horoszkóp

Szokjon le tűvel vagy csodababbal!

2007.09.26. 19:05
Láncdohányos ismerősünk egyik nap fogta magát, és kihajította az összes otthon lévő cigit a szemétbe. Másnap, sőt harmadnap sem gyújtott rá, és így van ez már két éve. Ön most felkiált, hogy ez lehetetlen?! Akkor talán a hipnózis vagy a jóga a megoldás. Vagy a kudzu!

Íme néhány tipp azoknak a leendő exdohányosoknak, akik unják a nikotintapaszt és a különböző rágótablettákat. És talán akaraterejük sincs elég.

Csak a hangomra figyeljen!

Rengeteg külföldi sztár, többek között Jennifer Aniston és Catherine Deneuve a hipnózis segítségével szabadult meg káros szenvedélyétől. A módszer nem tökéletes, ugyanis némi elszántságra szükség van, hiszen senkit sem lehet akarata ellenére hipnotizálni. Vagyis ha valaki nem akar leszokni, akkor rajta a hipnózis sem segít. Bár hipnoterápiát Magyarországon csak olyan szakember végezhet, aki elvégezte a Magyar Hipnózis Egyesület vagy az Integratív Pszichoterápiás Egyesület képzését, az MHE szakmai felügyeletével készült egy cd-rom, amit körülbelül 2800 forintért bárki megvásárolhat.

Millió tűszúrás

Az ősi kínai gyógymód, az akupunktúra nem csak bizonyos testi és lelki nyavalyák kezelésére alkalmas, de segítségével le lehet fogyni, sőt akár a cigit is le lehet tenni. Az már mindenkinek az egyéni fájdalomküszöbén múlik, hogy a hagyományos, tűvel végzett vagy a lágylézeres módszert választja. Mivel a leszokás időszakában sokan nassolnak a cigi helyett, általában az éhségérzettel összefüggő pontokat is stimulálják. Egy másik, kevésbé ismert módszer a mezoterápia, amit főként a kozmetológusok használnak, hogy megfiatalítsák pácienseik bőrét, de a füstmentes életért folytatott küzdelemben is segíthet. Ebben az esetben természetesen más hatóanyagokat juttatnak a bőr alá, mint a kozmetikai kezeléseknél. Pontosabban: erre a célra kifejlesztett, nikotinsavas-vitaminos speciális keveréket fecskendeznek be a fülkagylóba és az orrba, illetve környékén található akupunktúrás pontokba. (Egy kezelés: 3000-7500.)

Jógázzon, s majd megtisztul

A rendszeres sportolás jó hatással lehet, főként az akaraterőre és a tüdő tisztítására. A jóga pedig - különösen a fegyelem, a jógalégzés és a meditáció - tisztító hatású. Sanjiv Kumar jógaoktató pár évvel ezelőtt kidolgozta saját módszerét, melyet állítása szerint a világ számos részén kipróbált, és ezt Budapesten is tanítja a Shanti-csoportban. A kezelés tizenkét alkalomból áll, mely során kiderítik, hogy a „páciens” miért szokott rá a cigarettára és elmondják, hogyan tud felhagyni vele. Ehhez mindössze pár egyszerű jógapózra szükség, melyek segítségével megtanítják, hogyan kell helyesen lélegezni, valamint relaxálni.

Érezze a rezgést!

Több ismerősünktől is hallotunk a biorezonanciás kezelésről. A módszer lényege: egy speciális műszer felméri a „páciens” egyéni rezgésmintáját. A jó jeleket felerősítve visszajuttatja a szervezetbe, a diszharmonikus rezgéseket pedig kioltja; vagyis egy dohányos esetében blokkolja a nikotinreceptorokat. A módszert használó orvosok és természet-
gyógyászok szerint a biorezonancia számos más problémára, illetve betegségre jelent megoldást (a leszokáshoz szükséges kezelés: 5-25 ezer forint)

Cicifixszel a cigi ellen

Egy svájci fehérnemű gyár egy különleges melltartót fejlesztett ki, mely speciális, levendulát, jázmint és titánt tartalmazó illatkapszuláinak köszönhetően segít tulajdonosnőjének leszokni a dohányzásról. Sajnos, amióta 2003-ban bemutatták egy tokiói kereskedelmi vásáron, nem érkezett hír arról, hogy elkezdték-e gyártani a terméket.

Kudzu, a csodabab

Virágzó kudzu

A nikotinéhséget nem csak tapaszokkal és rágótablettákkal lehet csökkenteni. Egy ázsiai babfajta, a kudzu kivonata a gyártó szerint szintén a nikotinreceptorokon keresztül fejti ki hatását, és nemcsak a cigiről való leszokásban segít, de ha túl sokat iszunk, akkor is. Ha pedig valaki nem a nikotinéhség, hanem a pszichikai függés miatt nem tud leszokni, vagyis hiányzik nekik az a kis szertarás, amit egy cigaretta meggyújtása jelent, szívhat herbacigit. A gyógynövényes cigaretták nem tartalmaznak dohányt, illetve nikotint. Egy dologra azonban érdemes vigyázni, magas a kátránytartalmuk, így olyan terméket érdemes vásárolni, melynek van füstszűrője. (Kudzu tabletta: körülbelül 3-4500 forint/doboz, gyógynövényes cigaretta: körülbelül 700-800 forint/doboz.)

E-cigarettta

A hagyományosan alternatív gyógymódok mellett feltűntek az elektromos kütyük is, melyek természetesen szintén azt ígérik, hogy sikeresen leszoktatnak a dohányzásról. A számunkra kissé érthetetlen felépítésű elektromos cigaretta ugyan tartalmaz kis mennyiségű nikotint, de a forgalmazó állítása szerint nincs benne kátrány, hidrogén-cianid, nitrogéndioxid, cián és arzénvegyületek, sem szénmonoxid. Ja, és füst helyett füstködöt, vagyis vízgőzt bocsát ki. Geekek előnyben! (Egy szett: 28.300 - 65.238 forint.)

Rupert, a leszoktató kutya

Köztudott, hogy akinek háziállata van, az sokkal kiegyensúlyozottabb, mint kevésbé állatbarát társai. Amellett, hogy a kutyák, macskák és egyéb jószágok sok örömet okoznak, így csökkentve a gazdi frusztrációját, foglalkozni is kell velük, ezért a tulajdonosnak sokkal kevesebb ideje van arra, hogy rágyújtson. Ezt használta ki egy bradfordi vállalat, aki egy cocker spániel segítségével próbálja leszoktatni alkalmazottait a dohányzásról.

A lista bizonyára nem teljes. Írja meg, hogy Önnek milyen módszerrel sikerült leszoknia a dohányzásról!