámadott állatok agyát a kórokozó valamilyen módon "újraprogramozza", kiiktatva a macskáktól való természetes félelmet. A hatásmechanizmus ugyanígy működik az emberben meglévő gátlásokkal szemben is: a férfiak agresszívabbá válnak, elhanyagolják magukat és antiszociális viselkedést alakítanak ki; nőknél pedig megbízhatatlanná válik a viselkedés, ami a felfokozódott szexuális étvággyal párosulva promiszkuitáshoz vezet. Dr. Dominique Soldati, a londoni Imperial College kutatója szerint azonban az a leginkább aggasztó, hogy "ha már megfertőződött valaki, nem tud megszabadulni többé a kórokozóktól, ráadásul ezek száma a szervezetében lassan, de folyamatosan nő."

Kedves, bújós és veszélyes?

A toxoplazma egysejtűjét természetes körülmények közt a patkányok egymás közt adják tovább, illetve a fertőzött macskaürülék útján kapják meg; a macskák pedig a kórokozót hordozó patkányokra vadászva fertőződnek meg. Az már rég köztudott, hogy a betegség a macskával együtt élő emberre is átterjedhet, eddig azonban úgy tudták, hogy veszélyt csak a terhes anyák magzataira, illetve a sérült immunrendszerű emberekre jelent. Most az Oxford Egyetem kutatói azzal álltak elő, hogy az egészséges immunrendszer sem képes semlegesíteni a kórokozót.

A kutatásban angol, amerikai és cseh egyetemek vettek részt, a munkát a marylandi Stanley Orvosi Kutatóközpont irányította és szponzorálta. Az intézet az elmebetegségek tanulmányozására szakosodott, és a múltban már beszámolt arról a felfedezéséréről, hogy a toxoplazmózis emberre átterjedve fokozza a mániás depresszióra és skizofréniára való hajlamot. A walesi Nemzeti Közegészségügyi Társaság szakértője, Roland Salmon szerint a mostani eredmények alapján megállapítható: "egészen nyilvánvaló, hogy a macskák a fő fertőzési forrás."

De ez nem igaz

A Velvet sebtében szerveződött Macskavédelmi Képviseletének Vészbizottsága a fenyegető hírt hallva sem gondolt arra, hogy megszabaduljon háziállatától: úgy véltük, többéves macskatulajdonosi hátterünkkel nekünk már biztos úgyis mindegy. Persze gondoltunk arra is, hogy esetleg csak a macska miatt kialakult depressziónk okán nem tud minket eléggé érdekelni a halálos veszély, de Bélafalvy Krisztina, a Noé Állatotthon sajtószóvivője mindenki számára megnyugtató érveket hozott fel Zazi, Mia, Cé és Pamacs védelmében.

A Velvet tényfeltárt

Első és legfontosabb tudnivaló, hogy a toxoplazmózis kórokozója az ürülékkel terjed. Ha tehát eddig nem tettük, ezután se fogyasszuk el macskánk végtermékét: mivel ez az élősködő szabad levegőn négy óra alatt fejlődik fertőzésképes állapotba, legjobb, ha minél gyorsabban eltávolítjuk az alomtálcából.

Aki ennél is biztosabbra akar menni, teszttel bizonyosodhat meg róla, hordozza-e cicája a kórokozót. Az egyik teszt vérvétel útján történik, de ha pozitív az eredménye, ez sem jelenti, hogy a macska fertőz, mindössze annyi biztos, hogy találkozott már a fertőzéssel élete során. Azt, hogy a macska épp most esik-e át a betegségen - azaz épp fertőző-e -, székletvizsgálattal tudják kimutatni, ez esetben pedig roppant egyszerűen, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható az állat.

A macskák ráadásul nem az egyetlen hordozói a betegségnek: több mint 40 állatfajból választhatunk magunknak vírusgazdát. A ház körül élő juhok, lovak, sertések, szarvasmarhák, kutyák, rágcsálók és baromfiak mellett a vadon élő emlősök és madarak szinte bármelyike terjesztheti a toxoplazmózist. Az ürülék mellett pedig nyers hús és mosatlan gyümölcs útján is elkapható a betegség, tehát mindenképp a higiénia a kulcsszó: ha nem fogyasztunk olyasmit, amit ép ésszel egyébként sem tennénk, sem nekünk, sem macskánknak nem eshet baja.