horoszkóp

'Szégyellem, hogy modell voltam'

2005.06.02. 00:25
Görög Zita modell, műsorvezető, dr. Grigalek Gábor plasztikai sebész, Lukács Liza pszichológus, Végh Zsuzsa egykor anorexiában szenvedő modell, és Tomsits Tímea, a Shape magazin főszerkesztője beszélgettek egy asztal körül arról, milyen következményekhez vezet, ha agyonretusálják a címlapokat. A beszélgetésből végül nem derült ki, mi generál mit, de az igen, hogy sztárjaink nem vállanak fotózást retusálás nélkül, Görög Zita pedig sajnálja a modellszakmában töltött éveket, és egészen biztosan nem fogyókúrázna, ha egyszer meghízna.

A Szenvedélyek napja keretében megrendezett beszélgetés egy teljesen megtelt teremben zajlott, és a vita sikerét jelzi, hogy a közönség még akkor is véleményével bombázta a résztvevőket, mikor két óra elteltével a rendezők már erőszakos mozdulatokkal toloncolták ki őket e teremből. Egyrészt örömteli, hogy a címlaplányokról, modellekről és a XXI. század szépségideáljáról folytatott vita ennyire lázba hozza és véleménynyilvánításra ingerli az embereket, másrészt azonban szomorú, hogy két óra alatt is alig-alig sikerült kitörni a közhelyek ismételgetéséből.

Görög Zita például kihasználva az alkalmat, a sok embert és a helyzet komolyságát, végig meaculpázta az előadást azért, mert hajdan a fél világnak feltárta keblei titkait, és mutogatta magát különböző helyeken, amelyet ma már, ha újra kezdhetné, nem tenne meg. Ezen kívül a beszélgetés során többször hangsúlyozta az egybegyűlteknek: mindenre megoldás lenne, ha végre elfogadnánk önmagunkat, úgy ahogy vagyunk. Sajnos nem tűnik nagy biztatásnak a hétköznapi ember számára, ha ezt történetesen éppen egy Görög Zita mondja. Ugyanakkor becsülendő, hogy neki legalább van véleménye, és nem viselkedik sült hal módjára, mint a legtöbb modell.

Csak retussal

Furcsa volt hogy az eseményt moderátorként jegyző Tomsits Tímea, - aki a Shape magazin főszerkesztője, és mint megtudtuk, volt már húsz kilóval kövérebb is - kirohanást intézett a címlapok retusálása ellen, holott éppen a legutóbbi címlapjukon Gryllus Dorka úgy nézett ki, mint egy gumibaba, ami hasonlít egy kicsit ahhoz, ahogy Gryllus Dorka 15 évesen és 40 kilósan kinézhetett. Bár pozitívum, hogy legalább felvállalta ezt a témát, és mikor saját újságja retusálási technikáiról kérdeztük, nem tért ki a válasz elől. Tomsits Tímea elmondta, nehéz munka a címlapfotózás, hiszen ismert magyar celebritásaink nem is vállalnak címlapfotót retusálás nélkül. Ez aztán leginkább azt eredményezi, hogy tudják, bárhogy beeshetnek egy fotózásra, mert a sminktől kezdve, bőrszínükön át a lábuk formájáig mindent retusálni fognak rajtuk. A Shape magazin főszerkesztője szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy ő ezzel egyet is ért. Nem érti például, ha valakinek történetesen 41-es lába van, mért kell belőle számítógéppel 37-est csinálni. Megemlített egy kínos esetet is, nevezetesen, mikor fotózásra hívtak egy olyan hölgyet, akit előtte csak fényképen láttak, és mikor megjelent, kiderült, hogy a fotókon legalább 15 kilót leretusáltak róla.

Claudia Schiffer ronda

Tomsits Tímea emellett felvette, nem biztos hogy a retusálás ilyen mértékű eldurvulása csak a címlapszereplőknek köszönhető, hiszen az olvasók veszik jobban az újságot, ha egy tökéletes hölgyet látnak rajta. Itt felhozta egy magazin érdekes kísérletét, mely egy kissé molett, ám kívánatos hölgyet pakolt a címlapjára, de ugyanezt a számot egy Claudia Schifferes változatban is elkészítették, és az sokkal jobban fogyott. Ezen a ponton kapcsolódott be a beszélgetésbe dr. Grigalek Gábor plasztikai sebész, aki szerint ez az egész felmérés marhaság, Claudia Schiffer pedig nem is volt szép sosem, nem is beszélve Jennifer Lopezről, aki meg tepsiseggű. Nem értett továbbá egyet Tomsits Tímea és Lukács Liza pszichológus azon kijelentésével, hogy a nők talán azért akarnak csak különlegesnek látszani, hogy a férfiaknak megfeleljenek.

