horoszkóp

Jó sok pénz kell a cukormentes csokihoz

2007.11.15. 09:25
A cukorbetegek étrendje alig tér el az egészséges emberekétől, csupán az a fontos, hogy tartsák a mértéket és kerüljék a cukros dolgokat. Édesség iránti vágyukat így gyümölcsökkel és diabetikus termékekkel enyhíthetik. Erős Antónia szerint a gond a drágaság, amit a Velvet Kommandó is tapasztalt a diabetikus termékek vadászatán.

Magyarországon körülbelül félmillió regisztrált cukorbeteg van, de körülbelül ugyanennyien vannak azok, akiknél bármikor kialakulhat. A cukorbetegségnek két típusát különböztetjük meg. A gyermekkori, 1-es típusú diabéteszt csak inzulinnal lehet kordában tartani, a 2-es típus viszont egészséges életmóddal megelőzhető, illetve a már kialakult betegség további romlása kivédhető.

A szakemberek az egészséges életmód alatt sok mozgást és megfelelő étrendet értenek. Ez utóbbi nem sokban különbözik az egészséges emberek étrendjétől, csupán az elfogyasztott ételek mennyiségére kell ügyelni, valamint arra, hogy nem tartalmaznak-e cukrot. Ami a különböző diabetikus termékeket illeti, nem feltétlen részük a cukorbetegek étrendjének - tudtuk meg Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikustól. "Normál testalkat esetén, ha a beteg rendszeresen sportol, akkor mértékkel ugyan, de nyugodtan fogyaszthatók ezek a termékek a komfortérzet érdekében. Egyébként csak akkor ajánlott az édesség, ha az illető plusz fizikai igénybevételnek van kitéve." A Velvet Kommandó körülnézett, hol érdemes vásárolnia annak a cukorbetegnek, aki nem tud ellenállni a kísértésnek.

Az édesítőszerekről
"A cukor, szőlőcukor és méz tiltólistán van, de az édesítőszerekkel elkészített ételeket a cukorbetegek is fogyaszthatják. A szorbitolt például a háziorvos is felírhatja havonta 1 kg-nyi mennyiségben. Ha a betegnek fogyókúrás étrendet írt elő az orvos, akkor viszont számolni kell az szorbitol energiatartalmával, a többi édesítőszerben viszont kalóriamentes. Arra viszont ügyelni kell, hogy a tablettákkal ellentétben a poroknak van egy kis szénhidrát tartalma, és mindegyiknek van napi ajánlott mennyisége. Ez persze nem jelenti azt, hogy komoly mellékhatásaik lennének, hiszen az OÉTI így nem engedélyezné őket. Annak ellenére, hogy a természetes alapanyagú sztívia az EU-ban táplálék-kiegészítőként és nem édesítőszerként van regisztrálva, ezt is lehet alkalmazni bizonyos mennyiségben" - tudtuk meg Gyurcsáné Kondrát Ilonától.

Hipermarketetek: van ám választék

Természetesen több hipermarketbe is ellátogattunk annak reményében, hogy megtaláljuk a Kánaánt. Először a Tescóban néztünk körül. A vadászatot a tejtermékeknél, pontosabban a joghurtoknál kezdtük. Itt összesen három márkából és rengeteg ízből lehet választani. A Corában szinte ugyanezzel a felhozatallal találkozunk. Plusz pont jár azért, hogy a diabetikus, a laktózmentes és a zsírszegény tejtermékeket egymás mellet helyezték el, így az egészséges életmód híveinek nem kell keresgélniük. A diabetikus termékeket - például a kekszeket, nápolyikat, lekvárokat és csokikat - mindkét hipermarketben a cukrok mellett lehetett fellelni. A nassolnivalók ára 100 és 800 forint között mozog. A por, tabletta, valamint folyadék formájában kapható édesítőszereket pedig a diabetikus termékektől pár polcnyira helyezték el. Míg a Tescóban a készletet kicsit lefosztották, a Corában szinte minden polc csurig volt. Itt az ismert márkákon kívül az üzletlánc saját termékeit is meg lehet vásárolni, nyilván kedvezőbb áron. A 75 grammos hazai por például 599 forint, míg márkás társait 845, 999 és 1099 forintért lehet beszerezni.

Extraság: Van macskanyelv, vagyis a nagy klasszikus diabetikus változata, mogyoró- és nugátkrém, valamint rengeteg nassolnivaló. Azt a belső űrt, melyet a diabetikus csokoládémikulások hiánya okozott, azonban még a többféle, édesítőszerrel készített szaloncukrok és bonbonok sem tudták feledtetni.

