horoszkóp

Marokra fogható csúcstermékek randi előtt

2005.08.30. 13:59
A Fa egyes termékei tökéletes szúnyogirtók, a Juvena-szériát jól esik marokra fogni, az Avon Aktív két napos jogsinál már csöpög, a Nívea Balance dezodor csak a Hal neve: Wanda című filmben lenne vicces. Az Oriflame Silk nem ígéret, sőt válóperes bizonyítékként is használható, mert spermafoltra emlékeztet. Kíméletlen tesztszemélyeink 2x24 óráig vizsgáztatták az izzadásgátlókat.

Tesztelőink frissen borotvált hónaljukat nem kímélve álltak neki kipróbálni a hazai dezodorpiac minél szélesebb szeletét. Az izzadásgátló termékeket olyan extrém igénybevételeknek tettük ki, mint az aerobikóra, a városi görkoris közlekedés és az autóvezetés kétnapos jogosítvánnyal - igaz, az utóbbi esetben inkább a forgalom többi szereplőjétől várhatjuk el, hogy izzadjon.

Az izzadásgátló-technológia így a harmadik évezred elején háromféle megoldással dolgozik: a hagyományos, hónaljra fújható dezodorok mellett megjelentek a fehér, kenhető stiftek, valamint a golyóstoll elvén működő golyós dezodorok is. Főszabályként az látszik, hogy a stiftek és a golyós dezodorok hatékonyabban gátolják a nedvesség bőrfelületre jutását, ám nagyobb eséllyel is hagynak foltot a ruhán, mint a sprayk. Szigorúan szubjektív értékelésünk következik.

Avon Active Breathe izzadásgátló kendő

Galéria

Kollégánk ötéves korában szerzett tapasztalatot a higikendőről, amelyet a Malév osztogatott egy kolbászformájú repülőgépen Bulgária felé. A járat és a nyolcvanas évek Limara-korszakának emlékét idézte fel az Avon "foltmentes izzadásgátló deo kendője". Az illata erős, édeskés, testidegen, az állaga kissé ragacsos, de a feladatát kétségkívül ellátja. Praktikus kiszerelése miatt hosszabb utazásokhoz ajánljuk, de a kendőzést célszerű két-négy óránként megismételni, mert a hatása addig tart. Az illata sajnos ennél jóval tovább.

Másik tesztszemélyünk szerint az izzadásgátló kendő kicsit bizarr. Még nem jöttünk rá, mi indokolja a rendhagyó formát, ugyanis nem kisebb, mint egy stift, viszont kezelése macerásabb, és az ember utána óhatatlanul kézmosási ingert érez. Az arclemosó kendőkhöz és nedvesített vécépapírhoz hasonló csomagolású, közepén öntapadós fóliával lezárt csomagból kihúzott kendő enyhén habzik, míg hónaljon töröljük magunkat vele, de az illata kellemes. Hamar megszárad (vagy felszívódik?), a pár perccel később felhúzott fekete pólón nem hagy nyomot. Hatásfoka megfelelő, még a londoni terrortámadás hírei kiváltotta izgalmi állapot sem fog ki rajta, az illata pedig ráadásul diszkréten, de érezhetően egész nap megmarad. (értékelés: 8,5/10)

Avon Active Pure stift

Az Avon Active Pure leginkább visszahúzódó, szerény versenyolvasóknak való. A szűzi-fehér külső gyógynövényillatot takar, amit először levendulára tippeltem, de később közös erővel fejtettük meg, hogy tipikus kamilla. A szűzlány a biciklin kitűnően bizonyított, amikor azonban kétnapos jogsival az autóba ültem, erősen csöpögni kezdett. Aztán az eredmény vezetőképességem fejlődésével egyenes arányban javult. Olyannyira, hogy az összes kipróbált dezodor közül nekem ez lett a kedvencem, az illatát is megszoktam, bár a popsitörlőkre emlékeztet, de néha titokban leveszem a kupakot, és szagolgatom. Egyvalamivel azonban vigyázni kell, ha sokat kenünk belőle, egyszerűen trutymóvá sűrűsödik és foltot hagy. (értékelés: 8,5/10)

