Hétfőn kezdődik Párizsban a legelőkelőbb divatházak nyári luxuskollekcióinak hete: az "haute couture" nagyjai általában látványos manöken-felvonulásokon tárják a világ elé új, irányadó kreációikat, ez a helyzet a Dior és a Chanel esetében, mások, mint Ungaro, meghívottak szűkebb körével ismertetik meg az eddig titkolt meglepetéseket.
A luxuskonfekció iparának, a "pret-a-porter"-nek sokak számára hozzáférhető termékeitől eltérően az "haute couture" vezető divatalkotóinak modelljei csak egy szűk elitnek szólnak, ezek a divatházak éppen ezért gazdaságilag sebezhetőek - csak akkor lehetnek stabilak, ha konfekcióipari elágazásaik vannak. Ezt mutatja, hogy másfél évtized alatt - 1987-től napjainkig - az elismert párizsi elit luxus-divatházak száma a felére, mintegy tucatnyira apadt.

Zártkörű bemutatók

A sikeresek közé tartozik a Dior, amely erre az alkalomra emelt építményében ezer meghívottnak mutatja be a divat nagyhetén új kreációit, John Galliano, a vezető tervező legutóbbi egyiptomi útjának ihletére aranyszínbe vonja az emelvényt. A Chanel egy elegáns belvárosi luxuspalotában két alkalommal vonultatja fel a topmodelleket 300-300, gondosan kiszemelt meghívott előtt, esetenként 49 ruhakölteményt mutat be.

A divathét első szemléjét a régi párizsi tőzsde épületében, a Brongniart-palotában tartja a Torrente, ugyanitt kerül sor az utolsóra, Elie Saab bemutatójára.

A Versace az előkelő Ritz hotel úszómedencéjét választotta a show színhelyéül, Christian Lacroix és Valentino a képzőművészeti főiskolán, Scherrer a Ledoyen étterem pavilonjában varázsol divatparádét, Jean-Paul Gaultier a Porte dorée palotában vonultatja fel a lányokat. Emanuel Ungaro, Givenchy és néhány más tervező viszont szinte családi körben, magában a divatházban, egy-egy alkalommal alig néhány tucat meghívott előtt prezentálja munkásságát, hogy ily módon, mint Ungaro hangoztatja, visszatérjenek a gyökerekhez.

Divatbábok

Maurizio Galante olasz divatbemutatója bábszínház lesz: 1:5 arányú figurák fogják hordani kreációit, ezeket bábosok fogják mozgatni a pódiumon. Az ötlet a 18. században fogant: akkor volt szokás felöltöztetett játékfigurákat küldeni a potenciális vevőkhöz, akik így otthonukban választhatták ki a nekik tetsző modellt.

Chantal Thomass nyolcéves távollét után jelentkezik: fehérneművel és fürdőruhákkal. Hubert Barrere, a fűző specialistája esti fehérneműt és fűzőket mutat be kínai és japán ihletésű modellekkel.