Csütörtökig mutatják be Párizsban a nagy divatházak tavaszi és nyári "haute couture" kollekcióit. A seregszemle a legnevesebb divatházak felvonulásával kezdődött, de Christian Lacroix, Givenchy, Emanuel Ungaro, Scherrer, Valentino, Jean-Paul Gaultier, Ralph Rucci és Elie Saab kreációi is megjelennek csütörtökig a divat fővárosának kifutóin. Íme egy rövid áttekintés.
Idén valamennyi luxuskollekcióra elmondható, hogy a lehető legnagyobb kontrasztosságra törekedett. Az ellentétesség mellett a sztárkreátorok a nőies vonalvezetést hangsúlyozzák: szellős, finom és csinos, csipkével, tüllel, szalagocskákkal díszített modellekkel álltak elő. Az első három nap után kiderült: a Diorral, Versace-val és Chanellel nyitó "haute couture" felvonulás tobzódik a luxusban és nem ismeri a hazug szemérmet.

Tekintse meg képeinket!
A keddi Chanel show mottója a "kontrasztosság" volt: szűkszabású, fekete pamutkabátokat kombináltak rövid, felduzzasztott szoknyákkal, és fordítva: szűk szoknyákhoz társítottak robosztus felsőrészeket. A Chanel persze nem volna Chanel a legendás tweedkosztüm nélkül: fekete, bézs és pasztellszínek uralkodtak, a szoknyák térdmagasságban felduzzasztva vagy összefogva. A divatház megszokott adu ásza ismét a menyasszonyi ruha volt: egy vékonyszabású, fehér, földig érő modell, gyöngydíszítéssel, melyben Alek Wek, a fekete topmodell vonult fel.

Szexi és nemes: ebben a stílusban mutatta be Donatella Versace olasz kreátor tavaszi és nyári haute couture kollekcióját. Különböző alakú és funkciójú drágakövekkel borított modellek, ametiszttel és topázzal díszített vékonyszabású ruhák, kristálycseppekkel szórt pezsgőszínű anyagok jellemezték a divatház idei trendjét.

A Versace nagy hangsúlyt fektetett a nőies vonalvezetésre is, melynek során a strucctoll is nélkülözhetetlen elemnek bizonyult. Az eseményen feltűnt az olasz divatházat reklámozó Christina Aguilera is.

Selyem minden mennyiségben. Ez dominált a Torrente divatház hétfői bemutatóján. Bőségesen felcicomázott és színekben tobzódó modellek uralták a terepet. Ez volt egyébként a 28 éves Julien Fournié első Torrente kollekciója, aki kreációival egyértelműen a romantikus nőiességet hangsúlyozta: áttetsző természetes selyem, szatén, korzett és elegáns fátyol kendő tűntek nélkülözhetetlen kellékeknek. Különösen sikk és vonzó a térdmagasságig érő csipkeruha, melynek hímzései éppen csak a test legintimebb részeit fedik; mindehhez a trendi nő csaknem bokáig érő nyakkendőt köthet. Az említett kreációk mellett barokk stílusú buja ruhákkal is előállt a Torrente.

Az egyiptomi múmiák bűvöletében jelentek meg a legfrissebb Dior ruhák. A kollekciót tervező brit John Galliano egyiptomi utazása jelentette az inspirációt a hangsúlyozottan keskeny sziluettek, türkizben pompázó hímzések, a korallvörös és az arany összhangját magába olvasztó ruhákhoz. Tüllel és flitterrel "megbolondítva" tökéletes múmiakülsőt kaptak a felvonuló topmodellek.

A kollekció kiemelkedő darabja kétségtelenül egy Tutanhamonra hajazó modell volt, melynek anyagát aranypikkelyekre emlékeztető komplikált lézertechnikával színezték.