horoszkóp

A fogyókúra általában hízással végződik

2004.09.14. 11:05
A diéta fajtájától és tartalmától teljesen függetlenül a fogyni vágyók harmada végül súlygyarapodással végzi a fogyókúrás kalandot, és az áhított súlyt mindössze tizennyolc százalék éri el.
A Brit Dietetikus Egyesület 4000 férfit és nőt érintő felmérésében úgy találta, az emberek többsége megszállottan kipróbál minden olyan módszert, ami gyors és könnyű fogyást ígér - írja a BBC. Ez pedig a szakértők szerint igen egészségtelen, hiszen ha az ember minden "újdonságot" kipróbál, azt jelenti, hogy táplálkozása és tápanyagbevitele rendszertelen és állandóan változik. Márpedig a felmérések azt mutatják, - legalábbis Nagy-Britanniában -, hogy az emberek negyede állandóan kilói ellen harcol, mintegy 40 százalékuk azonban beismerte, hamar feladja fogyókúrás terveit, mert mindig elcsábul valami finomság láttán.

Visszahíznak

A nők többsége elmondta, a fogyókúra befejezése után majdnem mindig újból elkezdenek hízni, sőt 40 százalékuk bevallotta, hogy általában még súlyosabbak lesznek, mint a fogyókúra előtt. A férfiaknak kisebb hányada, mintegy 20 százaléka mondta ugyanezt. Az orvosok által megkérdezett emberek döntő többsége azt mondta, jelenleg is alkalmaz valamilyen fogyókúrát, annak ellenére, hogy tisztában van vele, az állandóan változó étrend rossz hatással lehet egészségi állapotára.

A felmérést végző egyesület ezért most úgy döntött, egy internetes oldalt készít, hogy segítse a britek táplálkozását. Az oldalon találhatók praktikus étkezési tanácsok, a testtömegindex kiszámítását segítő programok, valamint otthon könnyen elvégezhető gyakorlatok.

Sikertelen próbálkozások

Mindent egybe vetve a fogyókúráról végzett felmérés kiábrándító eredményekkel végződött, hiszen a fogyókúrázóknak mindössze 18 százaléka érte el diéta révén az áhított súlyt. Igaz, csak minden ötödik ember bírta legalább egy hónapig a koplalást, míg két hónapig csak a fogyókúrázók tíz százaléka tartott ki. Ennek ellenére a férfiaknak kétharmada, míg a nőknek több mint háromnegyede állandóan elégedetlen súlyával. A férfiak általában 6-10 kilótól szeretnének megszabadulni, a nők ennél szerényebbek, ők már 3-6 kiló súlycsökkenéssel is beérnék.

Lis Anderson, a Brit Dietetikus Egyesület szóvivője szerint a legnagyobb probléma, hogy ezek a csodadiéták túl egyhangúak, és emberek hamar megunják, és elcsábulnak. Másrészt, ha végig is csinálják, nem mozognak mellé, így miután abbahagyták a fogyókúrát, hamar visszahíznak.