horoszkóp

Evéssel a depresszió ellen

2005.01.25. 16:01
A téli depresszió ellenszerei közé tartozik a boldogító evés: nem a falás, hanem olyan ételek fogyasztása, amelyek jótékonyan hatnak boldogsághormonjainkra.

Egy nagy tál töltött káposztától is boldog lehet valaki, főleg ha hetekig csak fogyókúrázott. Ám a kutatók szerint a hangulatunkat inkább a dió, a banán, a sajt, a csokoládé, a burgonya és az avokadó befolyásolja pozitívan - állítja az egyik reform-életmód magazin.

Anyagcserezavar lehet a rosszkedv oka

Ennek oka abban keresendő, hogy a neurotranszmitterek - ezek a postásfunkciót ellátó anyagok - vagy a hormonok túl magas, vagy alacsony koncentrációja zavarokhoz vezet az anyagcserében. Hiányuk rosszkedvet okoz, ami negatívan befolyásolja az immunrendszer működését.

A szerotonin a legismertebb "hírvivő" anyag. Az endorfin a fájdalomérzetet csökkenti. Az adrenalin és a noradrenalin felelősek bátorságunkért, éberségünkért, segítenek a stresszel való okos bánásmód elsajátításában.

Csoki, banán, dió, sajtok

A csokoládéból elég egy-két kocka, hogy felfrissüljünk, és jobban érezzük magunkat. A stresszölő banán, a laktató burgonya, a kiegyensúlyozó avokadó, a C-vitaminban dús, élénkítő citrusgyümölcsök, a szívet és az idegeket védő dió, az evési kényszert csökkentő, telítő sajt nemcsak a szervezetünkre hat jótékonyan, hanem ezzel összefüggésben a hangulatunkat is javítja.