A leszbikus lányok többet dohányoznak

2004.04.06. 17:33
Egy amerikai felmérés szerint a leszbikus vagy biszexuális lányok sokkal nagyobb arányban dohányoznak, mint heteroszexuális társaik. Angol szakértők szerint azonban minden tinédzser körében hasonlóak a dohányzást kiváltó okok, bár sokat számít a dohánycégek reklámkampánya is. Hazánkban a fiatalok mintegy fele dohányzik.
Egy nemrégiben készült amerikai felmérés szerint a leszbikus, vagy biszexuális beállítottságú tinédzser lányok sokkal nagyobb arányban dohányoznak, mint heteroszexuális társaik - írja a New Scientist. A 12 és 17 közötti leszbikus és biszexuális lányoknak ugyanis 40 százaléka mondta, hogy heti rendszerességgel dohányzik, szemben a heteroszexuális lányok 6 százalékával - derült ki a 16 ezer serdülő körében végzett felmérésből.

Meglepő eredmény

Az eredményt azért tartják különösen érdekesnek, mert a biszexuális vagy homoszexuális fiúk körében nem fedezték fel ugyanezt azt az arányt. Ráadásul a biszexuális vagy leszbikus lányok 60 százaléka azt mondta, minden további nélkül hordana dohányterméket hirdető pólót, sapkát, vagy egyéb ruhát.

"Igen meglepődtünk az eredményen." - mondta Bryn Austin, a bostoni gyermekkórház munkatársa, a kutatás vezetője. "Egyértelműen nagy a társadalmi ellenszenv a saját nemükhöz vonzódó tinédzserek iránt, több zaklatásnak vannak kitéve, emellett a szülők és a család elutasítása gyakran ellenséges környezetet alakít ki a nemi orientációjukkal ismerkedő tinédzserek között. Ez, valamint a dohánycégek kifejezetten melegeket célzó kampányai veszélyeztetik a leszbikus fiatalokat."

A veszély mindig nagy

Az angliai egészségügyi kampány vezetője Amanda Sandford némiképpen szkeptikus a tanulmánnyal kapcsolatban. Mint mondja, ő is hallott már olyan vélekedéseket, hogy a homoszexuálisok körében nagyobb számmal találhatók dohányosok, de kifejezetten fiatal leszbikusokra irányuló felmérésről még nem hallott.

"A dohányosok 80 százaléka fiatal korában szokik rá a dohányzásra, és a kiváltó okok valószínűleg mind a hetero- mind a homoszexuális fiatalok körében megegyeznek" - mondja Sanford, aki szerint sokkal érdekesebb lehet a dohányosok közötti nemi megoszlás. A dohánycégek ugyanis az utóbbi időben kifejezetten a nőket célozták meg kampányaikkal.

"Az viszont biztos, hogy az elszigetelődés és elutasítás érzése - aminek a homoszexuális fiatalok még jobban ki vannak téve - fokozhatja a dohányzást a homoszexuális fiatalok körében. A tapasztalatok szerint egyébként a kamasz fiúk szeretnek társaságban dohányozni, míg a kamasz lányok otthon, magukban gyújtanak rá."

Magyarországon rosszabb a helyzet

Meg kell jegyezni, hogy a - felmérésben feltüntetett - amerikai számoktól a magyarországi adatok jóval eltérnek, itthon ugyanis, - mint azt már egy korábbi cikkünkben megírtuk - , igen magas a fiatal dohányosok aránya. Az amerikai adatok egyébként világviszonylatban is igen alacsonynak tűnnek, a WHO felmérése szerint ugyanis a tizenéves korosztály mintegy fele dohányzik, de még ennél is több fiatal használ egyéb dohány alapanyagú termékeket.

Csakúgy, mint a világ többi országában, Magyarországon is növekedett a női dohányosok száma, főleg a fiatalok között. Hazánkban egy 2000-ben készült felmérés szerint a tinédzserek között már nagyobb arányban dohányoznak a lányok (47 százalék) mint a fiúk (45 százalék) bár mindkét nem körében igen magas a cigarettát használók aránya, amin remélhetőleg a nemrégiben indított, fiatalokat célzó dohányzásellenes kampány változtatni fog.