horoszkóp

Cukorbetegségre hajlamosít a túl sok alvás

2006.03.14. 11:13
Az alvásban is, mint minden másban fontos a mértékletesség, legalábbis a férfiaknál, ugyanis mind az álmatlanságban szenvedőknél, mind az álomszuszékoknál növekszik a cukorbetegség kockázata.

Dr. Henry Klar Yaggi, a Yale Egyetem kutatója két kollégájával tizenöt éven át követte figyelemmel 1100 középkorú és idősebb férfi sorsát, akik az 1980-as évek végén nem szenvedtek diabéteszben - olvasható a JNews című orosz nyelvű hírportálon.

Se túl keveset, se túl sokat

A tudósok a kísérlet résztvevőit három csoportra osztották: az elsőbe azok kerültek, akik naponta hat óránál kevesebbet aludtak. A másodikba osztották azokat, akik, ahogy a nagy könyvben meg vagyon írva, napi 7-8 órát aludtak, a harmadik csoportba viszont azok kerültek, akik napi nyolc óránál többet aludtak. Az első csoport tagjainál kétszer magasabbnak bizonyult a diabétesz kialakulásának kockázata, mint a második csoport "normális" alvóinál. Ennél is nagyobb kockázatnak voltak kitéve a harmadik csoport álomszuszékjai, kiknél háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki cukorbaj, mint a második csoportba soroltaknál.

A férfi nemi hormonnal is összefügg

Az alvás és diabétesz közötti kapcsolat egyéb, a cukorbaj kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezőtől (kor, vérnyomás, dohányzás és derékbőség) függetlenül kimutatható volt. Ugyanakkor, ha a kutatók a tesztoszteron szintjét is figyelembe vették, lényegesen kisebbnek bizonyult az alvás és a cukorbaj közti korelláció (összefüggés), vagyis a férfi nemi hormon valamilyen módon szerepet játszik a diabétesz kialakulásának folyamatában.