A cigi tíz évet vesz el a dohányosok életéből

2004.06.23. 15:10
A dohányosok átlagosan 10 évvel élnek kevesebbet mint a nemdohányzók, de még ötven éves korban sem késő felhagyni káros szenvedélyükkel, mert ezzel akár felére is csökkenthető a rizikófaktor - állítja egy közel fél évszázados időszakot vizsgáló tanulmány.
Ötven éve tanulmányozzák a dohányzás veszélyeit kutatók, és arra jutottak, hogy ha valaki harminc éves korában abbahagyja a dohányzást, szinte teljesen elkerülheti a dohányzásból eredő kockázatokat. "A cigarettázás körülbelül 10 évvel csökkenti a várható élettartamot" - mondta el Richard Doll, az Oxford Egyetem 91 éves professzora, aki annak idején felfedezte a dohányzás és a rák összefüggéseit. "A megrögzött dohányosok kétszer akkora életveszélynek teszik ki magukat közép- és időskorukra. Az is világos, hogy ha leszoknak, úgy ennek a veszélynek jelentős részét elháríthatják" - nyilatkozta az idős tudós a Reutersnek.

Ötven évi megfigyelés eredményei

Doll és Bradford Hill nevű társa 1954. június 26-án publikálta az Angol Orvostudományi Közlönyben azt a mérföldkőnek számító tanulmányt, melyben bizonyították a dohányzás és a tüdőrák összefüggését. Fél évszázaddal később Doll és az Oxford Egyetem másik professzora, Richard Peto összegezte azokat a megfigyeléseket, melyeket a közlönyt olvasó több mint 34 ezer angol orvos igazolt vissza az elmúlt ötven évben.

"Ez a tanulmány egy rendkívül figyelemreméltó teljesítmény. Az orvostudományban meglehetősen ritkák az 50 évig tartó kísérletek, és még ritkább, hogy a kutatást megkezdő szakemberek közül van, aki még a kutatás lezárultakor is részt tud venni a munkában." - mondta el a közlöny szerkesztője, Dr. Richard Smith.

Az első eredményektől azonnal leszokott

Doll professzor, aki maga is 19 évig dohányzott, mielőtt végleg leszokott volna róla, eredetileg csak 5 éves projektet tervezett, de a kezdeti eredmények annyira izgalmasak voltak, hogy további öt évtizeden át folytatta a megfigyelést.

"37 évesen hagytam abba a dohányzást, amikor az első eredményeket megláttuk. Számomra meglehetősen meggyőzőek voltak" - mondta el az idős tudós egy interjúban. Az eredmények bizonyították, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz, emellett pedig azt is sejtetni engedték, hogy a szívbetegségek kialakulásáért is felelős. "Úgy véltük, jobb volna tovább folytatni a megfigyelést, hogy megtudjuk, okoz-e más károkat is a dohányzás." - mondta el Doll. "Mikorra elértük a 40 éves utánkövetést, világossá vált, hogy a dohányzás vagy huszonötféle betegségért felelős, és a halálozási arányt is a duplájára növeli."

A világháború hajlamosít

Az ötven év eredményei alapján elmondható, hogy az 1920-as években született, megrögzött dohányos férfiak közel kétharmada káros szokásába halt bele. "Soha még ilyen generáció nem volt, ahol ennyien haltak bele a dohányzásba" - mondta el Peto, aki 30 éve dolgozik Doll mellett. "A húszas években született férfiak a II. világháború alatt szolgáltak a seregben, és ennek hatására lettek erős dohányosok már 18 éves koruktól, ami korábban még egyetlen generációban sem fordult elő. Azok közül, akik később is tovább dohányoztak, közel kétharmaduk ebbe halt bele."

Doll kísérletének öt évtizeddel ezelőtti kezdete óta a dohányzás világszerte több mint 100 millió ember haláláért felelős. Peto szerint amennyiben az emberek dohányzási szokásai nem változnak, a jelen évszázad végére ez a szám elérheti az egymilliárdot is.