horoszkóp

Jézus-diétával fogynak az amerikaiak

2005.05.23. 15:56
Kenyér, hal, vörösbor és egy kis sáska. Ezen kellékek segítségével karcsúsodnak az új, úgy nevezett Jézus-diétát követő amerikaiak.

Don Colbert, floridai orvos szerint a karcsúság legbiztosabb titka, ha állandóan azt kérdezzük magunktól: vajon mit enne most Jézus? Az orvos most megjelent könyvében (melynek címe is azt kérdezi, mit enne Jézus?) az Ótestamentumban említett étkezési szokásokat és étrended elemzi, és tartja követendőnek. Könyvében elsősorban a hívő emberekre kíván hatást gyakorolni, hiszen a fogyni vágyókról eleve feltételezi, az élet minden területén Jézus Krisztus követője.

A Biblia segít

"Ha igazából minden területen követni akarod Jézust, nem szabad elhanyagolni a táplálkozást sem. Az amerikaiak egészségi állapota egyre rosszabb, és ez főleg a helytelen táplálkozási szokásokra vezethető vissza" - mondta határozottan a Jézus-diéta kiagyalója. Colbert doktor szerint az amerikai népet elhízási járvány fenyegeti, aminek oka, hogy honfitársai egyfolytában és mindenhol túlméretezett menüket zabálnak. Az orvos legnagyobb bánata, hogy úgy látja, a legtöbb ember nem is akar megváltozni, és ahelyett hogy táplálkozására fordítana nagyobb figyelmet, inkább gyógyszereket szed, hogy csökkente az elhízással járó kellemetlen tüneteket. Colbert doktor azonban eltökélte, megreformálja népe táplálkozását, és Jézus nyomdokaiba tereli z amerikaiakat. "Ha ráveszem az embereket, hogy a Biblia felől közelítsenek az étkezés felé, ez lehetőséget biztosít számukra, hogy megfelelően válasszák meg az étrendjüket és az életmódjukat, és hogy kicsit lassítsanak az élettempón." - indokolta a Bibliai táplálkozás előnyeit Don Colbert, akinek diétája egyébként nem biztosít túl változatos étkezést.

Sok kenyér, kevés hús

A hagyomány szerint Jézus az utolsó vacsorán kenyeret evett és ivott egy kis bort. "Ők pedig adának neki egy darab sült halat, és valami lépesmézet. Melyeket elvőn, és előttük evék" - olvasható Lukács evangéliumában (Lukács 12:42), máshol pedig ezt írja: "És valamely városba bementek, és befogadnak titeket, azt egyétek, a mit elõtökbe adnak (Lukács 10:8), ami Colbert szerint azt jelenti, hogy Jézus arra bátorította követőit, ne csináljanak nagy felhajtást az evésből, egyék egyszerűen azt, amit látnak. Dr. Colbert szerint Jézus elsősorban természetes ételeket evett, leginkább zöldségeket, babot és lencsét, azok természetes mivoltában, vagyis sokszor nyersen. "Valószínűleg búzakenyeret is evett, sok gyümölcsöt, rengeteg vizet, és néha vörösbort is. Húst valószínűleg csak különleges alkalmakkor ehetett, körül-belül havonta egyszer" - sorolja tovább Jézus étkeit Colbert.

Leginkább éheztek

"Jézus korában egy mediterrán szegény ember fő étke a kenyér lehetett. A Tiberias-tó környékén ezen kívül még a hal is számba jött, bár egy parasztember valószínűleg csak ki mennyiségben juthatott hozzá" - mondta Eric Eve, az Oxford Egyetem teológusa a BBC-nek Az Újtestamentum tanait oktató professzor szerint a szőlőt és az olivát is inkább csak kereskedelmi céllal termelték, és az egyszerű embereknek nem nagyon jutott. Eve szerint az élelem ritka és kevés volt, a legtöbb ember általában éhes lehetett, és csak annyit tudott enni, hogy ne haljon éhen. A teológus éppen ezért elképzelni sem tudja, hogy bármelyik amerikai polgár lekesedne a Jézus-korabeli, biblikus táplálkozásért.

Disznót ne, sáskát igen

Dr. Colbert szerint Mózes nem véletlenül tiltotta bizonyos húsok, például a disznó és a nyúl (sőt, valójában ennél sokkal több húsféle) fogyasztását. "Jézus bizonyosan nem evett disznót, nyulat, vagy olyan vízi álaltot, amelynek nincs pikkelye, például rákot. Ezek a húsok egytől-egyig nagyon hízlaló, zsíros savakat, és telített zsírsavakat tartalmaznak, amelyek könnyen elhízáshoz vezetnek" - fejti ki Colbert, arra utalva, hogy Mózes táplálkozástudományi alapon jelölte ki az ehető állatokat. A disznóról és nyúlról lemondani kénytelen amerikaiaknak talán vigaszt jelenthet, hogy Mózes minden további nélkül elfogadhatónak, sőt támogatandónak ítélte például a sáskafogyasztást (Ezeket egyétek meg azok közül: az arbé-sáskát az õ nemével, a szolám-sáskát az õ nemével, a khargol-sáskát az õ nemével és a khagab-sáskát az õ nemével"; 3Móz 22.). Don Colbert egyébként könyörületes honfitársaihoz, nem azt mondja, hogy egyáltalán ne fogyasszák ezen húsokat, pusztán mértékletességre inti őket.

A biblikus orvos szerint ugyanakkor nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogyan. Az embereknek szerinte e téren is Jézust kellene követni, ő és a tanítványok ugyanis nem habzsoltak, lassan ettek, órákon keresztül, odafigyelve az ételre, gyorskajáról pedig szó sem lehetett. A Mit enne Jézus? című könyvet, sőt a hozzá tartozó szakácskönyvet is meg lehet rendelni Colbert doktor weboldalán.