Kutatók szerint nem véletlen, hogy Marilyn Monroe még a mai, fiús lányokat kultiváló korban is örök nőideál maradhatott. A nyugati kultúrákra jellemző, nagykeblű és "anyás" csípejű szépségideál kialakulása ugyanis biológiai alapon történt: az ilyen nőknél magasabb a fogamzást elősegítő hormonok szintje, ezáltal valószínűbb a sikeres utódnemzés.
A Fashion TV modelljeinek dacára a férfiak mindig is a Marilyn Monroe-alkatú nőket tartották vonzónak, akiknél a karcsú derék mellett a keblek és a fenék azért jól kézzelfogható. Kutatók azonban most azt is bebizonyították, hogy ez korántsem véletlen: a nyugati szépségideál biológiai okokból alakult így. A nagy mell és a széles csípő ugyanis a magasabb hormonszint jele, és az ilyen nők nagyobb valószínűséggel esnek teherbe.

Kézzelfogható adottságok jelzik a termékenységet

A "B" Eljárás című szaklapban megjelent tanulmány szerint a dr. Grazyna Jasienska, harvardi professzor vezetésével zajló kutatásban 119 lengyel nőt vizsgáltak, akiknél megmérték a testtömeg-indexet, valamint az ehhez társuló csípő-, derék-, mell alatti- és mellméretet. Ezután csoportokba osztották őket a mell és csípő arányai alapján, és egy teljes ciklus időtartamáig nyálmintákkal ellenőrizték az ösztrogén- és progeszteron-szintjüket. Ezeknek a hormonoknak a magas vagy alacsony szintje felelős ugyanis a teherbeesés sikerességéért.

A hormonszint-skála azt bizonyította, hogy a nagymellű és széles csípőjű nőknek ez az értéke 26%-kal magasabb, mint átlagos testalkatú társaiké, és 36%-kal, mint a kismellű és keskenycsípőjű nőké, teherbeesés szempontjából tehát valóban az ilyen alkatú hölgyek lehetnek esélyesebbek.

Barbie csak nyugaton menő

"Úgy tűnik tehát, a nyugati társadalmak barbibaba-alkatú szépségideáljának van némi biológiai alapja is" - kommentálta a tanulmány eredményeit dr. Jasienska. Ugyanebben a tanulmányban azonban az is olvasható, hogy a klasszikus "homokóra" forma csak a nyugati kultúrákban volt népszerű. Egyre keletebbre haladva - többek közt Magyarországon is - inkább az ennél testesebb nőket találták szépnek, a kövérség ugyanis a jóltápláltságot, vagyis az egészséget, munkabírást, a gyermek kihordására való képességet és egyben az anyagi helyzetet is jelezte.