Vágó Réka cipőtervező műhelyében jártunk, aki már nemcsak egyedi megrendelésre dolgozik: kreációit a Bata és a Tisza idei kollekciójában is megtaláljuk. A tervező úgy véli: a magyar kivitelezők nem elég bevállalósak. Előrejelzése szerint idén visszatérnek az ötvenes évek, a tavalyi balettcipőkben pedig idén is divatozhatunk.

Külföldön a magyar cipőnek legalább olyan híre van, mint a Tokajinak, a Herendi porcelánnak vagy a Pick szaláminak. Mégis miért olyan szörnyen nehéz egyedi, szép és kényelmes női cipőt találni, olyat, ami nem jön szembe ötpercenként az utcán, nem válik le a sarka és ruhatárunk lehető legtöbb darabjához passzol? - efféle kérdéseken tépelődött a Velvet Kommandó, és még mielőtt elhamarkodott bécsi cipőbeszerző túrára indult volna, megnézte a magyar cipőpiacot. Örömmel nyugtázta, hogy van néhány remek tervező: Vágó Réka az egyik.

Nincs két egyforma láb

Klikk a képre!

Vágó Réka már gyerekkorban vonzódott a cipőkhöz. Az egykori balett-és versenytáncos saját tapasztalatból tudta, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy az ember milyen cipőben táncol végig több órát. "Tánccipőkben különböző szélességek vannak. Soha nem értettem, hogy utcai cipőben miért nem árulnak itthon különböző szélességűeket, hiszen nincs két egyforma láb, éppúgy, mint ahogy nincs két egyforma mell és két egyforma csípő sem" - meséli ferencvárosi műhelyében a tervező. Körülöttünk cipősdoboz-tornyok, színes bőrök tekercsben, átható ragasztószag, és két viháncoló kutya, a műhely kicsit sem szigorú őrei.

A magyar láb szép

Sok magyar nő tyúkszeméért tehetőek felelőssé az olasz cipők, derül ki a beszélgetés során, hazánkba ugyanis túlnyomórészt olasz cipőket importálnak (s valamiért abból is ősi modelleket), az olasz nők lába pedig genetikailag keskenyebb, mint a miénk.

"A magyar nőknek szép formás a lába, amit érdemes kihangsúlyozni. Mivel itthon sok csúnya cipőt lehet kapni és ezért a nőket annyi kudarc érte, hogy teljesen rástresszelnek a cipővásárlásra, pedig ennek nem így kéne lenni" - mondja a tervező, majd ad egy jótanácsot: minden kicsit is számításba jövő cipőt fel kell próbálni, mert lábon egészen máshogy mutatnak.

"A magyar kivitelezők nem bevállalósak"

Vágó Réka 2003-ban diplomázott az Iparművészeti Egyetemen. A diplomamunkájának szinte az össze darabját hordta. Lelkes vásárló is: jelenleg nagyjából harminc pár cipője van, aminek fele saját tervezés. Ma már nemcsak egyedi megrendeléseket vállal: nemrég Spanyolországban készíttetett szériacipőket, amit hamarosan a Duna Plazában található Bata cipőboltban árulnak.

A hazai kínálatot nézegetve érezhető, hogy még mindig átlag két év késéssel ér el hozzánk a nyugat-európai divat, ha tehát felülünk egy fapadosra és leszállunk Londonban, olyan, mintha időutazásra indultunk volna, a jövőbe. Miért van ez így? - kérdeztük a tervezőt. "A magyar kivitelezők nem bevállalósak, pedig muszáj állandóan külföldre tekinteni. Ha én például sokáig nem megyek, sokkolóan hat, hogy mennyi minden történt az elmúlt hónapokban. Sokan panaszkodnak arra a magyar tervezők közül, hogy elnyomja őket a külföldi konkurencia, pedig szerintem a verseny a legfontosabb" - mondja Réka.

Arany, lakk és a hatvanas évek

Az ő cipőiről nem mondható el a csöndes kompromisszumkeresés: merész sarkak, színek, minták és vicces kombinációk jellemzik kollekcióját. És a következő szezon nagy favoritja, a lakk is megjelenik tavaszi cipőin, ráadásul a kicsit sem kockázatmentes piros és arany színben.

"Vágó Réka" - ez a név szerepel a cipők belsejében. Mint mondja, a névválasztás kapcsán fel sem merült, hogy más legyen a cipőkbe beleírva, mit a készítő neve. Egy kézi készítésű cipőnek kell annyira hitelesnek lennie, hogy az ember nyugodt szívvel beleírja a nevét, és ennek egyébként is hagyománya van a cipészszakmában.

A tervező szerint a tavalyi balerina fazon idén is trendinek számít majd, de divat marad a magas sarkú cipő is. Jackie Kennedy Onassis rajongók számára jó hír, hogy idén visszatér a negyvenes-ötvenes évek divatja, a fekete-fehér, az arany és a csillogó anyagok.

A műhelyben mindenütt kisebb-nagyobb, színes bőrtekercsek fekszenek. Mint megtudjuk, a tervező külföldről nem nagyon tud rendelni, mivel sajnos csak túl nagy mennyiségeket adnak el. "Legutóbb egy tönkrement cipésztől vettem át a készletét egy az egyben. Úgyhogy most el vagyok látva bőven" - meséli. A manufaktúra egyszemélyes: "Egyelőre minden munkafázist én végzek: a bőr beszerzésétől kezdve a kézimunkáig. Most szeretnék cipőfelsőrész-készítőket felvenni."

Matyó Tisza

Galéria!

A kézzel készített, egyedi darabok ára 40 és 90 ezer forint között van, de a tervező most készül betörni a géppel gyártott, utcai cipők piacára. Tavasz végén-nyár elején a Tisza kollekciójában jelenik meg az a limitált széria, melyből négy modellt Vágó Réka tervezett, a Tisza tervezőivel együttműködve. Az ő kreációin a T formájú logót finom matyó hímzés keretezi - ezek a szériadarabok húszezer forintba kerülnek majd.

Vágó Réka nem tagadja, hogy modelljeit főleg a saját korosztályának szánja, hiszen mint mondja, a fazon, a pettyes, mintás borítások valamennyire megszabják a vásárlókört. Semmiképp nem akar ugyanakkor egy szubkultúrának tervezni, inkább az utca emberének. "A diplomacipőmben például egy idősebb hölgy vette meg, aki a mai napig abban jár kiállításmegnyitókra" - avat be egyetemi munkásságának utóéletébe.