Avon Fresh stift

Az Avon izzadásgátló kendőjéhez hasonlóan kellemes, enyhe illat és jó hatásfok jellemzi a tesztalanyt. Állagát tekintve betonsűrűségűre préselt zsíros púderre hajaz, felkenés után jól láthatóan fehér a hónalj, ehhez képest azonban tényleg erőszakosnak kell lenni vele ahhoz, hogy foltot hagyjon a ruhán. A nap folyamán a fehérség is eltűnik, a hatás azonban továbbra is tart: szárazság és kellemes illat. Ez utóbbi mondjuk a kék, Breathe fantázianevű verzióból jobb. (értékelés: 9/10)

Fa Sport Active Dry és Fa Silky Skin-feeling spray

Ha a Juvenát jutalmazzuk a külcsínyért, akkor a Fa esetében meg kell jegyeznünk, a dezodorok szépségversenyén a Fa még a vigaszdíjat sem vinné el. Míg a legtöbb márka évente megy át dizájnváltáson, a Fa szappan doboza rendületlenül ugyanúgy néz ki, mióta én emlékezni tudok.

A Sport Active Dry-hoz ráadásul valami kétes kék szín is járul, ami megadta a kezdő lökést ahhoz, hogy ne szívesen fújjam magamra, ráadásul a hajtógázról sem találtam környezetvédelmi információkat. A Sport Active-nak az illata is borzasztó, édeskés émelyítő, persze aki szereti az édes illatokat, az ezt is bírni fogja. Hogy ne vádoljanak alaptalan fikázással, elmondanám, hogy a rossz csomagolás és illat ellenére, a Fa rendkívül hatékonynak bizonyult az izzadásgátlás szempontjából. Így csöppet sem izzadtam, viszont egész nap forgolódtam, hogy kiderítsem, ki fújta magára ezt az édes pacsulit, aztán rájöttem, hogy én. De a Fa Silky Skin-feeling illata sem győzött meg. A terméket leginkább szúnyogirtásra találtam alkalmasnak a 3 napos tesztelés során, bár az is lehet, meg kellett volna kóstolni. Ha megizzad benne az ember, (mert miért ne izzadna meg) akkor a spray rádupláz különösen erős szagára, úgyhogy a fürdés gondolata indokolttá válik 3-4 óra elteltével. (értékelés: 4,5/10)

Juvena Daily Performance krémdezodor

Klikk a képre!

Tesztkollekciónk legelegánsabb darabja a kizárólag gyógyszertárban kapható Juvena stift. Ha nem törődnék a belső értékekkel, maximális pontot kapna, hiszen a külcsíny kifogásolhatatlan, különösen praktikus a marokra fogható hengerforma. Enyhe hiányérzetre adhat okot, hogy a terméknek semmi illata nincs, ez azonban kifejezetten jól jön, ha egyébként parfümöt használunk. Nem teszteltem extrém sportolási körülmények közt - bár egy keresztszalagpótlás okán szükséges térd-gyógytorna legalább olyan feszült pillanatokat biztosít -, a hónalj azonban kellemesen száraz marad, szag nem érezhető, a cucc a pólón nem hagy foltot. Kánikulai tesztnapon egyhe nedvességérzet megfigyelhető, de ennyitől még nincsenek izzadságfoltok a hónalj alatt a ruhán, szaggal pedig nem jár. Egyik tesztelőnknél ez a top - sajnos árban is. (értékelés: 7,5/10)

Nivea Balance izzadásgátló spray

A spray-k hatásfokában kicsit mindig kételkedtem, hiszen nagyon sokat kellene belőle a rendeltetési helyre fújni, hogy érezzük, amint bevonja a bőrt és megfojtja az izzadságmirigyeket. Mindenesetre most is sokat fújok belőle, amitől egyrészt majdnem megfulladok a kicsi fürdőszobában, másrészt az addig békésen ücsörgő macska is megvetően fintorog, majd kivonul. Az illata azért még fulladozva is jó, ám a púderes állagot mutató halmazállapot nem túl szerencsés, összekeni a pólót. Hatásfokát tekintve a cucc épphogycsak bár, de teljesít, ami azt jelenti, hogy az enyhe nedvességérzet mellett lett szag is, de csak úgy érezhető, ha az ember Kevin Kline-hoz hasonlóban belefúrja az orrát saját hónaljába, és mélyet tüdőz a szagmintából. Mondjuk ez csak a Hal neve: Wanda című filmben vicces. (értékelés: 5/10)

