horoszkóp

Fogyás csokival és száraz zsömlével

dns
2005.06.28. 16:47
A rák jegyűek túl sok lekvárt esznek, a kígyó típusú emberek kétszer tömik tele magukat naponta. Az amerikai diéta egy alkalommal engedélyezi a csokit, az anyagcsere diétát egy szikkadt zsömlével kell indítani reggelente. Megjelent a minden fogyókúrát összegző könyv.

Ha összegyűjtenénk, és megvennénk a könyvesboltban kapható kortárs fogyókúrás könyvek javát, akkor azok polcra rendezése már önmagában szálkásítaná az izmokat, mégis tegyük fel, hogy rendeltetésszerűen használjuk a kiadványokat. Ez esetben még nehezebb dolgunk van, mert ki kell választani a legkevésbé taszítót, holott nagy részüknek még az ajánlója is zsibbasztó.

Heti négy kiló

A Zsírégető diéta című kiadvány előszavából például megtudjuk, az élelmiszerekben megtalálhatók azok az "építőkövek", amelyek a zsírtartalék lebontásában játszanak szerepet. Az Ádám és Éva- testtípusdiéta az "energiafeltöltés új módját" mutatja be, és segít kezelni a "stressz okozta étkezési panaszokat". Összegezve a diátés könyvek ígéreteit, kiszámoltuk, átlagosan négy kilót fogyhatunk tíz nap alatt, és szinte mindegyik a divatos nagyvárosi betegségek (szorongás, krónikus fáradtság, depresszió, pánikszindróma) leküzdését ígéri az étrendje pozitív mellékhatásaként.

Amikor először hallottunk arról, hogy egy újabb könyv jelent meg, amely az eddigi összes diétát megismerteti, feltételeztük, könnyebben eligazodunk majd. Abban természetesen nem hittünk, hogy ez után nem lesz szükség az esőerdők további pusztítására, mert nem állítanak többé össze ilyen ipari mennyiségű fölösleges szakirodalmat. A diétakonjuktúra végét még megjósolni sem lehet. A Nagy fogyikönyv tehát nem egy korszak lezárását jelző antológia, inkább egy újabb vállalkozás.

Vázlat

A kötet előszavából nem kapunk újabb információt az iparágról, sem arról, ki állította össze a leginkább orvosi prospektusra hasonlító, bordóval szedett kötetet. A kiadó üzenetét Vidacs Éva írta, aki egyebek mellett arról értekezett, vannak a világban kövér és sovány emberek, és az életben vállalt küzdelmek közül kiemelkedik, amikor lemondunk a nagyi diós beiglijéről. Szerencsére a diéták tételes leírása praktikusabb, és magában hordoz néhány új ismeretet. Elsőként az almakúrán időzünk döbbenten. A módszer lényege szerint ez a kúra nem jár kötöttséggel és a megvonási tünetek észrevétlenek maradnak. Abban azonban nem vagyunk biztosak, hogy a kúra után még valaha is rá tudunk nézni a gyümölcsre, mert az étrend annyi változatosságot enged meg, hogy a harmadik héten már citromos vizet is ihatunk az alma mellé.

Az Amerikai sikerdiéta fejezetben a közismert 90 napos kúrára ismerünk, amelynek során a fehérjenapot keményítőnap, majd szénhidrátnap (ekkor kötelező az esti egy szelet főzőcsokoládé elfogyasztása) és végül gyümölcsnap követi. Az ígéretek közt szerepel, hogy az étrendünk megváltozik, és a kúra végére 15-20 kilóval kevesebbek leszünk. Kérdés, hogy meddig. Az anyagcserediéta a kiadvány szerint csak azoknak ajánlott, akik be tudják tartani a szigorú étrendeket, ugyanakkor nem szeretnek éhezni. Az egyik napra előírt reggeli üres "szikkadt zsömle",és a másikra szánt "sárgarépa citrommal" párosítás elviseléséért cserébe az étrend azt ígéri, hogy anyagcserénk megváltozik, és három évig nem szedünk fel felesleges kilókat. A könyvből nem derül ki, hogyan zajlik a változás, a szerkesztő a Max Planck Intézet kutatására hivatkozik.

Mítoszok a diétában

Az Asztrodiéta már mitikusabb irányba visz. A mottója: "sorsunk a csillagokban". A feltételek, követelmények alcím alatt a gyűjtőmunkát végző jelzi, szükséges az alkatunk elfogadása. Ez a kikötés több sebből vérzik, fogyókúrára ugyanis nemigen van szükség, ha békében élünk az alakunkkal. Másfelől a diéta kitalálója feltételezi, hogy minden azonos jegyben született ember hasonló fizikai adottságokkal rendelkezik. Így a Bika "húsos, telt formáit" sok sétával tökéletesítheti, a "kerekded fenékkel" megáldott Rákról pedig azt kell tudni, hogy túl sok gyorsan égő cukrot: lekvárt, tortát, üdítőt fogyaszt, és elhízásához a mozgásszegény életmódja járul hozzá elsősorban. Ez kíváncsivá tett: nem reprezentatív felmérésünk során négy Rák jegyűt kérdeztünk erről: egyikük sem kedveli különösebben a lekvárt, és hetente két-három alkalommal sportol.

Az úgynevezett Bécsi diéta is az anyagcsere-változással operál, és három éves garanciát ad az elért testsúlyra. Itt gondolunk először az oldalak fölösleges szaporítására ahelyett, hogy ha nem is az agyonreklámozott Atkins-diétával (vagy annak legújabb változatával, a három szakaszos déltengeri diétával) foglalkozzon inkább a szerző, de tudjunk meg több információt például a Jin-jang módszerről. Az étrend alapjáról ugyanis annyi derül ki, hogy a meleg (jang) éghajlaton élőknek déligyümölcsöket, salátákat és hideg italokat érdemes fogyasztaniuk, az északi jineknek sült és főtt ételeket, céklát és zellert. Az ételek általános jellemzőinek leírása szerint a jang típusú ételek a"kemény, vagy puha, de nem folyékony, sós, keserű, száraz, forró" kategóriák tartoznak.

Kígyók és kiegészítések

Csüggedten lapozunk tovább, majd át a Joghurtdiétán, az Eperkúrán és a lisztmentes Gombás fogyókúrán, amikor rátalálunk az asztrológiai diétához hasonló sablonokkal élő Kígyó-madár-nyuszi diétára. A módszer arra épül, hogy mindannyian a három állat típusának egyikéhez tartozunk, amelyet alapul véve kell az étrendet összeállítani. Már az is problémákat okozhat, hogy a kategorizáljuk magunkat, a leírások átmeneti jellegűek. A kígyó például naponta egyszer-kétszer eszik, de "pukkadásig", nem nassol, de lefárad a nagy zabálásoktól. A nyuszinak ugyanakkor nincs ideje enni, ezért rendszeresen jár látványpékségbe. Úgy tűnik, hétfőről-keddre alakulhat a típusunk. Szinte minden felvázolt étrendhez érdemes tehát hozzáolvasni az interneten, vagy a polcra archivált gyűjteményben.