horoszkóp

A kocsma embere sör mellett dohányzik

2007.06.04. 17:12
Az írek és az olaszok sem kezdtek tömegesen tüntetni, így valószínűleg a magyarok is megszokják, ha 2009-ben tényleg kitiltják a cigarettát a kocsmákból és a bárokból. Belvárosi kávéházakban, kocsmákban érdeklődtünk, hogy érintené ez a rendelet a látogatókat. Kiadó, Szimpla, Ibolya presszó, Centrál és egy neve eltitkolását kérő pincekocsma: mindegy hol jártunk, az eredmény mindenütt egyformán felemás volt.

Berci (40)

Kiadó kocsma - Jókai tér

"Írországban a kocsmákban már egyáltalán nem szabad dohányozni, ami egy jó rendszer, védi az ott dolgozók egészségét. Egy újságban azt olvastam, hogy amióta betiltották, az emberek kevésbé járnak kocsmába. Ha itt sem lehetne dohányozni a szórakozóhelyeken, valószínű, hogy kevesebbet járnék, de egyáltalán nem bánnám. Mert a kocsmában az ember túl sok időt tölt el."

Luca (28)

Kiadó - Jókai tér

"Tulajdonképpen örülnék neki, de megértem a dohányosokat, mert tíz évig dohányoztam, tavaly január óta nem gyújtottam rá. Azóta sokkal jobban zavar engem is. Hosszú távon pedagógiailag, nemzetmentő célzattal jobb, ha minél kevesebbet látják a gyerekek, ezt azért mondom, mert tanár vagyok: azok a hatodikosok, akiket tanítok, már kezdenek rászokni. Talán az olyan vendéglátóhely lenne jó, ami kifejezetten dohányzó."

Paul (38)

Szimpla kávézó - Kertész utca

"Hamarosan Angliában is be akarják vezetni a tiltást. Írországban már bevezették, és az ottani tapasztalatok azt mutatják, hogy nem volt különösebb hatása a bárok és kávézók forgalmára" - hallottunk egy az elsővel némileg ellenkező véleményt a Budapesten élő, angol Paultól. "Annyi változott meg, hogy az emberek az utcára mennek dohányozni - ami Nagy-Britanniában nem olyan nagy probléma, mert a bárok nem a lakóhelyek szomszédságában vannak. De ha mindez itt történne, biztos lennének gondok. Nekem személy szerint azért rosszabb egy agyonfüstölt bár, mert kontaktlencsét viselek. A brit kocsmákban hagyományosan két elválasztott rész van: a bár és a lounge, ami szerintem jó. Az lehet, hogy már túlzás lenne, ha teljesen kitiltanánk a dohányosokat a kocsmákból. Az étterem más kérdés."

Dani (25)

Szimpla kávézó - Kertész utca

"Nálunk most a leszokás időszaka van, úgy teszünk, mintha leszoknánk, de néha rágyújtunk. Kocadohányosok vagyunk. Alapvetően nem értek egyet azzal, hogy be kell tiltani a dohányzást. Inkább egy olyan világtrendnek gondolom, ami politikai nyomásra alakul ki: annak a trendnek a része, hogy hirdessük az egészséges életmódot. Szerintem a mindennapi élet része, hogy aki elmegy szórakozni, fel van rá készülve, hogy nagy valószínűséggel dohányfüstösen fog hazaérkezni. Én ezen nem nagyon szoktam gondolkozni: kimosom a ruháimat és legközelebb felveszem tisztán. Egy olyan országban, mint Magyarország - ahol a dohányosok elég nagy számban vannak - mindenképp kellene előtte egy olyan kampány, mely felkészít az új állapotokra."

László (53)

VII. kerületi kocsma

"Betiltás? Nagyon jó lenne. Valamikor 2009-2010-ben lesz, nem? Ha az ember a családdal megy valahova, az nem jó, a gyerekeimet nem vinném ilyen helyre, nem is szoktam. Én egyébként sok helyen több füstöt nyelek, mint amennyit dohányzok, mivel nagyjából két hét alatt szívok el egy doboz cigarettát. Egyértelműen azt mondom, hogy jó lenne, ha megszüntetnék a dohányzást a kocsmákban."

Attila (22) Ilona (29)

Ibolya presszó - Ferenciek tere

"Zárt helyeken talán jó ötlet, nyílt helyen inkább rossz. Szórakozóhelyen elkerülhetetlen szerintem. Mondjuk már leszoktam, de utcán sosem gyújtanék rá."

"Egy sör mellé egy szál cigaretta elég jól tud esni, de ha bevezetnék, akár még le is szoknék a dohányzásról. Ilyen szempontból még építő jellegű is lehet. És van ennek egy szakmai része is: ha az emberek azért szoknának el helyekről, mert nem lehet dohányozni, az érintené a tulajdonos forgalmát. A vendégek szeretik az olyan helyeket, ahol lehet cigarettát kapni."

Lili

Centrál Kávéház - Ferenciek tere

"Szerintem nem rossz ötlet, ha a kávézókban nem lehet dohányozni: nem kell félteni őket, megélnek akkor is. New Yorkban éltem 48 évet, és ott már régóta így van: akármilyen hideg van, ha az ember télen megy az utcán, a kapuban füstölnek, a kávézókban nem. Egész életemben egyetlen szál cigarettát szívtam el, 18 éves koromban, mert tetszett az elegáns kéztartás. Ha már valami szenvedélyem lenne, inkább innék, azt inkább megértem. De nem ittam és nem dohányoztam egész életemben, csak sok szalonnát és hagymát ettem gyerekkoromban."

Feri (36)

Centrál Kávéház - Ferenciek tere

"A pesti kávéházak azért bajban lesznek, mert sokan cigarettáznak, pipáznak, szivaroznak is. A vendégek hetven százaléka nem dohányzik, de sokan jönnek ide pöfékelni. Múltkor is jött egy dohányzó vendég, de teltház volt a dohányzó részen, és csak a nemdohányzóba lehetett volna leülni. A bácsi megsértődve mondta, hogy a kávéház azért van, hogy leüljön, olvasson, pöfékeljen. Lehet, hogy baj lesz, ha bevezetik ezt a rendeletet, de majd megszokjuk."