Nivea Deo Stift és Nivea Pure golyós

A tudatos vásárlóknak nehéz dolga van a magyar kozmetikai piacon, viszonylag kevés olyan gyártó van ugyanis, amely nem teszteli termékeit állatokon. Ilyen például a Nivea, melynek lelkes vásárlója vagyok, és csak azt sajnálom, hogy Nivea fogkrémet és folyékony szappant nem lehet nálunk kapni. Az izzadásgátlóikkal kapcsolatban azonban voltak már negatív tapasztalataim: a púderszerű állagú Deo Stift applikálása után éppúgy csatakosra izzadtam a ruháimat, mint előtte. A golyós Pure dezodor viszont remekül működik: se folt a ruhán, se izzadság. Helyette enyhén keletnémet felhangokkal bíró aftershave-illat lengi körbe az embert az első félórában, pedig ez nem is a férfiaknak szánt, hanem az uniszex változat.(értékelés: Nivea Deo Stift 4/10, Nivea Pure golyós: 8/10)

Nivea Natürlische Frische 24h

Tesztszemélyünk nem kedveli a dezodorreklámokat, és momentán csak egyet, a tengerparton szaladó meztelen lányosat tudja felidézni, de nem biztos benne, hogy ő izzadásgátlót hirdet. Minden kozmetikai márka közül viszont a Niveát kedveli a legjobban, ezért a cég termékét a lehető legkeményebb laboratóriumi körülmények közt tervezte tesztelni. Így esett a választás egy zsírégető aerobik-órára, amelynek során a résztvevők súlyzóval a kézben step-padra ugráltak house zenei aláfestéssel, mely utóbbinak szintén nem volt köze ahhoz a szóhoz, hogy kegyelem. A foglalkozás végére néhány százalékos halláskárosodással, és meglepő eredménnyel számolhattunk. A termék ugyanis szükségszerűen filmréteget képzett a kipárolgás fölött, így ellátta a feladatát. Zuhanyzás után azonban jobban esik használni. (értékelés: 9/10)

Oriflame 24 hour

Az Oriflame golyós dezodora a 24 órás fedezetet ígérő egzotikus csoda, melynek állítólag trópusi illata van. Valójában leginkább az autószagosítóhoz hasonlítható, de végül is kellemes. Viszonylag hatékonynak találtam, de a hasra eséstől azért messze vagyok. A hawaii érzést biztosítja, és a meglepő módon nem várt eredményt nyújt az izzadás kezelésére is, hiába alsó-középkategóriás márkacég terméke, szerintem joggal viszi a 8 pontot. (értékelés: 8/10)

Oriflame Garden dezodor stift

Tekintse meg képeinket!

A tesztelő az enyhe, ápoltságot sugalló illatokat kedveli, aminek az Oriflame Garden fantázianevű izzadásgátló stift egyáltalán nem felel meg, mégsem tudott neki ellenállni, mert a frissen vágott pázsit illata a gyengéje. Az alkotók nem kímélték a parfümadalékokat, így egész eső utáni, buja angolparkot szagolhatunk a hónunk alatt, bár a hónaljborotválás és fűnyírás közti párhuzam egy kicsit nyugtalanító. Pozitív elfogultságából adódóan a tesztelő titokban igazából drukkol a terméknek, amin azonban ez sem segít. A harsogóan zöld illat sajnos hamar eltűnik, és kiderül, a hatásfokon még javítani kell: nem gyilkos, de érezhető izzadságszag fejlődik ki ugyanis, amin az sem sokat szépít, ha az ember hónalja közben szinte teljesen száraz is marad. (értékelés: 4/10, a gyártónak javasolnánk inkább az illatgyertya-piacot)