Klikk!

Bioboltok: kínálnak, de drágán

A Mamut Biocenterében hosszas keresgélés után - mivel nem volt külön diabetikus részleg és néhol a magyar nyelvű címkék is hiányoztak - szinte csak a joghurtok között találtunk teljes mértékben cukormentes terméket. De megemlítenénk a holland "bio natúr waffelt", melyet mi is kipróbáltunk, és nagyon ízlett annak ellenére, hogy sem cukrot, sem édesítőszert nem tartalmaz. Mivel a legtöbb termék azonban mézzel illetve nádcukorral ízesített, ezért cukorbetegek számára nem ajánlott a fogyasztásuk, hiszen a méz egyértelműen tiltólistás. Gyurcsáné Kondrát Ilona az árak miatt nem ajánlja betegeinek a bioboltokat. "Ha ezt javasolnám, a cukorbetegek 80 %-ka azt mondaná, hogy számára anyagilag nem betartható a diéta. Az én alapelvem az, hogy egy legkisebb falu legkisebb közértjében vásárolva is legyen összeállítható az étrend, ügyelve az egyszerre elfogyasztható szénhidrátok mennyiségére."

A Múzeum körúton levő nagy bioboltban egy polcon ugyan, de többféle csokoládét találtunk, közöttük étcsokisat is. Emellett kínálnak pudingport (298 Ft) is és mogyorós nápolyit, de hozzá kell tenni, nem olcsón. A táblás csokik ára 375 Ft-tól az 525 Ft-ig terjed, de mondjuk az már biocsoki. A bioboltokban az a praktikus, hogy általában süteményeket is árulnak. Itt is lehet kapni cukormentes bejglit, ami elég méretes, viszont egyáltalán nem olcsó: egy szelet 390 Ft, és hasonló árban van a megyes pite és a meggyes-kókuszos pite is. Sejtésünk szerint az ár részben a candida-őrületnek köszönhető, hiszen aki ebben szenved, nem tanácsos, hogy cukrot egyen, amiből többek között az élelmiszeripar is hasznot húz.

Klikk!

Erős Antónia hiányolja a diabetikus sütit a hagyományos mellől

A kicsi illetve átlagos méretű élelmiszerboltokban meglepően szűk a diabetikus termékek keresztmetszete. A Plusban, Sparban például alig találtunk néhány terméket, elsősorban csokoládé vagy nápolyi az, amivel jó esetben rendelkeznek. Akkor már sokkal érdemesebb bioboltot felkeresni, de számítsunk rá, hogy a nagyobb választék mellett magasabb árakat is fogunk találni. Megkérdeztük az Egy csepp figyelem! alapítvány alapítóját, Erős Antóniát, hogy neki mik a tapasztalatai. Az RTL Klub híradósa - akinél tizenhárom évvel ezelőtt diagnosztizálták a betegséget - elárulta, hogy a speciális üzletekben szinte soha nem járt, viszont a hipermarketekben mindig megnézi, hogy milyen diabetikus termékeket kínálnak a fogyasztóknak. Erős Antónia úgy véli, hogy a választékra nem lehet panasz, hiszen a gyártók egyre több "hagyományos" édesség diabetikus változatát dobják piacra. Ilyen például sok gyerek kedvence, a mogyorókrém. "Bár én nem vagyok édesszájú, együtt érezek azokkal a gyerekkel illetve felnőttekkel, akinek egyik pillanatról a másikra kell lemondani ezekről az ételekről." Erős Antónia hozzátette, egyedül csak a jégkrémek és a sütemények terén van némi pótolni való, hiszen míg külföldön már a "hagyományos" cukrászdákban is meg lehet találni egy-egy sütemény diabetikus változatát, itt csak bizonyos helyeken árulnak édesítőszerrel készült sütik. Erős Antónia szerint az egyetlen igazán nagy problémát az ár jelenti. "Azoknak, akik átlag fizetésből illetve nyugdíjból élnek nem könnyű ezeket a termékeket kifizetni. Egy-egy diabetikus termék akár másfélszer, kétszer drágább egy cukorral készült árucikknél. Például a sütemények esetében sokszor jobban jár az ember, ha otthon készíti el." A híradós tapasztalati szerint a diabetikus finomságok sem küllemben, sem ízben nem térnek el hagyományos társaiktól.