Pálmabél és fuet a Hunyadi téren

2005.11.16. 16:55
A Culinaris nevű bolt megkerülhetetlen állócsillag Budapest gasztronómiai egén olyan emberek számára, akik szeretnek különleges dolgokat főzni vagy enni. Emellett kötelező zarándokhely havonta egyszer mindenkinek, aki szereti a hasát, vagy szimplán csak szívesen tartózkodik színes üvegcsék és csokoládék közt.

Ha Budapesten az ember katalán fuetet, thai halszószt, pálmabelet vagy basmati rizst akar venni, nehéz dolga van. Ha valami rejtélyes okból kifolyólag az összesre vágyna egyszerre, akkor pedig nem árt ha mindjárt kivesz egy nap szabadságot, hogy átugorjon Bécsbe. Legalábbis ez volt a helyzet, amíg a Hunyadi téren meg nyílt a Culinaris.

Más, az egzotikusabb ízek felé kalandozó élelmiszerboltokkal szemben, mint példáúl az Ázsia-ház a Nagycsarnokban, a Culináris termékskálája lényegesen szélesebb, és sokszori látogatás után sem egyértelmű, hogy pontosan mi is a bolt fő profilja. Itt egyszerre vehettünk a legkülönlegesebb fűszerekből összeállított indiai curry-alapokat, kóstolhatunk friss francia sajtokat, gyönyörködhetünk színes papírokba csomagolt luxuscsokikban, fogdoshatunk szép zöld mozsarakat, és mindeközben úgy érezhetjük magunkat, mint Alíz Csodaországban. De az egészben az a legjobb, hogy a végén nem fizetünk sokkal többet, mint bármelyik másik élelmiszerboltban.

Két lelkes pasi

Tekintse meg képeinket!

A Culinaris nevű élelmiszerbolt és főzőiskolát két főzni szerető férfi találta ki: Bogáthy Zoltán és Biró Botond Boldizsár eredetileg egyaránt reklámszakember, mellékállásban pedig hobbiszakács volt. Az ötlet, hogy boltot nyissanak egy közös főzőcskézés során merült fel. "Sokáig unszoltuk barátainkat, hogy mi olyan ügyesen el tudnánk őket látni reklámtanácsokkal, ha nyitnának egy ilyen boltot, ahol mi is tudnánk vásárolni, de valahogy senkit nem érdekelt annyira" mesélik. "Majd egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttünk, hogy megcsináljuk mi ketten."

Hetekig csak curry

"Kezdetben nem volt egyértelmű, hogy mi lesz ebből az egészből" - folytatták - "Úgy voltunk vele, hogy vagy bejön és akkor lesz belőle egy nagyon jó dolog, ha nem, akkor hónapokig csak curryt eszünk, meg ami a raktárban ránk rohadt". A bolt mára a legjobb budapesti éttermeket látja el a legkülönbözőbb árukkal, és a tulajdonosok épp egy új üzlethelységet alakítanak ki egy egykori gyárépületben, a Hunyadi téren találhatóhoz képest jóval nagyobb területen.

Kultúrmisszió

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy itt valamilyenfajta kultúrmissziórról van szó, tévedünk. "Nincs ebben semmi misszió" - világosít fel Bogáthy. "Senkinek nem akarunk semmit sem előírni. A misszió ezért rossz szó. Inkább csak szeretnénk minél többet megmutatni a világból a vásárlóinknak. Elhozni a világ többi tájáról származó ételkülönlegességet és fűszereket. És közben persze mi is élvezzük az egészet. Mondjuk, amikor hajnalban kell raklapokat pakolni, azt annyira nem. De ez is része a munkának. De alapjában véve ez egy nagy szenvedély".

Magunk járjuk a világot

Arról, hogy semmi ne kerüljön a boltba, ami nem a legjobb minőségű áru, a két tulajdonos gondoskodik. "Mi megyünk mindenhova. Van hogy élelmiszervásárra, van hogy kinézünk magunknak egy még nem feltérképezett régiót és utánajárunk, hogy ott mit esznek az emberek. Ez néha nem is olyan egyszerű. "Jó dolog járni a világot újabb és újabb egzotikus termékek után kutatva, de az is igaz, hogy a hatvanhetedik kecskesajt után már nehéz emlékezni az elsőre. Ennek ellenére a bolt filozófiája a kezdetektől máig az, hogy semmi nem kerül a polcra, amit legalább az egyikünk nem kóstolt volna meg."

Elsősorban külföldi termékek

A polcokat pásztázva egyből feltűnik, hogy alig találkozunk magyar termékkel. "Ebben semmi szándékosság nincsen" - vallják a tulajdonosok. "Mi lennénk a legboldogabbak, ha legalább ennyi magyar terméket tudnánk kínálni a vásárlóinknak. De sajnos a magyar termelőkkel nehéz együtt dolgozni. A világ legfinomabb almalevét legutóbb ittam, amit egy öreg vidéki bácsi hozott be személyesen a boltba. Hiába volt kiváló maga a termék, meg van lőve a dolog, ha idehozza az egészet egy húszliteres demizsonban, azzal, hogy palackozzuk le mi, ő nem tudja azt hogyan kell csinálni. Ez egy olyan probléma, amivel nap, mint nap találkozunk. A másik a késedelmes szállítás. Bécsből maximum két nap, míg megjön az áru, Siófokról van, hogy három hét."

A főzőiskola

Klikk a képre!

A Culinaris különlegessége a sok fűszere, csokoládéja, sajtja, bora és söre mellett, hogy egy ideje főzőiskolát is működtet. "Ezek az ún. Ízakadémiák és felfedező vacsorák azért jöttek létre, mert azt gondoltuk, sokan azért nem mernek egzotikusabb konyhák felé kacsintgatni, mert nem tudják, hogy hogyan kell elkészíteni őket. Itt mindent végig lehet kóstolni, magyar és külföldi séfektől pedig el lehet lesni a fortélyokat. Aztán persze az egész egy nagy lakomával végződik, ahol megesszük, amit megfőztünk. És ezt elérhető áron". A mexikói, az indonéz, a toszkán mellett, olyan bonyolultabb dolgokat is megtanulhatunk elkészíteni, mint a szusi, vagy választhatjuk az ún. "fusion" konyhát, mely során a távol-keleti, közel-keleti, észak-afrikai, mexikói és az európai konyha találkozásából kapott "all-star" összeállítást lehet ellesni.

Direkt nem előkelő helyre mentünk

Culinaris
Bp, 1067, Hunyadi tér 3. Nyitvatartás:
Hétfő: 12-19
Kedd- Szombat: 9-19

"A bolt vásárlói a legkülönbözőbb emberek" - tudjuk meg. "De ez is volt a célunk. Direkt nem valami előkelő környékre, vagy bevásárlóközpontba mentünk. Úgy voltunk vele, hogy aki akar, megtalál bennünket. Erre van a bolt honlapja és a rendszeres hírlevél, ami az újdonságokról számol be. Sokan már eleve úgy térnek be hozzánk, hogy tudják, hova jöttek, de gyakori a csak úgy véletlen beeső vásárló is. A legkedvesebb történetek mégis azok, amikor az azóta törzsvendéggé vált kuncsaftok elmesélték, hogy hónapokig szemeztek a bolttal, míg be mertek jönni, aztán csak ámultak, hogy az itt kínált különlegességeket ők is megengedhetik maguknak".