horoszkóp

'Egy csók kész drogozás'

2007.07.06. 13:31
Július 6. a csók világnapja, így mi másról is kérdezhettük volna az utca népét és a szexuálpszichológust, mint e kellemes, egészség-karbantartó tevékenységről. A magyar utcán szabad a csók, de egy tömött villamoson azért már nem árt némi diszkréció.

Az MTI szerint nem lehet pontosan tudni, hogy ki, mikor találta ki, hogy a csókolózásnak is legyen világnapja (nyilván nem tudja, mivel az egész nem más, mint egy hoax - lásd keretes írásunk -, de azért ünnepeljük csak bátran). Vannak, akik nem is várnak nyár közepéig ennek megtartásával, hanem már tavasszal - április 28-án vagy május 18-án - megünneplik, a hivatalos világnap azonban július hatodikára esik.

Szépít, óv és a fogakat is tisztítja

A csókolózás roppant egészséges dolog: a szenvedélyes csók a kutatások szerint egyfajta stresszes állapotot vált ki, melynek során megemelkedik a pulzusszám, kipirul az arc. Az agyban boldogsághormont szabadít fel, kalóriát éget el, feszesebbé teszi az arcizmokat, a hasnyálmirigy inzulint termel, az immunrendszer a fertőzések ellen ható anyagokat küld a véráramba - amire szükség is van, mert egy csóknál nem kevés baktérium cserél gazdát.

Egyszóval a csókolózástól boldogabb, egészségesebb és még szebb is lesz az ember. Sőt, a fogakat is védi: a csókolózás serkenti a nyálat, hogy lemossa az oda nem való dolgokat a fogakról, és csökkentse a fogszuvasodást okozó savak szintjét, megelőzze a fogkő kialakulását.

Csók = drog

Ez mind nagyon szép, de mégis, miért szeretnek annyira csókolózni az emberek? - kérdeztük dr. Pándy Mária szexuálpszichológust. "A gyerek is az anyukájából úgymond kicsókolja a tejet, ami egy nagyon fontos emlék az élet első élményéi közül. Az ajkunk nagyon érzékeny szervünk. Az agy tapintási ingereket feldolgozó részében több idegsejt tartozik az ajkakhoz, mint testünk bármely részéhez. A harmadik ok, hogy csókolózás közben például adrenalin termelődik" - mondta érdeklődésünkre a szexuálpszichológus, honlapján pedig ez olvasható:

"Amikor csókolózunk, szerencsére nem gondolunk arra, hogy ilyenkor amfetamin, feniletilamin, amelyek ópiumszármazékok, valamint endorfinok és oxitocin szabadul fel szervezetünk 'vegykonyhájából'. Egy csók kész drogozás. Ezek közül a vegyületek közül a feniletamin a felelős azért, hogy feldobottak, izgatottak, szédülősek leszünk, az endorfinok felvidítanak és ellazítanak. Az oxitocin már érintés hatására elkezd termelődni és az a hatása, hogy minél többet érintjük egymást, annál több érintésre vágyunk. Az oxitocin váltja ki a szülés utáni méhösszehúzódásokat, összeköti a gyermeket az anyával, de a szerelmeseket is egymással."

Csók = veszély

A világ legtovább csókolózó párja az olaszországi Vicenza városában 2004 februárjában 31 órán, 18 percen és 33 másodpercen keresztül csüngött egymás ajkain, a maraton végén a férfit kórházba kellett szállítani.

A magyarok szeretnek csókolózni

Felmérések szerint mi magyarok napi átlag négy csókkal előkelő helyen állunk a világ csókolózási szokásait összefoglaló listán. A tömeges csókolózás Guinness-rekordjáért immár harmadik éve folyik küzdelem Magyarország és a Fülöp-szigetek között. Az elsőséget alig egy hónapja, június 9-én szereztük vissza, amikor 13 274-en csókolóztak egyszerre Budapesten. Időközben felröppent a hír, hogy az angolok az új címbitorlók, ők ugyanis állítják, hogy június 24-én a Glastonbury Fesztiválon legalább 25 000 ember csókolózott egyszerre. Egyelőre ezt a rekordot azonban nem hitelesítették.

Nyílt utcán cuppogtatni

A magyarok sokszor kapják azt a kritikát, hogy valóban túl feltűnően, hangosan és hevesen csókolóznak közterületeken. Amerikában például pénzbírságot is kiszabhatnak azért, ami a honi közlekedési eszközökön teljesen természetes. Hogy ez itthon kit mennyire zavar? Utcariportunk szerint nem különösebben, de azért padon szexelni itthon sem illik:

Gergely (19) Anikó (22)

"Természetesen sokszor kipróbáltuk, milyen köztéren csókolózni: az öreg nénik néztek nagyon. Metrón, buszokon, parkban, otthon. Szerintem egy tömött buszon is nyugodtan lehet csókolózni. A szerelemnek nincs határa."

Kata (28)

"Az a véleményem, hogy attól függ, hogyan. Az engem zavar, ha egymás szájába másznak. Az viszont rendben van, amikor csak szájra puszit adnak parkokban, az utcán és a BKV-n."

Adorján (21)

"Miért ne lehetne csókolózni? Szerintem mindenhol lehet. Mondjuk vezetés közben nem, de mindenhol máshol igen. Tömött buszon is lehet, és akár parkokban is, mivel szerintem ez egyéni szuverén jogom."

Aixa (23) és Jaime (27)

"Spanyolországban ugyanaz a helyzet, mint itt, nálatok: bárki bárhol csókolózhat. Gyakran lehet látni utcán csókolózó párokat vagy akár a közlekedési eszközökön. A külföldiek talán elcsodálkoznak ezen néha, de nekünk tetszik, egyet is értünk vele és mi is szoktuk gyakorolni."

Judit (29)

"Csókolózni nagyon jó dolog, az egyik legjobb dolog a világon. A köztereken viszont lehet, hogy néha kicsit már túlzásba viszik a fiatalok. Azt mondjuk nem szeretem, amikor dugnak egy padon. És egy tömött villamoson sem jó a nagy cuppogás, egy néhány fős villamoson talán igen. Szóval engem az egész nem zavar, ha az intim szférámon kívül helyezkednek el. Igen: mindenki csókolózzon szabadon, csak mások intim szféráján kívül."

Fontos jel, ha valaki már nem akar

A csókolózás remek indikátora egy kihűlőben lévő kapcsolatnak, a párok gyakran hamarabb hagynak fel a csókolózással, mint a szexszel: "Ez azért van, mert a csók intimebb a szexnél, a kurvák például épp ezért nem csókolóznak. Utóbbiban az ember lelke is benne van. A szexet lehet lelketlenül csinálni, a csókolózást nem" - véli a szexuálpszichológus.

Az egész egy nagy kamu
"A Mi a gond? nevű alapítvány 1994-ben a Halászbástyához hirdette meg a Csók világnapjának magyarországi ünnepét. Tagjai a Magyar Távirati Irodán keresztül nyilvánosságra hozott meghívójukban a világnap eredeteként egy fiktív, múlt század eleji francia szokásra hivatkoztak. A Halászbástyán meg is tartották a bulit (...) az MTI-n keresztül a Népszabadság és különböző híradások is tudósítottak az eseményről, sőt a 'csók világnapja' automatikusan bekerült a távirati iroda naptáraiba (...), pedig az egész nem volt más, mint átverés." Négyen, sörözés közben találták ki, hogy jó lenne egy ilyen világnap.
(Forrás: Marinov Iván - Dezső András - Pál Attila: Legendavadászat - Szóbeszédek, tévhitek, átverések nyomában)