Grigalek Gábor nem bizonyult könnyű ellenfélnek, és mielőtt a nőtöbbség lerohanhatta volna ízléstelennek kikiáltott foglalkozása miatt, megfordította a beszélgetés menetét és szemébe vágta a Shape magazin főszerkesztőjének, hogy ha valami erkölcstelen, akkor százezreket felvenni egy totál átretusált, hamis fotóért, az valóban az, és ehhez, valamint Bill Gateshez képest a plasztikai sebészek pozitív elbírálásban fognak majd részesülni, ha egyszer sor kerül a végítéletre. Grigalek szerint, ahogy az újságírók sem írhatnak valótlan állításokat cikkeikben, úgy az újságban megjelenő fotókon sem lehetne másként ábrázolni a dolgokat, mint a valóságban. Úgy gondolja, az agyonretusált, hamis fotók vezetnek a társadalomban olyan torzulásokhoz, hogy olyan nőket szavaznak be a tíz legjobb nő közé, akiket az utcán fel sem ismernének. A közönség soraiból ekkor valaki felvetette, hogy az lenne erkölcsös, ha a fotókon feltüntetnék, hogy retusált.

Szép pici cici

Grigalek Gábor szerint a tökéletes címlaplányok nem azt eredményezik, hogy a nők csinosabbak akarnak lenni, hanem az egész folyamat visszájára fordult. A nők ugyanis azt látják, hiába tesznek meg minden tőlük telhetőt, sosem fognak úgy kinézni, mint egy számítógépes fotó, ezért inkább már nem is tesznek semmit. Egyébként a plasztikai sebész tapasztalata szerint egyáltalán nem igaz, hogy a nők hatalmas dudákat akarnak a pasik miatt, az átlagos implantátum mérete 80 köbcenti, ami még egy deciliter sincs. Úgy véli, teljesen jogos, hogy a nők két gyerek szoptatása után ismét feszes ciciket szeretnének, hiszen "a férfiak sem örülnének, ha minden bébi után két centivel rövidebb lenne a nemzőszervük".

Sajnálja

Végh Zsuzsa, mint anorexiából kigyógyult vendég volt meghívva az előadásra, és sajnos ennél többet nem is tudtunk meg róla. Grigalek Gábor még a nevét sem jegyezte meg, és csak mint "az anorexiás hölgy"emlegette, az amúgy végtelenül csinos és visszafogott nőnek viszont nem sok alkalma kínálkozott, hogy előadja történetét. Így csak annyi derült ki, hogy egykor modellként dolgozott, és negyven kilósan is arról fantáziált, hol kellene róla leszívni a zsírt. A címlapretusról elindult kerekasztal-vita ezen a ponton fordulatot vett, és a nők megfelelési kényszerét, az elhízást, a férfiak ízlését és a női magazinok ízléstelenségét boncolgatta tovább. A rendezvény amúgy viszonylag pörgős volt, és a témát tekintve hálás, hiszen örök érvényű, megválaszolhatatlan kérdésekre és problémákra kereste a megoldást. Nem is sikerült semmiféle eredményre jutni, illetve Grigalek Gábor mondott valami olyasmit, hogy tulajdonképpen fogalma sincs senkinek, hogy a társadalomnak mi tetszik, sőt senki nem ismeri senki ízlését.

Abban mindenesetre plasztikai sebész, pszichológus és modell egyértelműen egyetértett, hogy senki nem meri felvállalni a véleményét és ízlését. Görög Zita a zárólendületet kihasználva ismét hangsúlyozta, mennyire fontos lenne, hogy mindenki elfogadja önmagát, és hogy mennyire beteg közeg a modellvilág. Ez volt az első és utolsó pont, hogy a közönség soraiból valaki provokatív próbált lenni, és megkérdezte Görög Zitát, hogy tudja feldolgozni ezeket az ellentmondásos kijelentéseket. Az ex-modell azonban kifejtette, ő már nem vállal fotózást, pont azért, mert irtózik ettől a közegtől, mint ahogy modelliskolát sem alapított, pedig milyen jól megélhetne belőle. "Úgy érzem fölöslegesen töltöttem el éveket a modellszakmában, szinte senki nem volt, akivel beszélgetni tudtam volna. Szörnyű érzés volt olyan az egész, mint egy lóvásár. Valójában borzasztóan szégyellem magam, és nem tudom még, hogy fogok ezzel elszámolni magamban." - mondta a modell, aki a bugyiját sosem vette le.