A kaliforniai Irvine egyetem kutatása megállapította, hogy ugyanazok a gének felelősek a barátságtalan személyiségtípus kialakulásáért, mint amelyek hajlamossá teszik az embert a nikotin-függőségre.
"Dohányzásra született agyi mintázatnak neveztük el a jelenséget" - nyilatkozott a kutatás eredményéről Dr. Steven Potkin, pszichiáter-professzor, a vizsgálat vezetője.

Potkin kutatócsoportja annak az egyértelmű összefüggésnek a genetikai hátterét vizsgálta meg, amely szerint a bosszúsabb, gyakrabban idegeskedő emberek hajlamosabbak a dohányzásra.

A kutatók önkéntesek vizsgálatával vonták le következtetéseiket. Pszichiátriai tesztek segítségével két csoportba sorolták a jelentkezőket. Mindkét csoportban voltak dohányzók és nem-dohányzók, viszont az egyik csoportba azok kerültek, akiknél dominánsabbak voltak az agresszív, aggodalmaskodó és idegeskedő személyiségjegyek, a másikba azok, akik nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb jellemnek bizonyultak.

Kísérletek tapasszal

Mindnyájan nikotin-tapaszokat viseltek, miközben speciális agyi vizsgálatokat végeztek rajtuk. A PET-vizsgálatok (positron emission tomography) felvételein egyértelmű összefüggés mutatkozott a nikotinra való reakció és a személyiségtípusonként elkülönített csoportok között. Az idegeskedők csoportjában lévőknek nagyobb mennyiségű nikotinra volt szükségük, hogy ne kívánják a cigerattát. Eszerint ők eleve hajlamosabbak a nikotinfüggésre - feltételezik a kutatók.

"Az agresszív személyiségjegyekkel élőknek akkor is nagyobb esélyük van a nikotin-függőségre, ha egész életükben egyetlen szál cigarettát sem szívtak el" - érvelt Dr. Potkin.