horoszkóp

A kutyák is imádnak öltözködni

2006.04.25. 14:43
Britney Spears szerint az ő kutyái trendibbek, mint Paris Hiltonéi, aki viszont a ruhájával egyező körömlakkal pingálja a saját ölebei körmét. A külföldi sajtóban már olvashattunk kutyáknak tervező top-divattervezőkről és felékszerezett házikedvencekről, de mi a helyzet itthon?

Teljesen érthető, ha a kistestű, rövidszőrű kutyák hidegben-esőben kezeslábast hordanak, elvégre ha már tenyésztéssel sikerült kontinentális éghajlat alatt életképtelenné alakítani őket, megérdemelnek egy kis segítséget az életbenmaradáshoz. Vállalkozóbb kedvűek maguk is varrhatnak kedvencüknek, de a kisállatokra szakosodott boltokban, szupermarketekben, és többnyire a kutyakozmetikákban is kaphatóak az állatot melegen tartó ruhák, ezek azonban nem különösebben extrémek. Az egészséges kompromisszumot hordozó, a kutyát nem okvetlenül hülyének feltüntető ruháknak és csizmácskáknak azonban többnyire nem sok köze van a divathoz: fő szempontjuk a praktikusság, miszerint ne fázzon a szerencsétlen állat. Persze vannak, akiket ez nem elégít ki.

Haute couture kutyáknak

Klikk a képre!

Akik jobban szeretik, ha kedvencük egyéni ruhakölteményeket visel, esetleg kifejezetten hozzájuk öltözik, pár éve még igénybe vehette az Artista Divatstúdiónál szolgáltatásként működő a partner-look programot. "A nálunk készült ruhákhoz lehetett rendelni azonos modellt a kutyának is" - mondta el erről a Velvetnek Imre Katalin, a stúdió divattervezője és egyik tulajdonosa. Bár a szolgáltatásra esetenként volt igény, idővel mégis úgy döntöttek, kivonulnak erről a területről: "Jó poén volt egyszer-egyszer, de jó minőségű anyagokból színvonalas kutyaruhákat készíteni szériában nem volt kifizetődő". Mégsem a piac korlátozott felvevőképessége volt a fő ok: "Egy idő múlva mi magunk is kezdtük túlzásnak érezni az állat ilyen antopomorfizálását. Inkább leálltunk az egésszel."

Jelmezt is vállal

Marad tehát a külföldi beszerzés vagy a saját előállítás, de ha egyik sem működik, kereshetünk egy erre szakosodott szakembert is. Molnár Andrea kutyakozmetikusi tevékenysége mellett például saját tervezésű kutyaruhákat is varr, és egyáltalán nem érzi furcsának, ha valaki öltöztetni szeretné az ebét. A ruhaipari végzettségű kutyakozmetikus a gyerekruhákat és az üzletekben kapható kutyaruhákat veszi alapul saját tervezésű, Andrea Design néven forgalmazott modelljeihez, de ezek csak kiindulási pontként szolgálnak. A tervezőnő a bőrbarát pamut és plüss anyagokat használja, valamint vízlepergetős anyagokat, de elsődleges szempontnak mindig a kutya igényeit tartja - bár igényei a gazdáknak is vannak: "Van, hogy megrendelésre dolgozom, például volt már, hogy jelmezt kellett varrjak. Amerikai kutyástalálkozókon a jelmezes felvonulás és divatbemutató teljesen bevett szokás, sajnos itthon még nem tartunk itt. De úgy érzem, van rá igény, és előbb-utóbb mi is felfejlődünk idáig" - bizakodik az elkötelezett szépségszakember.

