horoszkóp

Ha unja a tömegruhákat: öltözködjön dizájnerboltból

2008.03.26. 13:10
Elege van a nagy áruházak tömegruháiból? Ha már megint szembejött önnel az utcán a H&M-es, zarás vagy mangós szoknyája, talán vágyik egy egyéni darabra. Három budapesti boltba tértünk be, és elbeszélgettünk a tulajdonosokkal arról, hogy hogyan készülnek az egyedi gombok, a hatvanas éveket idéző ruhák és a nyakláncok: az Eclektickben, a Barackban és a Látomásban jártunk.

"Az emberek éheznek a másra"

Az Irányi utcában működő Eclectick üzletbe belépve egy kicsit úgy éreztem magam, mint ha Meseországba csöppentem volna: színes, vidám ruhakavalkád, a cégtábláról is visszaköszönő mókás baba- és állatfigurák és egy barátságos eladó fogadott. Az Eclectick stílusa egyszerre tud játékos, szokatlan és mégis elegáns lenni, míg más darabok inkább sportosak és vagányak. "Nincsenek évente vagy félévente változó témák, ami alapján gyártunk, van egy vonal, amit követünk, de az összes benyomást, ötletet bármikor felhasználjuk. A legnagyobb tapasztalat, hogy bátran csináljak mindent, ami eszembe jut, mert az emberek nem annyira prűdek, mint ahogy a tervezők általában elképzelik, inkább éheznek az ilyen dolgokra" - mondta Farkas Edina, az üzlet tervezője és tulajdonosa. Magyarországon először az Aquanauta csapattal közösen nyitottak boltot Aqua-tick néven, ami januárban bezárt, az Eclectick pedig 2,5-3 éve működik.

Klikk az Eclectick-képekért!

"Az Eclectick kifejezés illik a boltra: 60-70 %-ban a saját termékeinket forgalmazzuk, de árulunk más tervezőktől is." A már említett kisfiú, kislány és ejtőernyős kutya figurák pedig ruháról-ruhára visszaköszönnek, játékos márkajelzés gyanánt. "Az egész Eclectick- világ összefonódott velünk, a figurák családtagok, a vevők ettől érzik, hogy a mi ruháinkat hordják."

Árak: felsők: 5000-7000 Ft, szoknyák: 6000-8000 Ft, ruhák: 10 000 Ft körül.

Lecsillapodott látomások

A Dohány utcában megbúvó Látomás dizájnbolt lassan 10 éve gyűjti össze és árulja fiatal magyar tervezők munkáit. Szontágh Julie üzletvezető olyan tervezőkkel dolgozik együtt, mint például Nádasdi Kati, Zuppa, Lollypopp vagy a Balkán Tangó, de az üzlet saját tervezésű ruhákat is készít. "Régebben inkább a sokféleségre törekedtünk, ma már letisztultabb a stílusunk, jönnek sokan, akik ajánlanak nagyon agyament dolgokat, de most már inkább a hordhatóság és eladhatóság a cél."

Látomásos ruhák és kiegészítők

Szontagh Julie elsősorban saját ízlése alapján válogat a tervezők és munkái között. "Ami nagyon a tiniknek szól, már nem érdekel, inkább olyan nőknek árulok, mint amilyen én vagyok, tehát a 30-as korosztálynak." Ezek a ruhák már valóban visszafogottabbak, mint a kezdetekkor, gyakori a fekete szín, szolidabbak a minták és szabások. Különlegességük nem az extrémségből, hanem a különböző agyagok, minták és színek egyedi, de mégis harmonikus összekapcsolásából ered. Női utcai ruhákat (az alkalmi nem jellemző), táskákat, ékszereket, fehérneműt, kalapokat találhatunk itt, egyszóval a női ruhatárat A-tól Z-ig.

Árak: felsők: 7000-10 000 Ft, szoknyák: 12 000-14 000 Ft, ruhák: 14 000-19 000 Ft.

Kicsi műhely, nagy fantázia

A Kálvin térhez közeli, aprócska Barack divatműhely neve leginkább a könyvtárlátogató egyetemisták számára cseng ismerősen. A bolt tényleg egy kis varrodára emlékeztet, a műhelyhangulatot az emeletről lehallatszó varrógépkattogás csak fokozza. A hely szűkössége kicsit zavaró az első pár percben, de ugyanúgy előnyére is válik a boltnak: szinte a csillárról is lóg valami színes, csillogó-villogó mütyür, ami felvidítja az embert. Opauszki Szilvia, az üzlet egyik társtulajdonosa és tervezője, épp egy esküvői ruhaigazításról érkezett meg. "Az üzletet '99-ben a barátnőmmel, Seller Orsolyával közösen indítottuk, négy éve költöztünk ide a Kálvin tére. Minden munkafolyamatot együtt végzünk a tervezéstől a kivitelezésig, nehezen is tudunk egymás nélkül dolgozni, úgy összeszoktunk. Most már jobban törekszünk a hordhatóságra és a természetes anyagválasztásra, de még mindig próbálunk különleges ruhákat készíteni, ami nem sablonos, és eltér az adott standardoktól."

Barack-képek

A Barack erőssége elsősorban az alkalmi ruha: a mostani kollekcióban sok a selyem hatású, fényes anyag, kedvelik a fűzőszerű felsőket, amelyhez térdigérő szoknya passzol. A színek és minták teljesen változatosak, vannak sűrű virágos, tarka-barka költemények, és egyszínű visszafogott, sötétebb tónusú ruhák. A kollekció szinte naponta cserélődik, mindenből csak egy darab és méret készül, de a lányok méretre igazítást is vállalnak. És ha valaki saját ötleteivel, terveivel kopogtat be hozzájuk, a megvalósításban is segítenek.

Árak: blúzok, nadrágok: 5000-8000 Ft, szoknyák: 4000-15 000 Ft, ruhák: 7000-25 000 Ft.