horoszkóp

A nőknek jobban árt a dohányzás

2005.02.02. 10:17
Egy holland felmérés szerint a nők szervezetére károsabb hatással van a nikotin: az ő életüket a dohányzás akár tíz évvel is megrövidíheti, míg a férfiaknál csak három évet vesz el az átlagéletkorból.

A nők számára a dohányzás súlyosabb egészségügyi kockázattal jár, mint a férfiak számára, s a nikotinfüggőség több mint tíz évvel is megrövidítheti a szenvedély rabjává vált nők csoportjának átlag életkorát - állapította meg a holland kormány által finanszírozott vizsgálat.

Háromszor annyira

A CBS holland statisztikai hivatalnak a végzetes kimenetelű tüdőrákos esetekkel kapcsolatban készített felmérése szerint a dohányzás az érintett nők esetében 11, míg a férfiaknál csak 3 évvel csökkenti az átlagos élettartamot.

A tüdőrákban elhunyt nők átlagos életkora alacsonyabb volt, mint a betegségnek áldozatul esett férfiaké, ami egyértelműen arra utal, hogy a nikotin káros hatásai a nőknél súlyosabbak, - és feltehetően hamarabb is jelentkeznek - mint férfiaknál - mutattak rá a felmérés szerzői. Az egyes kutatók által már korábban felvetett jelenség okait illetően a vizsgálat nem bocsátkozott részletekbe.

Emelkedő számok, csökkenő élettartam

A CBS vizsgálata fényt derített arra is, hogy Hollandiában a dohányzási szenvedélynek a hetvenes évek eleje óta tapasztalt terjedése a nők körében, egyenes arányban áll a tüdőrákos nők számának jelentős emelkedésével. A dohányzó, tüdőrákos megbetegedésben szenvedő nők átlagos életkora 70 év, míg a holland nőké eléri a 81 évet.