horoszkóp

Már nem ciki a hurkás has

2006.01.12. 12:07
Bár a karcsúság még mindig divat, a fitneszfasizmus pedig az egyik legjövedelmezőbb ideológia, az amerikaiakat egyre kevésbé érdekli az a pár plusz kiló. Igaz, nem is nagyon van más választásuk: az USÁ-ban a népesség kétharmada túlsúlyos.

A karcsúság még mindig divat, de az elhízás már korántsem olyan ciki, mint volt - vélik a legkövérebb nemzet polgárai. Az amerikaiak egyre kevésbé tartják taszítónak az elhízott emberek látványát: az elmúlt 20 évben 55-ről 24 százalékra csökkent a kövérséget elutasítók aránya.

Hidegen hagyja őket

Az NPD Group közvéleménykutató cég felmérése szerint az USA felnőtt lakosságának kétharmada túlsúlyos, a 80-as évek óta tartó fitneszfasizmus azonban nemhogy megállította volna a társadalom hízását, inkább azt érte el, hogy egyre többen utasítják el a mesterséges szépségideálokat. A februárban, a Rationality and Society című szaklapban megjelenő tanullmány kimutatta, hogy az amerikaiak manapság sokkal jobban elfogadják a vaskosabb idomokat, és kevésbé stresszelik magukat a testsúlyuk és a különféle fogyókúrák miatt. Bár a testkép változatlanul fontos, a tinédzserlányos testalkatot tükröző szépségideál vesztett az erejéből - állítja a cég szakértője, Harry Balzer.

Míg 1985-ben a megkérdezettek 45 százaléka nyilatkozta, hogy "próbál ellenállni nassolási kényszerének", addig 2005-ben már csak 26 százalékukat érdekelte ez komolyan. 1999-ben az emberek 86 százaléka figyelt oda, hogy csökkentett vagy nulla kalória- és zsírtartalmú ételeket fogyasszon, ma viszont ez már csak 75 százalékuknak fontos.

Egészségesen élni nem elég kényelmes

A minden eddiginél vékonyabb szupercsaj-szépségideál a 80-as és 90-es években kezdett nagy gyorsasággal elterjedni, erre reagáltak a gyorsétterem-hálózatok, amikor szénhidrátteli menüik mellé elkezdtek salátákat is kínálni. 1989-ben az éttermi étkezések 10 százalékában már a saláta volt a főétel. Manapság viszont a salátabárok már kimentek a divatból, és főfogásként is csak 5 és fél százalékban fogyasztják őket az étterembejárók. "Kiderült, hogy az egészséges életmód nagyon klassz beszédtéma. Egészségesen élni viszont nagyon is nagy erőfeszítést jelent" - indokolja a mozgalom kifulladását Balzer.

Változások kora

A kutatás eredményei korántsem meglepőek - véli John Cawley, a Cornell Egyetem Humánökológiai Tanszékének professzora. A szépségideál ugyanis folyamatosan változik: voltak időszakok, amikor az elomlóan "rubensi" idomok voltak kívánatosak, később ezeket felváltották a fűzővel karcsúsított, de még dúskeblű, széles csípőjű szépségek, még később a keskeny csípőjű, már-már fiús testalkat számított ideálisnak.

Big is beautiful!

A karcsúság, egészséges életmód és a különféle csodafogyókúrák persze még mindig nem mentek ki a divatból: a People magazin januári különszámának 142 oldalából 25-ön például a Half Their Size! (Fele méret) című fogyókúrás valóságshow résztvevőit mutatják be, gazdag képanyaggal illusztrálva az előtte-utána állapotot. További 5 oldalt szenteltek hollywood méretváltoztató sztárjainak, Jack Osbourne-tól Martha Stewarton át Peter Jacksonig, és külön kétoldalas cikket kapott a nyolcvanas években még sportos szexbombának számító, később közel 150 kilósra hízott Kirstie Alley. A színésznő a Nicsak, ki beszél? filmek után nem kapott említésre méltó szerepeket, az utóbbi években pedig már csak mint az elhízás elrettentő példája került a címlapokra. A színésznő ebből a szempontból ugyanakkor valódi állatorvosi ló: bár az utóbbi hónapokban leginkább fogyókúrája miatt érdeklődnek iránta a lapok, ugyanakkor kövérségének köszönhette, hogy vissza tudott térni a szakmába: neki írták ugyanis a Fat Actress című tévésorozat címszerepét, ami viharos sikert aratott.

Változó idomok

"Nem hinném, hogy most átcsúszunk a kövér nők istenítésébe, de mindenesetre érdekes, hogy a népesség elhízásával egyre inkább jönnek vissza a telt idomú szépségideálok" - mondta el Cawley. Ezzel együtt a kövérséggel szembeni elutasító hozzáállás is változatlanul létezik: a tanulmány azt is kimutatta, hogy a túlsúlyos fiúknak és lányoknak feleannyi esélyük van randizni, mint normál testalkatú társaiknak. Ugyakkor - bár a megkérdezettek az állítják, elfogadják a kövéreket - ha magukról van szó, azért jobban szeretnének soványak lenni. A válaszolók közül az 1985-ös 54 százalékkal szemben tavaly már 61 százalék értett egyet azzal, hogy jó volna leadni pár kilót.

Marilyn Wann, a Kövérek Elfogadását Elősegítő Nemzeti Szövetség elnökségi tagja szerint a kövérek még mindig boszorkányüldözés alanyai a mai fitnesz-őrült társadalomban. "Mindenki azt hiszi, hogy nem bántó a ducikon viccelődni" - mondja Wann, aki szándékosan nem használja a "túlsúlyos" szót, mivel az szerinte elítélő.