A gazdiknak egyéni igénye, hogy mit ad a kutyára - véli Molnár, tehát a kutyák nem csak időjárástól függően öltözködnek. "Most, hogy már nincs hideg, jön a trikóidőszak, és az ujjatlan pulcsik, mert esténként azért még hűvös van. Igazán meleg időben persze nem nagyon öltöztetik a kutyusokat, de akkor is lehet egy-egy csinos kis sálat-kendőt vagy baseballsapkát adni rájuk, ha olyan a gazdi" - avat be bennünket. A kutyaruha-vásárló gazdik persze olyanok: Molnár tavaly kezdte a varrást, és a kozmetikájában dolgoztató 50-60 ügyfeléből legalább negyvenen azonnal vásároltak is nála. Az igény most akkora, hogy az őszi kollekcióhoz már saját varrónőt keres. Az Artista Stúdió problémájával, miszerint nem érdemes hazai piacra gyártani, ő nem szembesült: legdrágább ruhája is kijön 8000 forintból, a legolcsóbbak pedig 2500-ért kaphatóak.

A pink idén is divat

Rendes divatszakemberhez méltóan Molnár a trendekről és a kutyaruha-viselet fő szempontjairól is tud felvilágosítást adni: "A ruha színe a kutyus színével kell harmonizáljon, és jó, ha minél feltűnőbb. Trendek talán inkább színben vannak, mint fazonban, idén például nagyon ment a rózsaszín, szerintem ez még jövőre is fog. Talán a köves díszítéseket nevezném kicsit kirívóbbnak, de ez van: idén nagyon mennek a strasszos feltétek".

Galéria!

Felhívtuk Molnár "NagyŐ" Anikót, mert neki több kutyája is van, és abban reménykedtünk, talán tud izgalmas részletekkel szolgálni öltözködési kultúrájukról. A Budapest Rádió szőke műsorvezetője azonban csalódást okozóan józanul áll ehhez a dologhoz: "A rottweilerem és a boxerem hülyén nézne ki nagykabátban, télen meg amúgy is meleg helyen vannak, nem visszük sétálni őket. A Pici terrier meg akkor jön be, amikor akar, szóval ha fázik, se kell felöltöztetni". A túlcicomázott öleb imidzse állítása szerint egyébként sem áll hozzá közel: "Én kifejezetten sajnálom őket, amikor kicsicsázva, bohócnak öltöztetve mászkálnak velük. Nekik lelkük van, és amikor az emberek kiröhögik az utcán, amiért hülyén néz ki, azt igenis megérzik".

A kutyaruha-divattervező Molnár szerint azonban vannak olyan kutyák, akik legalább annyira imádnak öltözködni, mint Paris Hilton: "Szeretik, ha öltöztetik őket, ők is érzik, hogy szebbek így! Az egyik kis yorkie, akire próbálgattuk a ruhákat, kifejezetten kérte utána, hogy adjam vissza rá az egyiket, otthon meg büszkén feszített az új cuccban" - ad bepillantást a divatkövető ebek lelkivilágába a szakember.

A menhelyen is örülnek neki

A divatszempontokat félretéve azonban a kutyaruha akár életmentő is lehet: Molnár egyik ügyfele például szabadidejében kutyamenhelyen segít az állatok körül, ahol egy nagyon idős és rossz állapotban lévő masztiff télen annyira fázott, hogy a hölgy végül bevitt neki egy régi kutyakabátot. "Amikor ráadtuk, valósággal feléledt: ugrált örömében, amiért végre nem fázik" - mesélte tapasztalatait.

Bártfai Gabriella, a budaörsi Állatmenhely egyik alapítója és ügyvezetője szerint nem jellemző, hogy kutyaruhákat kapnának adományként, de ők igazából bárminek örülnek, úgyhogy akár ez is jöhet. "Az állatok egy része szabad téren van, ahol kutyaházakban laknak. Télen ez nagyon hideg tud lenni, ezért bármilyen ruhaneműt örömmel fogadunk, amivel melegebbé tudjuk őket tenni: kiselejtezett pulóvereket, kabátokat, plédet, párnát, ágyneműt". Persze nyakörv, póráz is jöhet nekik, és mindegy, milyen a színe, vagy divatos-e. Aki pedig kevéssé öltözködés-központú, már akár pár kiló száraz kutyatáppal vagy konzervvel is segíthet azokon az állatokon, akiknek senki nem vesz strasszos kabátkát.