Idén harmadik alakalommal rendezik meg a Divatolimpiát. A Magyar Divat Szövetség által szervezett versenyen részt vehetnek profik és amatõrök is, már ha van kedvük "etno, business vagy wellness" ruhákat tervezni.

Belterjes szakma

A Divatolimpia pályázat kiírásának célja az volt, hogy a pályán tevékenykedõ fiatal és gyakorlott, különbözõ egyetemeken és divatiskolákban végzett tervezõk bemutathassák tudásukat, tehetségüket úgy a szakma, mint a nagyközönség számára. "Az a legnagyobb baj, hogy az egész szakma nagyon belterjes. A legtöbb iskolának nincs pénze arra, hogy egy nagyszabású bemutató keretében megmutassa, hogy végzõsei milyen munkákra képesek. Egy divatbemutató elképesztõ költségekkel jár. Ha sikerül egy-egy nagyobb rendezvényt összehozni, oda legtöbbször a támogatók, vagy az iskola hallgatói mennek el. Így innentõl kezdve minden csak ismeretség kérdése. Na és persze pénzé is. Az alapállapot az, hogy a gazdag gyerekeknek sokkal több esélyük van ebben a szakmában" - tudtuk meg Dr. Ács Klárától, a Magyar Divat Szövetség fõtitkárától.

Komoly érdeklődőknek

A 2006-os Divatolimpiára mindenki jelentkezhetett nem volt semmiféle megkötés, így jelentkezhettek gimnazisták, de ismert iparmûvészek is. "A tavalyi tapasztalatokból kiindulva arra jutottunk, hogy nevezési díjat kell fizetniük a jelentkezõknek, ami idén húszezer forint volt. Erre csakis azért volt szükség, hogy tényleg csak azok jelentkezzenek, akik komolyan gondolják." - tudtuk meg Frenyó Krisztinától, az MDSZ képviselõjétõl. Tavaly ugyanis nagyon sok pályázatok egybõl ki kellett selejtezni, mert látszott rajtuk, hogy inkább viccbõl küldték be azokat. "Az idei pályázatok nagyon színvonalasak. Nekem a személyes kedvencem a wellness kategóriában érkezett. A pályázó a budapesti fürdõkben látható freskók által inspirált pályamûvet adott be." - mesélte Dr. Ács Klára.

Gyakran indulnak már befutott tervezõk

A 2005-ös Divatolimpián olyan húzónevek is indultak, mint a magyar márkatermék kategóriában kitüntetett Makány Márta, vagy a kiegészítõk kategóriában induló Vágó Réka. "Idén körülbelül ötvenen jelentkeztek. Maga zsûrizés két részbõl áll. Elõször a beküldött rajzokat zsûrizzük, hiszen nem várhatjuk el, hogy valaki mindjárt le is varrasson egy egész kollekciót. Aztán a rajzok alapján kiválasztottuk, hogy kik juthatnak tovább. Ez azt jelenti, hogy a pályázóknak nyárig le kell varrniuk a minimum három darabból álló kollekciójukat. Míg elsõ körben a Magyar Divat Szövetség munkatársai és neves tervezõ iskolák tanárai zsûriztek, a második, tényleges zsûrizésen már nem csak szakmabeliek lesznek jelen. Legtöbben egyébként a wellness és az etno kategóriában jelentkeztek, valamiért az üzleti elegancia kategóriában a legkevesebben. Ez nagy kár, mert azóta több bank és szálloda is jelezte, hogy lenne igény arra, hogy valaki fiatalos, igényes egyenruhát tervezzen alkalmazottaik számára.

Október 7-én a Magyar Divat Szövetség által rendezett bemutató keretében osztják majd ki a díjakat. Az elsõ helyezett minden kategóriában 500 ezer forintos pénzjutalomban részesül a többiek pedig különdíjakat kapnak majd. Emellett pedig a Magyar Divat Szövetség fotósa fog képeket készíteni minden egyes pályamûrõl.