Vidám bébiket szülnek a csokievő nők

2004.04.07. 14:48
Finn tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a terhesség alatti csokoládéfogyasztás boldog, kiegyensúlyozott és életképesebb újszülötteket eredményez. A táplálkozástudományi szakértők azonban szkeptikusak, - sőt, a csokoládégyárak is - és óvják a kismamákat a túlzott édességfogyasztástól.
A kutatás során 300 kismamát kérdeztek szülés előtt és után, és azok akik, terhességük alatt rendszeresen fogyasztottak csokoládét, nagy többségben állították, hogy kisgyermekük kifejezetten vidám beállítottságú. A New Scientist folyóiratban közölt jelentés szerint ennek oka a csokoládéban található, hangulat-változásért felelős anyag lehet. A kutatást vezető Katri Raikkonen elmondta, hogy a vizsgálat során minden nőt egyenként kérdeztek meg, és mindenkinek ugyanazt a kérdést tették fel: mennyire voltak stresszes állapotban, és mennyi csokoládét ettek egy nap. A nőket aztán szülés után hat hónappal arra kérték, becsüljék fel gyermekük viselkedését és kedvét.

Sok csoki, bátor gyerek

A válaszokból vonták le az orvosok azt a következtetést, hogy azok a nők, akik terhességük alatt rendszeresen fogyasztottak csokoládét, úgy találták, gyermekük sokat nevet és kifejezetten aktív. Eltérést tapasztaltak ezen kívül azok között a gyermekek között, akiknek édesanyja a terhesség alatt bár stresszes volt, de fogyasztott csokoládét, és azok között, akiknek leendő anyukája nem kezelte csokival stresszes tüneteit. A csoki-kedvelő kismamák ugyanis állították, hogy gyermekük kevésbé fél az új szituációktól.

A kutatók, bár teljesen nem lehetnek benne biztosak, valószínűsítik, hogy mindezek az eltérések a csokoládéfogyasztás, illetve nem fogyasztás következményei, a csokoládéban található anyagok ugyanis az anya vérkeringésén át könnyen a magzat szervezetébe kerülhetnek.

A paradicsom is boldoggá tesz

A Cadbury csokoládégyár azonban érdekes módon nem tulajdonít nagy jelentőséget a felfedezésnek, szerintük ugyanis a hangulatjavításért felelős anyagok a csokoládéban sokkal kisebb mértékben fordulnak elő, mint például a paradicsomban, vagy a gyümölcsökben - mondta el a Cadbury szóvivője a BBC-nek.

"Úgy gondoljuk, hogy a csokoládé hangulatjavító tulajdonsága inkább pszichológiai eredetű, és nem a csokiban található anyagok következménye. A csoki ugyanis lágyan, finoman olvad szét a szájban, és ez válthat ki kellemes érzést az emberekben."

A táplálkozástudományi szakértők is szkeptikusak az ügyben, úgy gondolják ugyanis, még ha tartalmaz is a csokoládé hangulatfokozó anyagokat, azok aligha juthatnak át a placentán a magzat szervezetébe. Ezért óvnák a kismamákat a túlzott csokoládéfogyasztástól, nem tanácsos ugyanis, hogy a nők a normálistól eltérő mértékben gyarapítsák súlyukat a terhesség alatt, a túlzott csokimajszolás viszont kifejezetten súlyfelesleghez vezethet.