horoszkóp

Tornóczky Anitával az ideális cipő nyomában

io
2006.04.04. 12:09
Már majdnem tavasz van. Hiába örülünk, hogy ledobálhatjuk magunkról a sötét színű téli ruhákat, a meleggel egyre közeledik a dilemma, hogy milyen tavaszi cipőt válasszunk addig, ameddig nem váltunk végleg vietnámi papucsra. Tornóczky Anitát hívtuk segítségül.

A tavaszi cipő vásárlásának problematikája végigkíséri minden nő életét. A vágyott lábbelinek rengeteg dolognak kell ugyanis megfelelnie. Legyen jól szellőző, de vízálló is, a változó tavaszi időjárásnak megfelelően. Legyen kényelmes - ez sajnos legtöbbször tornacipőt takar, amiben csak a legritkább esetekben sikerül csinosnak lennünk. Emellett nem árt, ha nem fekete, mert akkor valahogy nem igazán tavaszi cipő, de ne is legyen bézs meg fehér, mert az túl könnyen koszolódik. Az eleve nehezen körvonalazható igényeket csak nehezíti, hogy Magyarországon szegényes a kínálat. A normális árkategóriában ugyanis csak bézs nénikés, a konzumhölgyes műbőr vagy a sportosabb életvitelűeknek kitalált edzőcipő marad. Na és persze egy-két agyonfuttatott márka, amiből biztos, hogy legalább még négy pár utazik velünk a villamoson.

A cipőmániákus

Klikk a képre!

Abbéli vélekedésünket, hogy Budapesten nehéz a cipővásárlás, Tornóczky Anita is osztja. "Nagyon ritkán veszek itthon cipőt" - avat be titkába a bevallottan cipőfanatikus egykori műsorvezető. "Van egy-két hely a városban, például a La Boutique, ahol lehet jó cipőket kapni, de ott horror árak vannak. Egyszerűen nem ésszerű itthon Gucci cipőt venni" - sajnálkozik Tornóczky - "Persze, ha muszáj, ha égetően szükségem van rá, megveszem itthon is. De nem azért, hogy legyen egy huszonhatodik pár tavaszi cipőm. Ha lehet, a vásárlást külföldi utazásaimra halasztom, hiszen ugyanezek a cipők Milánóban húsz százalékkal olcsóbbak".

Nyolcvan pár cipő tulajdonosaként joggal gondolhattuk, hogy Tornóczkynak pontos a prognózisa a tavaszi cipőtrendekről. "Van egy olyan érzésem, hogy tavaszra-nyárra marad a lapos sarkú cipő, ami nekem nem túl jó, mert a párom majdnem két méter, úgyhogy muszáj viszonylag magas sarkú cipőt viselnem, hogy ne érezzem magamat láthatatlannak mellette. Másrészt volt egy gerincműtétem, ezért a teljesen lapos sarkú cipőkben egyből megfájdul mindenem. Színvilágban marad az arany" - véli Medgyessy nevelt lánya.

Jönnek az ötvenes évek

Vágó Réka cipőtervező is osztja a véleményünket, vagyis hogy a hazai kínálatot nézegetve érezhető, hogy még mindig átlag két év késéssel ér el hozzánk a nyugat-európai divat. "A magyar kivitelezők nem bevállalósak, pedig muszáj állandóan külföldre tekinteni"- árulja el nekünk a Tisza új kollekcióján dolgozó tervező. "Ha én például, sokáig nem megyek, sokkolóan hat, hogy mennyi minden történt az elmúlt hónapokban" - meséli Vágó, aki szerint a tavalyi balerinafazon idén is trendinek számít majd, de divat marad a magas sarkú cipő is. Jackie Kennedy Onassis rajongók számára pedig jó hír, hogy idén visszatér a negyvenes-ötvenes évek divatja, a fekete-fehér, az arany és a csillogó anyagok.

Lábtornát javasol az orvos

Dr. Sződi Róbert ortopédsebész és traumatológus szakorvos szerint egyáltalán nem tesz jót nekünk, hogy ennyire követjük a divatot. Véleménye szerint ugyanis a lábunk semmit nem változott az elmúlt több tízezer évben, úgyhogy még mindig úgy születünk, mintha göröngyös földutakon kellene járkálnunk egy életen át, nem pedig betonon. Az ideális cipő felől kérdezősködve meglehetősen meglepő választ kapunk. "Azt nem tanácsolhatom önnek, hogy ha már elkelt, mamuszban járkálva töltse a feleségként töltött maradék idejét, még akkor sem, ha ezt gondolom".

Az orvos szerint a mai divatcipők egyáltalán nem kényelmesek, sőt egyenesen egészségtelenek. "Az tény, hogy a legtöbb női cipő három lábujjú emberekre készül, amibe ha beleerőszakoljuk a lábunkat, gyorsan bütykösödést okoz" - magyarázza. Sződi doktor szerint érdemes megelőzni a problémákat. "Ha egyesek munkájuk miatt, vagy hiúságból kényszerülnek arra, hogy állandóan magas sarkúban legyenek, kiegészítő kezeléssel vagy akár gyógytornával próbálják meg korrigálni ezt az állapotot. Mert a túl magas saroktól megbomlik az egyensúlyunk, az Achillesünk pedig megrövidül a természetellenes tartásnak köszönhetően" - tudjuk meg a Baleseti Sebészet szakértőjétől, aki azt is elmondta, hogy ilyen esetekben legtöbbször már csak műtéttel lehet segíteni a problémán.

A nagyon lapos egészségtelen

Klikk!

A mamusz helyett végül kompromisszumos megoldásban maradunk. "Legyen akkor legalább minimális sarka, erre ugyanis szüksége van talpnak. Ezek a saroknélküli egyenletes talpú saruk és balerinák kifejezetten egészségtelenek. A sarok legyen beágyazva a cipőbe, hogy tartsa valamennyire. És legyen benne egy relatív tartásbiztosítás". Kérdésünkre, hogy van-e ilyen cipő Magyarországon, egyszerű választ kapunk: van, de megfizethetetlen.

Hidegre meleg

Végül a meteorológushoz fordultunk, hátha egyből jön a nyár, addig meg megúszhatjuk csizmában. Pechünkre azonban Török László, az Országos Meteorológiai Intézet munkatársa az ellenkezőjéről biztosít bennünket: "Idén igazi szeszélyes, változékony időjárás lesz a tavaszi hónapokban. Lassú felmelegedéssel és rendszeres visszaesésekkel. Csapadék is lesz bőven. De a tél szerencsére már nem jön vissza". Addig pedig marad az árvíz, legalább ott jó lesz még a téli nagy kedvencünk, a színes gumicsizma.