horoszkóp

A házasság enyhíti a depresszió tüneteit

2006.08.14. 12:24
Aki depressziós, annak igen jót tehet egy esküvő, aki viszont nem érzi magát lehangoltnak, annak nem ajánlják a házasságot a szakemberek.

A legújabb kutatások szerint a szomorúságra és depresszióra a házasság a legjobb az orvosság. Az esküvő ugyanis igen jótékony hatással van az egészségi és mentális állapotra. Az első pillantásra népi bölcsességnek tűnő állítás mögött komoly kutatás áll, méghozzá az Ohio Állami Egyetem szociológusainak a vizsgálódása, akik saját bevallásuk szerint teljesen más következtetésre jutottak, mit amire eredetileg számítottak.

Minden jobb lesz

Arra számítottak ugyanis, hogy ha a valamelyik házasfél depresszióban szenved, az túlságosan nagy nyomás lehet a házasságra, esetleg olyan nagy, amit egyes kapcsolatok el sem bírnak. Ennek ellenére a vizsgálatok során az derült ki, hogy a házasság még a nagyon mély depressziós tüneteket is enyhítette.

A kutatók 3,066 emberre kiterjedő mintát vizsgáltak, mind olyan embereket, akik depressziós tüneteket produkáltak, azaz nem tudtak aludni, vagy folyamatosan rosszkedvük volt. Az esküvő után azonban rendkívüli módon csökkentek a depressziós emberek tünetei. "A depressziós embereknek valószínűleg különösen nagy szüksége van az intimitásra, valamint arra az emocionális és szociális támogatásra, amit a házasság nyújtani tud" - mondta el Kristi Williams, a kutatás vezetője a BBC-nek.

Vagy mégsem

A vizsgálat eredménye azonban korántsem ennyire pozitív, hiszen míg a depressziós fél a házasság után sokkal jobban lett, előtte nem depressziós házastársa állapota azonban romlott. "Nagyon úgy néz ki, hogy a nem depressziós embereknél komolyan fennáll a kockázata, hogy ha hozzámennek egy lehangolt emberhez, a házasság után ők is azzá válnak. Így nekik talán jobb nem megházasodni" - mondta el a kutatás másik vezetője, Adrienne Frech.