Oriflame Silk Antiperspirant deo

A dezodor semmilyen szinten nem igazolja nevét, pedig kollekciónk legjobb illatú darabjának tartottuk. Az illattal amúgy nincs semmi baj, de amikor alkarunkra illatmintát húztunk száradás után úgy nézett ki, mint egy véletlenül ott felejtett hatalmas spermafolt. Ezek után mindenki vizuális fantáziájára van bízva, hogy elképzelje ugyan ezt a hónaljon. Két verzió lehetséges: vagy rohanunk és karunkat azonnal törzsünkhöz zárjuk, ahogy természetes állapotában az lenni szokott, ekkor a karunk alá kent pancs soha nem szárad meg és karunk csúszkálni kezd. Második verzió, hogy karunkat lengetve hagyjuk megszáradni, ekkor azonban úgy néz ki, mint egy ott felejtett, hatalmas spermafolt. (értékelés: 3/10)

Rexona Active 24H Intensive Mini stift és Rexona Pro Balance golyós

A Rexonát a nyuszik szemébe kölnit csepegtető Unilever konszern gyártja, az állatbaráti érzelmeket félretéve azonban meg kell állapítanunk, hogy a termék kiváló. Az ember magára keni, és még akkor se veri ki a víz, ha épp harminccal teker az Andrássy úton, amikor hirtelen a bringaút mellett parkoló autóból elényitják az ajtót. A két formátum között csak a külsérelmi nyomokat illetően volt különbség: a golyós dezodor enyhe fehér árnyalatot kölcsönöz a bőrnek, de a ruhán nem hagy foltot A mini stift viszont csúnyán összekeni a szövetet, ráadásul hiába törölgetjük, kapargatjuk a ragacsos fehér bevonatot, az teljesen csak a következő mosásnál jön ki. (értékelés: Rexona Mini stift 6,5/10, Rexona Pro Balance 9/10)

Rexona Activ Reserve

Városi görkorcsolyásként boldogan kezdtem a Rexona minidezodorának tesztelésébe, ami praktikus elhelyezési szempontból. Bár a jellegzetes pipát nem fújta senki a hátamra, azért nem mondom, hogy nem izzadtam meg benne a Gellért tér - Váci út vonalán, de legalább nem volt kellemetlen illata. A szer teljesen semleges, feltehetően izzadás-típus függő a hatékonysága. Egyik tesztelőnknek ez volt a kedvence, bár erős terhelés esetén egyáltalán nem biztosít 100 százalékos verejtékmentességet. (értékelés: 7/10)

Secret Key Stick

A Secret Key idegesítő tévéreklámjai ellenére egy teljesen korrekt termék: jó az illata, de nem tolakodó és meg is marad egész nap, emellett szárazon is tart. Mi kellhet egyéb egy izzadásgátlótól? Mondjuk az, hogy a felkenés után azonnal fel lehessen venni rá egy színes pólót anélkül, hogy az egész cucc átragadjon a ruhára, valamint hogy délutánra ne csapódjon ki kis pikkelyek formájában a tesztalany hónaljára a felhordott anyag. Hiába a rácsos felszín, a diszkrétebb adagolási forma, a hófehér krém akkor is egybefüggő masszává válik huszonkét Celsius fölött, ha csak kettőt tekerünk a praktikus adagolón. A folt hosszúujjú pólóval álcázható ugyan, de egy nyári spagettipántosban kapaszkodva a metrón azért már gyanakvó pillantásokat is kaphatunk. A Secret Key Stick tehát téli izzadásgátlónak ajánlott - igen, télinek, mert izzadni az ember nem csak nyáron szokott. (értékelés: 6/10)

A rangsor
Nivea Natürlische Frische 24h 9/10
Avon Fresh stift 9/10
Rexona Pro Balance 9/10
Avon izzadásgátló kendő 8,5/10
Avon Active Pure stift 8,5/10
Nivea Pure golyós 8/10
Oriflame 24 hour 8/10
Juvena Daily Performance 7,5/10
Rexona Activ Reserve 7/10
Rexona Mini stift 6,5/10
Secret Key Stick 6/10
Nivea Balance spray 5/10
Fa sprayk 4,5/10
Oriflame Garden stift 4/10
Nivea Deo stift 4/10
Oriflame Silk deo 3/10